Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Galerie: Všechny tváře kuchyní aneb Kuchyně v průběhu věků u nás i ve světě

Kuchyně v USA
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

V kuchyni trávíme nemalou část dne, vaříme v ní, setkáváme se s rodinou či přáteli a je také prostorem pro naše koníčky. ‚Plus jedničku‘ bereme jako samozřejmost, přitom nemusíme v historii zajít daleko, abychom zjistili, že kuchyňská linka nebo plynová trouba jsou poměrně nové vynálezy a lidé se bez nich museli dlouho obejít...

Začneme od toho, bez čeho si kuchyň dnes nedokážeme představit. Kuchyňská linka vznikla až ve 20. letech 20. století, do té doby byla kuchyně složená z různých skříněk a polic. Mezi nezbytnosti patřil kredenc, příborník a potraviny se ukládaly do spíže. Součástí některých kuchyní byl i mycí stůl s výlevkou nebo umyvadlo, nádobí se ale také běžně mylo pouze v lavoru.

Zrodila se kuchyňská linka...

V roce 1925 uvedla na trh americká firma Hoosiers spojené příborníky a kuchyňské skříně, tedy předchůdce kuchyňské linky tak, jak ji známe dnes. Stále šlo ale o spíše o variabilní kredenc. Reklamní slogan tehdy zněl: ‚Kuchyňský nábytek, který ušetří kilometry kroků‘.

  • Vývoj kuchyňských linek urychlily společenské změny. Vyšší střední třídy pomalu upouštěly od služebnictva, ženy v domácnosti se vrhly na vaření a poptávka se tedy čím dal více zaměřovala na zařízení kuchyní. Tomu se věnovala například americká ekonomka Christine Frederick, a po ní mnoho architektů a výrobců. V Evropě byly populární praktické kuchyně od rakouské architektky Margarete Schütte-Lihotzky.

Královna kuchyní Asta

U nás se nápad na modulové skříňky do kuchyně, které si každý bude moct poskládat po svém, zrodil ve 20. letech 20. století v hlavě architekta Jana Vaňka. Jeho kuchyňské linky byly celodřevěné a kvalitní.

Později socialistické byty v Československu ‚zdobily‘ umakartové kuchyňské linky, které přežily i sametovou revoluci. Mezi nejvýraznější patří sektorová kuchyně Asta, kterou navrhl pro podnik Jitona Vladimír Štekla v roce 1975.

  • Dvířka normalizačních kuchyní hýřily barvami od červené po pudrově růžovou. Jitona byla tehdy jedničkou na trhu, a dokonce jeden čas dodávala nábytek do švédského obchodního domu IKEA.

Dnes si můžeme kuchyňskou linku vybrat z nepřeberného množství barev, tvarů, materiálů a stylů. Prim dnes hraje minimalismus a kvalitní materiály jako dřevo a kámen. Vrací se i vintage vzhled kuchyní, který stylově zapadá do venkovského stylu.

Bez trouby už by to nešlo

Trouba změnila kuchařům a kuchařkám pracovní tempo a přinesla nové možnosti úpravy pokrmů i lidem bydlících ve městech, kteří neměli kachlová kamna s pecí.

Plynová

  • Zásluhy za první plynovou troubu se připisují německému vynálezci Zachausu Winzlerovi. 
  • Jeho nápad ale převzal a vylepšil Brit James Sharp, který v roce 1834 představil první model plynové trouby, který si nechal patentovat. 
  • Novou technologii brzo začal používat i reformní kuchař viktoriánské Anglie Alexis Soyer. 
  • Rozvoj plynové sítě však nebyl tak rychlý a komerční úspěch plynové trouby se tedy dostavil až v 80. letech. 19. století.

Elektrická

  • Elektrické trouby začaly konkurovat plynovým troubám až na přelomu 20. a 30. let 20. století, objeveny byly však mnohem dříve (1882).
  • Vynález se připisuje Kanaďanovi Thomasi Ahearnovi. Ten si ho však nenechal patentovat.
  • Chytřejší byl William Hadaway, který patent na elektrickou troubu dostal v roce 1896.

Před sto lety se lidé spokojili s troubou, dnes už je na trhu spotřebičů tolik, že by se nám všechny do kuchyní nevešly. Ne všechny ale skutečně potřebujeme, často totiž propadáme trendu, který s pořízením nové věci souvisí. Doma se potom na elektrické strojky na těstoviny, smoothie makery či jogurtovače práší.

Zdroj: Apetit, Deník, iDnes, Edible Long Island, Czech Design

Související recepty

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...