Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Lívance babičky Milušky

Lívance babičky Milušky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 (293)
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2212 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 376 g
Tuky 40 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jejich chuť a vůně vás v tu ránu přenese do venkovské chalupy. Nejobvyklejší jsou ty sypané cukrem a skořicí, fantazii se ovšem meze nekladou. My si občas dopřejeme skvělou variantu s povidly a strouhaným tvarohem nebo se zakysanou smetanou a borůvkami.

Suroviny

mléko 700 ml
mouka pšeničná polohrubá 400 g
vejce 2 ks
droždí 20 g
krupicový cukr 40 g
sůl 1 špetka
Na ochucení (vyberte si variantu či kombinaci podle své chuti
skořicový cukr
podle chuti
švestková povidla
tvaroh tvrdý
strouhaný
borůvky
zakysaná smetana

1 Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek.

2 Teď přizvete na pomoc děti: prosátou mouku nasypejte do mísy, přilijte vykynutý kvásek, vejce, zbylé vlažné mléko a zbytek cukru. Osolte a promíchejte. Takto vzniklé řídké těsto nechte na teplém místě kynout asi pětadvacet minut (objem by se měl zdvojnásobit).

3 Rozpalte lívanečník nebo pánev a jen zlehka potřete tukem; dobře to jde mašlovačkou. Naběračkou na něj nalévejte vykynuté těsto a lívance pečte po obou stranách dorůžova. Na závěr po libosti ochuťte.

Jak na dokonalé palačinky

Jak na dokonalé palačinky

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/10

Komentáře

Anonym

Lívanečky byly opravdu vynikající, lívanečníku opravdu není třeba. Lívance jsem nikdy nemusela, ale tyto jsou skutečně mňam:)

Anonym

My tyhle livanecky delame leta. Je to takovy tradicni recept. Pokud je chcete vyzkuset poprve, doporucuji si je dat s jahodami v jogurtu s trochou tverohu, je to ženial:-).

Anonym

Naše babička dávala na lívance sirup uvařený z cukrovky . Najde se někdo, kdo by tento recept znal a mohl poskytnou ?. Ďekuji předem.

Anonym

Recept se nachází v č.10/05, str.65

Anonym

Já tam ještě přisypávám hrst ovesných vloček(nebo mražených borůvek), je to pak (aspoň doufám) zdravější a křupavější!

Pavla Vykydalova

Taky jsem pridala ovesne vlocky a bylo to mnamozni! Super recept :) dali jsme si s boruvkama a zakyskou.

Anonym

tyhle lívance jsou úplně vynikající, dělá je i babička

Anonym

Navzdory tomu, že jsem lívance nikdy dříve nedělal, dopadly skvěle. Na pánev jsem v podstatě pokládal jen mírně tekoucí pěnu. Snědli jsme je po americkém vzoru se skořicovým cukrem a polité javorovým sirupem. Vřele doporučuji

Anonym

Ahojky,tak musim rict, ze tyto livance maji mazinarodni uspech,pze muj frnacouzsky pritel se muze po nich utlouct a jeho kamaradi take, takze stale musim mit pri ruce polohrubou mouku:)dekuji ze recept

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit