Kuře s červenou pšenicí z jednoho hrnce

Kuře s červenou pšenicí z jednoho hrnce

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1857 kcal
Bílkoviny 124 g
Cukr 56 g
Tuky 122 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pádný důkaz, že ,zrní‘ není jen pro vegetariány. Pokud vám pšenice nevyhovuje ze zdravotních či jiných důvodů, můžete ji nahradit třeba přírodní nebo divokou rýží.

Suroviny

kuřecí stehna 6 ks
podle chuti zbavených kůže, ale ne vykostěných
jablečný ocet 1 PL
pepř 2 špetka
mletý
oregano 1 ČL
sůl mořská 0.5 ČL
cca
olivový olej 1 PL
lze nahradit řepkovým
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
paprika červená 1 ks
velká, nakrájená na proužky
česnek 3 stroužky
malé, drcené
kurkuma (mletá) 0.25 ČL
0.25 ČL
římský kmín mletý
vývar kuřecí 320 ml
nepříliš slaného
150 g
červená pšenice namočené přes noc nebo aspoň na pár hodin do vody, propláchnuté a scezené
g
konzerva krájených rajčat scezená
3 ks
olivy plněné papričkou velké, nakrájené na kolečka
mražený hrášek 100 g

1 V míse promíchejte kuřecí díly, ocet, pepř, 1/2 lžičky oregana a 2–3 špetky soli, díly párkrát obraťte, aby byly obalené ze všech stran. Nechte stát 20 minut, slijte tekutinu.

2 V kastrolu (nejlépe litinovém) rozehřejte olej na středním až silném ohni. Vložte kuřecí díly v jedné vrstvě a opékejte je asi 3 minuty z každé strany, aby byly pěkně hnědé. Přesuňte je na talíř.

3 Oheň zmírněte na střední. Do kastrolu dejte cibuli a papriku, za častého míchání opékejte doměkka (asi 10 minut), ke konci přidejte česnek. Vmíchejte kurkumu, římský kmín, zbývající oregano a sůl, minutu opékejte. Přidejte vývar, pšenici a rajčata.

4 Zesilte oheň, přiveďte k varu, do kastrolu vraťte kuřecí díly včetně šťávy, kterou pustily. Zmírněte oheň na střední až mírný, přiklopte a duste, až je kuře uvařené – asi 20 minut.

5 Vmíchejte olivy, vařte odklopené, až zrní změkne a většina tekutiny se odpaří či vstřebá – trvá to asi 8 minut. Vmíchejte hrášek a ještě 3 minuty prohřívejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit