Pádný důkaz, že ,zrní‘ není jen pro vegetariány. Pokud vám pšenice nevyhovuje ze zdravotních či jiných důvodů, můžete ji nahradit třeba přírodní nebo divokou rýží.
Suroviny
1 V míse promíchejte kuřecí díly, ocet, pepř, 1/2 lžičky oregana a 2–3 špetky soli, díly párkrát obraťte, aby byly obalené ze všech stran. Nechte stát 20 minut, slijte tekutinu.
2 V kastrolu (nejlépe litinovém) rozehřejte olej na středním až silném ohni. Vložte kuřecí díly v jedné vrstvě a opékejte je asi 3 minuty z každé strany, aby byly pěkně hnědé. Přesuňte je na talíř.
3 Oheň zmírněte na střední. Do kastrolu dejte cibuli a papriku, za častého míchání opékejte doměkka (asi 10 minut), ke konci přidejte česnek. Vmíchejte kurkumu, římský kmín, zbývající oregano a sůl, minutu opékejte. Přidejte vývar, pšenici a rajčata.
4 Zesilte oheň, přiveďte k varu, do kastrolu vraťte kuřecí díly včetně šťávy, kterou pustily. Zmírněte oheň na střední až mírný, přiklopte a duste, až je kuře uvařené – asi 20 minut.
5 Vmíchejte olivy, vařte odklopené, až zrní změkne a většina tekutiny se odpaří či vstřebá – trvá to asi 8 minut. Vmíchejte hrášek a ještě 3 minuty prohřívejte.