Lahodná rajčatová omáčka bez masa prospěje vašemu zdraví.
Suroviny
cibule
3
ks
mrkev
2
ks
řapíkatý celer
3
ks
rozmarýn
snítka
olivový olej panenský
5
PL
česnek
3
stroužky
nakrájené na plátky
rajčatová passata
700
g
sůl
azuki
400
g
vařené
bazalka
2
hrsti
natrhané
slunečnicová semínka
loupaná a opražená
těstoviny
či polenta, k podávání
pepř
1 Cibuli nakrájejte na půlměsíčky, mrkev a řapíkatý celer na šikmé plátky (třetinu celeru si dejte stranou) a lístky rozmarýnu najemno. Na oleji opečte česnek, přidejte připravenou zeleninu i rozmarýn a společně opékejte na mírném ohni asi deset minut.
2 Osolte a přidejte passatu nebo loupaná rajčata. Duste pod pokličkou přibližně dvacet minut. Potom vmíchejte azuki a ještě čtvrt hodiny povařte.
3 Nakonec přidejte odloženou hrst řapíkatého celeru (bude hezky zelený a křupavý) a čerstvou bazalku. Dotáhněte olivovým olejem, podle chuti osolte a opepřete. Posypte semínky a podávejte s biotěstovinami nebo kukuřičnou polentou.