0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 kroků, jak připravovat luštěniny

5 kroků, jak připravovat luštěniny
sdílet:

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou.

1. Vyberte si správné luštěniny

Možná jsou pro vás luštěniny obtížně stravitelné a nadýmají vás. Správná příprava může tuto nepříjemnost zmírnit stejně jako výběr luštěnin, které jsou pro vás nejvhodnější.

  • Látky, které zhoršují stravitelnost, se nacházejí především ve slupce, dávejte proto přednost loupaným druhům (např. půlený žlutý a zelený hrách).
  • Velmi dobře stravitelná je především loupaná červená čočka, s kterou můžete bez obav vařit i pro děti. Vhodné jsou také fazolky azuki a cizrna

2. Důkladně luštěniny namáčejte 

Ačkoliv jsou luštěniny, které se uvaří doměkka i bez namáčení (např. loupaná červená a hnědá čočka), doporučujeme si zvyknout na namáčení u všech luštěnin.

  • Namáčením se odstraňují tzv. antinutrienty, tedy látky, které jsou pro lidské tělo obtížně stravitelné a blokují vstřebávání výživných látek (zhoršují například vstřebatelnost rostlinných bíkovin). 

  • Luštěniny namáčejte nejméně 24 hodin, ideálně až 48 hodin. U loupané čočky stačí několik hodin. Luštěniny zalijte dostatečným množstvím studené vody, přibližně dvojnásobkem až trojnásobkem obsahu. Počítejte s tím, že luštěniny, zvlášť ty velké jako bílé fazole, hodně nabydou. 
  • Do vody, ve které luštěniny budete vařit, doporučujeme kvůli přidat lepší stravitelnosti bylinky a koření (bobkový list, tymián, římský kmín, kmín, saturejka). 

3. Pravidelně luštěniny proplachujte

Vodu během namáčení nejméně jednou vylejte, luštěniny propláchněte a vodu nahraďte čistou. Slitou vodu nepoužívejte k jídlu. Obsahuje nestravitelné látky, kterých se chcete namáčením zbavit. Na konci namáčení vodu slijte a luštěniny opět proláchněte.

4. Vařte luštěniny dlouho

Luštěniny zalijte dvojnásobným až trojnásobným množstvím vody. Obsah vody během vaření hlídejte a průběžně dolévejte.

  • Hanka Zemanová ve své knize Bioabecedář doporučuje pro zlepšení stravitelnosti tzv. šokovou metodou přivést luštěniny k varu, poté dolít studenou vodou a opět přivést k varu. 

Luštěniny vařte na mírném ohni, dokud nezměknou. Poté je sceďte. 

  • Skvělým pomocníkem pro vaření luštěnin je tlakový hrnec, který dobu vaření umí významně zkrátit. Luštěninám vaření pod tlakem dodá jemnou, krémovou strukturu. Pokud jste si luštěniny zamilovali a připravujte je opravdu často, stojí nákup tlakového hrnce určitě za zvážení. 

5. Solte jemně a přidejte bylinky

  • Často se v návodech o tom jak vařit luštěniny dočtete, že je není vhodné během vaření solit - pokud chcete, aby se uvařily krásně doměkka a neprodlužovala se doba varu.
  • Z naší zkušenosti můžeme říct, že sůl ve vodě v tomto aspektu nehraje roli. Naopak lehce osolená voda luštěniny ochutí a nejsou mdlé. 
  • Přidáním bobkového listu, saturejky, tymiánu nebo mořských řas zlepšíte jejich stravitelnost.

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?
  • Kvízy

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?

Není tajemstvím, že mezi naše nejpopulárnější články patří ty, které se týkají jídelníčku osobností. Lidé zkrátka hoří touhou přečíst si, co jejich oblíbená celebrita jí (jedla) a inspiraovat se. Zkuste si pro pobavení tipnout chutě...
Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč