Jednoduché kynuté lívance můžete sypat jen cukrem a skořicí. My si občas rádi dopřejeme skvělou variantu s povidly a strouhaným tvarohem nebo se zakysanou smetanou a borůvkami.
Suroviny
Postup
Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek a nechte ho 10–15 vzejít na teplém místě.
Prosátou mouku nasypejte do mísy, přilijte vykynutý kvásek, vejce, zbylé vlažné mléko a přidejte zbytek cukru. Osolte a promíchejte. Takto vzniklé řídké těsto nechte na teplém místě kynout asi 25 minut, jeho objem by se měl zdvojnásobit.
Rozpalte lívanečník nebo pánev a jen zlehka potřete olejem nebo jiným tukem, dobře to jde mašlovačkou. Naběračkou na lívanečník nalévejte vykynuté těsto a lívance pečte po obou stranách dorůžova.
Lívance podávejte tak, jak je máte rádi – například jednoduše obalené ve skořicovém cukru, potřené povidly a posypané strouhaným tvrdým tvarohem či se zakysanou smetanou a borůvkami.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- TOP 5 receptů z babiččiny kuchařky(5 receptů )
- Podle Tudorovců i Rettigové: sladká česká jídla na všechny způsoby(54 receptů )
- Jako od maminky: 36 ověřených tradičních receptů(36 receptů )
- Palačinky a lívance: 50 ověřených receptů od českých po japonské(50 receptů )
- Krupicová kaše a víc jak 30 dalších dokonalých sladkých jídel(33 receptů )
Komentáře
vynikající :-) s tvarohem a borůvkama :-)