0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lívance babičky Milušky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 311
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2212 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 376 g
Tuky 40 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jejich chuť a vůně vás v tu ránu přenese do venkovské chalupy. Nejobvyklejší recept na lívance je ten, kde jsou lívanečky sypané cukrem a skořicí, fantazii se ovšem meze nekladou. My si občas dopřejeme skvělou variantu s povidly a strouhaným tvarohem nebo se zakysanou smetanou a borůvkami.

Suroviny

mléko 700 ml
mouka pšeničná polohrubá 400 g
vejce 2 ks
droždí 20 g
krupicový cukr 40 g
sůl 1 špetka
Na ochucení (vyberte si variantu či kombinaci podle své chuti
skořicový cukr
podle chuti
švestková povidla
strouhaný

Postup

1

Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek.

2

Teď přizvete na pomoc děti: prosátou mouku nasypejte do mísy, přilijte vykynutý kvásek, vejce, zbylé vlažné mléko a zbytek cukru. Osolte a promíchejte. Takto vzniklé řídké těsto nechte na teplém místě kynout asi pětadvacet minut (objem by se měl zdvojnásobit).

 
3

Rozpalte lívanečník nebo pánev a jen zlehka potřete tukem; dobře to jde mašlovačkou. Naběračkou na něj nalévejte vykynuté těsto a lívance pečte po obou stranách dorůžova. Na závěr po libosti ochuťte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/10

Komentáře

Anonym

Lívanečky byly opravdu vynikající, lívanečníku opravdu není třeba. Lívance jsem nikdy nemusela, ale tyto jsou skutečně mňam:)

Anonym

My tyhle livanecky delame leta. Je to takovy tradicni recept. Pokud je chcete vyzkuset poprve, doporucuji si je dat s jahodami v jogurtu s trochou tverohu, je to ženial:-).

Anonym

Naše babička dávala na lívance sirup uvařený z cukrovky . Najde se někdo, kdo by tento recept znal a mohl poskytnou ?. Ďekuji předem.

Anonym

Já tam ještě přisypávám hrst ovesných vloček(nebo mražených borůvek), je to pak (aspoň doufám) zdravější a křupavější!

Pavla Vykydalova

Taky jsem pridala ovesne vlocky a bylo to mnamozni! Super recept :) dali jsme si s boruvkama a zakyskou.

Anonym

tyhle lívance jsou úplně vynikající, dělá je i babička

Anonym

Navzdory tomu, že jsem lívance nikdy dříve nedělal, dopadly skvěle. Na pánev jsem v podstatě pokládal jen mírně tekoucí pěnu. Snědli jsme je po americkém vzoru se skořicovým cukrem a polité javorovým sirupem. Vřele doporučuji

Anonym

Recept je prostě senzační, doporučuji.

Anonym

Ahojky,tak musim rict, ze tyto livance maji mazinarodni uspech,pze muj frnacouzsky pritel se muze po nich utlouct a jeho kamaradi take, takze stale musim mit pri ruce polohrubou mouku:)dekuji ze recept

Anonym

Lívance jsou úžasné,všem je můžu jen doporučit.

Apetit magazín