Slepice v hrnci podle Jindřicha IV.

Slepice v hrnci podle Jindřicha IV.

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do 30 minut Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5343 kcal
Bílkoviny 236 g
Cukr 743 g
Tuky 144 g
Vláknina 184 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tuhle vyparáděnou slepici opravdu vymyslela korunovaná hlava. V případě hodného krále Jindry však nemířila na královskou tabuli, ale do chalup prostých poddaných! Mimořádně chutná historická kuriozita...

Suroviny

kuře 1 ks
(2,5kg)
Na nádivku
hovězí maso mleté 200 g
šunka 150 g
sušená - bayonne, pršut
česnek 2 stroužky
prolisované
petrželka 1 svazek
pokrájená
chleba 200 g
bílý
mléko 100 ml
vejce 3 ks
pepř
Na vývar
cibule 2 ks
oloupaná, rozčtvrcená
hřebíček 4 ks
česnek 6
oloupané
bylinky 1 svazek
tymián, bobk.list, petržel, máta, oregano, celerová nať, šalvěj
vodnice 3 ks
lze nahradit petrželí / 2 ks pastináka
mrkev 6 ks
pórek 6 ks
brambory 750 g
oloupané, pokrájené
sůl
pepř

Mleté maso, jemně nakrájenou šunku, česnek a petržel vložte do mísy. V jiné misce na pár vteřin namočte nakrájený bílý chléb do mléka. Namočený chléb promíchejte s masem, vejci a pepřem na jemnou nádivku. Nádivku vložte do slepice a otvor zašijte bílou kuchyňskou nití.

Ve velkém hrnci uveďte do varu tři litry vody, přidejte cibuli, hřebíček, celý česnek, bylinky, vodnici a nadívanou slepici. Vařte asi hodinu. Mrkev a pórek poté svažte kuchyňskou nití a vložte do hrnce. Osolte, opepřete a vařte na mírném ohni další dvě hodiny.

Půl hodiny před koncem přidejte i brambory.

Jak slepici podávat
Slepice v hrnci podle Jindřicha IV. se podává natřikrát: nejprve bohatý vývar, do jehož posledních kapek přidáte lžíci červeného vína (tomuto životabudiči se říká le chabrot), pak zelenina a nádivka a nakonec slepičí maso s jemnou majonézou a hrubou mořskou solí.

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit