0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slepice v hrnci podle Jindřicha IV.

Slepice v hrnci podle Jindřicha IV.
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Slepice v hrnci podle Jindřicha IV.

4.4/5 Počet hodnocení: 7
Do 30 minut Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 100415 kcal
Bílkoviny 2080 g
Sacharidy 514 g
Tuky 1842 g
Vláknina 162 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuhle vyparáděnou slepici opravdu vymyslela korunovaná hlava. V případě hodného krále Jindry však nemířila na královskou tabuli, ale do chalup prostých poddaných! Mimořádně chutná historická kuriozita...

Suroviny

(2,5kg)
Na nádivku
bayonne, pršut
česnek 2 stroužky
prolisované
petrželka 1 svazek
pokrájená
chleba bílý 200 g
mléko 100 ml
vejce 3 ks
pepř
Na vývar
cibule 2 ks
oloupaná, rozčtvrcená
hřebíček 4 ks
česnek 6 stroužků
oloupané
bylinky 1 svazek
tymián, bobk.list, petržel, máta, oregano, celerová nať, šalvěj
vodnice 3 ks
lze nahradit petrželí/2 ks pastináka
mrkev 6 ks
pórek 6 ks
brambory 750 g
oloupané, pokrájené
sůl
pepř
K podávání
majonéza
sůl mořská
hrubá

1 Mleté maso, jemně nakrájenou šunku, česnek a petržel vložte do mísy. V jiné misce na pár vteřin namočte nakrájený bílý chléb do mléka. Namočený chléb promíchejte s masem, vejci a pepřem na jemnou nádivku. Nádivku vložte do slepice a otvor zašijte bílou kuchyňskou nití.

2 Ve velkém hrnci uveďte do varu tři litry vody, přidejte cibuli, hřebíček, celý česnek, bylinky, vodnici a nadívanou slepici. Vařte asi hodinu. Mrkev a pórek poté svažte kuchyňskou nití a vložte do hrnce. Osolte, opepřete a vařte na mírném ohni další dvě hodiny.

3 Půl hodiny před koncem přidejte i brambory.

Jak slepici podávat
Slepice v hrnci podle Jindřicha IV. se podává natřikrát: nejprve bohatý vývar, do jehož posledních kapek přidáte lžíci červeného vína (tomuto životabudiči se říká le chabrot), pak zelenina a nádivka a nakonec slepičí maso s jemnou majonézou a hrubou mořskou solí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/1

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč