Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Galerie: Venkovský interiér kuchyní. Patří i do paneláku, nebo se hodí spíše na chalupu?

Venkovská retro kuchyně
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Venkovská kuchyně má v oblasti interiérového designu zvláštní postavení. Její hřejivá atmosféra, rustikální šarm a nadčasový půvab z ní učinily oblíbenou volbu majitelů domů i bytů po celém světě v jakékoli době.

Ať už žijete na venkovské farmě nebo v moderním městském bytě, začlenění prvků venkovského designu z vaší kuchyně pomůže vytvořit útulný a příjemný prostor. Pojďme se podívat několik tipů, jak vnést venkovský styl do interiéru. 

Klíčové prvky venkovského designu kuchyně 

Rustikální prvky a přírodní materiály používané ve venkovských kuchyních dodávají interiéru punc starých časů a vytvářejí tak nostalgické, uklidňující a příjemné prostředí. Jejich jednoduchost a nadčasovost navíc umožňuje jeho harmonii s různými architektonickými styly a velikostmi kuchyní.

  • Přírodní materiály. Použití přírodních materiálů jako je dřevo, kámen, cihly lýko, proutí... Odhalené trámy s patinou, dřevěné podlahy a kuchyňské pomůcky dodají prostoru teplo. 

  • Jemná paleta barev. Zvolte jemné, tlumené barvy inspirované přírodou. Ve venkovských kuchyních dobře fungují pastelové odstíny, krémové, bílé a zemité tóny, které vytvářejí lehkou a vzdušnou atmosféru. 
  • Rustikální dřez. Venkovského stylu docílíte i správným zvolením dřezu. Hodí se spíše dřezy z keramiky nebo kamene než z plechu. Místo bílé zkuste spíše krémovou nebo třeba světle modrou variantu.

  • Otevřené police. Vyměňte horní skříňky za otevřené police a vystavte rustikální nádobí, vintage kuchyňské náčiní a dózy se surovinami na vaření.
  • Teplé osvětlení. Pro vytvoření útulné atmosféry použijte měkké, teplé osvětlení. Zvažte instalaci vintage závěsných svítidel nebo lustrů, které podtrhnou venkovský šarm.
  • Vintage dekorace. Starožitné kuchyňské nářadí, smaltované nádobí nebo plechové cedule zdůrazňují venkovský styl. Zároveň ale vybavujte kuchyň dekoracemi s citem, aby kuchyně nepůsobila jako muzeum starožitností. 
  • Podlaha je základ. Podlaha dokáže změnit celkové vnímání prostoru, a to platí u jakéhokoliv designu. Zapomeňte na plovoucí podlahu nebo linoleum. Nejlepším materiálem je dřevo nebo kámen.   
  • Textilie jako od babičky. I textilie by měly být z přírodních materiálu jako je bavlna a len. Co se týče vzorů, sáhněte po květovaných nebo kostkovaných. Nebojte se krajky nebo jemné výšivky.  
  • Zeleň dodá kuchyni život. Vdechněte kuchyni život a pořiďte do ní rostliny v plechových květináčích nebo dejte k oknu malou bylinkovou zahrádku, která vnese do prostoru život. 

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín