5 kroků, jak připravovat luštěniny

5 kroků, jak připravovat luštěniny
sdílet:

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou.

1. Vyberte si správné luštěniny

Možná jsou pro vás luštěniny obtížně stravitelné a nadýmají vás. Správná příprava může tuto nepříjemnost zmírnit stejně jako výběr luštěnin, které jsou pro vás nejvhodnější.

  • Látky, které zhoršují stravitelnost, se nacházejí především ve slupce, dávejte proto přednost loupaným druhům (např. půlený žlutý a zelený hrách).
  • Velmi dobře stravitelná je především loupaná červená čočka, s kterou můžete bez obav vařit i pro děti. Vhodné jsou také fazolky azuki a cizrna

2. Důkladně luštěniny namáčejte 

Ačkoliv jsou luštěniny, které se uvaří doměkka i bez namáčení (např. loupaná červená a hnědá čočka), doporučujeme si zvyknout na namáčení u všech luštěnin.

  • Namáčením se odstraňují tzv. antinutrienty, tedy látky, které jsou pro lidské tělo obtížně stravitelné a blokují vstřebávání výživných látek (zhoršují například vstřebatelnost rostlinných bíkovin). 

Zamilujte si luštěniny

Zamilujte si luštěniny

Více

  • Luštěniny namáčejte nejméně 24 hodin, ideálně až 48 hodin. U loupané čočky stačí několik hodin. Luštěniny zalijte dostatečným množstvím studené vody, přibližně dvojnásobkem až trojnásobkem obsahu. Počítejte s tím, že luštěniny, zvlášť ty velké jako bílé fazole, hodně nabydou. 
  • Do vody, ve které luštěniny budete vařit, doporučujeme kvůli přidat lepší stravitelnosti bylinky a koření (bobkový list, tymián, římský kmín, kmín, saturejka). 

3. Pravidelně luštěniny proplachujte

Vodu během namáčení nejméně jednou vylejte, luštěniny propláchněte a vodu nahraďte čistou. Slitou vodu nepoužívejte k jídlu. Obsahuje nestravitelné látky, kterých se chcete namáčením zbavit. Na konci namáčení vodu slijte a luštěniny opět proláchněte.

3 základní suroviny, které se vyplatí vařit ve velkém

3 základní suroviny, které se vyplatí vařit ve velkém

Více

4. Vařte luštěniny dlouho

Luštěniny zalijte dvojnásobným až trojnásobným množstvím vody. Obsah vody během vaření hlídejte a průběžně dolévejte.

  • Hanka Zemanová ve své knize Bioabecedář doporučuje pro zlepšení stravitelnosti tzv. šokovou metodou přivést luštěniny k varu, poté dolít studenou vodou a opět přivést k varu. 

Luštěniny vařte na mírném ohni, dokud nezměknou. Poté je sceďte. 

  • Skvělým pomocníkem pro vaření luštěnin je tlakový hrnec, který dobu vaření umí významně zkrátit. Luštěninám vaření pod tlakem dodá jemnou, krémovou strukturu. Pokud jste si luštěniny zamilovali a připravujte je opravdu často, stojí nákup tlakového hrnce určitě za zvážení. 

5. Solte jemně a přidejte bylinky

  • Často se v návodech o tom jak vařit luštěniny dočtete, že je není vhodné během vaření solit - pokud chcete, aby se uvařily krásně doměkka a neprodlužovala se doba varu.
  • Z naší zkušenosti můžeme říct, že sůl ve vodě v tomto aspektu nehraje roli. Naopak lehce osolená voda luštěniny ochutí a nejsou mdlé. 
  • Přidáním bobkového listu, saturejky, tymiánu nebo mořských řas zlepšíte jejich stravitelnost.

Související články

Naklíčené luštěniny do každé domácnosti
  • Tipy a triky

Naklíčené luštěniny do každé domácnosti

Klíčky. Superpotravina známá z dob dávných, jejíž poměr ceny a výkonu zaručeně potěší. Za pár korun totiž připravíte antioxidační lázeň svému organismu a blahodárně prospějete i svému trávení. Klíčky jsou lépe stravitelné než vařené...
Nechte zazářit luštěninové klasiky české kuchyně
  • Suroviny

Nechte zazářit luštěninové klasiky české kuchyně

Hrachová kaše, čočka na kyselo nebo fazolová polévka jsou nestárnoucí klasiky české luštěninové kuchyně. Dnes bývají luštěniny trochu opomíjené, přitom pokrmy z nich mohou chutnat přímo nebesky. Pojďte s námi dát možnost znovu zazářit...
Autor: Jana Kopřivová

Obchod Apetit