0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slepice v hrnci podle Jindřicha IV.

Slepice v hrnci podle Jindřicha IV.
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Slepice v hrnci podle Jindřicha IV.

4.4 / 5. Počet hodnocení: 7
Do 30 minut Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 100415 kcal
Bílkoviny 2080 g
Sacharidy 514 g
Tuky 1842 g
Vláknina 162 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuhle vyparáděnou slepici opravdu vymyslela korunovaná hlava. V případě hodného krále Jindry však nemířila na královskou tabuli, ale do chalup prostých poddaných! Mimořádně chutná historická kuriozita...

Suroviny

slepice 1 ks
(2,5kg)
Na nádivku
hovězí maso mleté 200 g
sušená šunka 150 g
bayonne, pršut
česnek 2 stroužky
prolisované
petrželka 1 svazek
pokrájená
chleba bílý 200 g
mléko 100 ml
vejce 3 ks
pepř
Na vývar
cibule 2 ks
oloupaná, rozčtvrcená
hřebíček 4 ks
česnek 6 stroužků
oloupané
bylinky 1 svazek
tymián, bobk.list, petržel, máta, oregano, celerová nať, šalvěj
vodnice 3 ks
lze nahradit petrželí/2 ks pastináka
mrkev 6 ks
pórek 6 ks
brambory 750 g
oloupané, pokrájené
sůl
pepř
K podávání
majonéza
sůl mořská
hrubá

1 Mleté maso, jemně nakrájenou šunku, česnek a petržel vložte do mísy. V jiné misce na pár vteřin namočte nakrájený bílý chléb do mléka. Namočený chléb promíchejte s masem, vejci a pepřem na jemnou nádivku. Nádivku vložte do slepice a otvor zašijte bílou kuchyňskou nití.

2 Ve velkém hrnci uveďte do varu tři litry vody, přidejte cibuli, hřebíček, celý česnek, bylinky, vodnici a nadívanou slepici. Vařte asi hodinu. Mrkev a pórek poté svažte kuchyňskou nití a vložte do hrnce. Osolte, opepřete a vařte na mírném ohni další dvě hodiny.

3 Půl hodiny před koncem přidejte i brambory.

Jak slepici podávat
Slepice v hrnci podle Jindřicha IV. se podává natřikrát: nejprve bohatý vývar, do jehož posledních kapek přidáte lžíci červeného vína (tomuto životabudiči se říká le chabrot), pak zelenina a nádivka a nakonec slepičí maso s jemnou majonézou a hrubou mořskou solí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/1

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit