Slepice v hrnci podle Jindřicha IV.

Slepice v hrnci podle Jindřicha IV.

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do 30 minut Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5343 kcal
Bílkoviny 236 g
Sacharidy 743 g
Tuky 144 g
Vláknina 184 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuhle vyparáděnou slepici opravdu vymyslela korunovaná hlava. V případě hodného krále Jindry však nemířila na královskou tabuli, ale do chalup prostých poddaných! Mimořádně chutná historická kuriozita...

Suroviny

kuře 1 ks
(2,5kg)
Na nádivku
hovězí maso mleté 200 g
šunka 150 g
sušená - bayonne, pršut
česnek 2 stroužky
prolisované
petrželka 1 svazek
pokrájená
chleba 200 g
bílý
mléko 100 ml
vejce 3 ks
pepř
Na vývar
cibule 2 ks
oloupaná, rozčtvrcená
hřebíček 4 ks
česnek 6
oloupané
bylinky 1 svazek
tymián, bobk.list, petržel, máta, oregano, celerová nať, šalvěj
vodnice 3 ks
lze nahradit petrželí / 2 ks pastináka
mrkev 6 ks
pórek 6 ks
brambory 750 g
oloupané, pokrájené
sůl
pepř

Mleté maso, jemně nakrájenou šunku, česnek a petržel vložte do mísy. V jiné misce na pár vteřin namočte nakrájený bílý chléb do mléka. Namočený chléb promíchejte s masem, vejci a pepřem na jemnou nádivku. Nádivku vložte do slepice a otvor zašijte bílou kuchyňskou nití.

Ve velkém hrnci uveďte do varu tři litry vody, přidejte cibuli, hřebíček, celý česnek, bylinky, vodnici a nadívanou slepici. Vařte asi hodinu. Mrkev a pórek poté svažte kuchyňskou nití a vložte do hrnce. Osolte, opepřete a vařte na mírném ohni další dvě hodiny.

Půl hodiny před koncem přidejte i brambory.

Jak slepici podávat
Slepice v hrnci podle Jindřicha IV. se podává natřikrát: nejprve bohatý vývar, do jehož posledních kapek přidáte lžíci červeného vína (tomuto životabudiči se říká le chabrot), pak zelenina a nádivka a nakonec slepičí maso s jemnou majonézou a hrubou mořskou solí.

Apetit magazín

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit