Naklíčené luštěniny do každé domácnosti

sdílet:
Klíčky. Superpotravina známá z dob dávných, jejíž poměr ceny a výkonu zaručeně potěší. Za pár korun totiž připravíte antioxidační lázeň svému organismu a blahodárně prospějete i svému trávení. Klíčky jsou lépe stravitelné než vařené luštěniny a díky své svěží, příjemné chuti, se dají snadno zařadit do běžného jídelníčku.

Proces klíčení se dá použít u mnoha druhů zeleniny, např. u červené řepy nebo ředkviček, my jsme zaměřili na klíčení luštěnin. Naklíčit je možné mungo fazolky, cizrnu, hrách nebo neloupanou červenou čočku. Naopak se vyvarujte klíčení klasických fazolí, které obsahují nestravitelné látky odstranitelné pouze při vaření (v syrovém stavu jsou pro lidský organismus toxické). Pustit se do toho můžete téměř hned a pokud vás klíčení chytne za srdce tak, jako nás, můžete se poohlédnout po příslušném vybavení, které proces klíčení značně usnadní. 

Velký přehled luštěnin

Více

Proč se pustit do klíčení luštěnin?

Odpověď je snadná. Protože ve fázi klíčku je surovina v největší výživové síle. A každý z nás si tuto superpotravinu v rozpuku může snadno připravit doma. Klíčky mají vysoké detoxikační účinky a obsahují velké množství cenných vitaminů i minerálů. 

Jak na klíčení?

Základem pro úspěšné klíčení je důkladné a pravidelné proplachování. Zamezíme tím případné tvorbě plísně. Připravte si přibližně hrst vybrané luštěniny a propláchněte ve studené vodě. Následně vložte očištěné luštěniny do klíčící sklenice. Přes noc je nechte ve sklenici bobtnat a druhý den ráno je opět propláchněte. Proces proplachování opakujte každý den ráno a večer (ale klidně i častěji, pokud to jde) po dobu 3–5 dní v závislosti na typu klíčené luštěniny. Hotové klíčky na závěr naposledy propláchněte a buď rovnou servírujte, nebo je uskladněte v lednici.

Osvědčený tip: Kličky zanechají spoustu významných živin i ve vodě, ve které se namáčely. Tuto vodu nevylévejte, poslouží vám jako skvělé hnojivo na květiny.

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Více

Jak skladovat klíčky? 

Klíčky patří mezi potraviny určené k rychlé konzumaci. Skladovat je můžete po dobu pouze 2 dnů, v delším čase „uvadají” a kazí se. V případě, že jste připravené klíčky nespotřebovali ihned po naklíčení, vložte je do suché uzavíratelné nádoby a nechte po dobu uvedených maximálně dvou dnů v lednici. Vzhledem k jejich bohatému využití v kuchyni se však jejich okamžitého nespotřebování bát nemusíte. 

Zázračné luštěniny

Více

Naklíčeno v kuchyni

Zajímá vás, jak ideálně klíčky konzumovat? Oblíbené jsou jen tak na chroupání, ale použít je můžete také jako komponent k různým jídlům. Od rizota přes saláty až po orientální kari. Fantazii se meze nekladou a pokud klíčkům propadnete stejně jako my, budou váš talíř zdobit velmi často. Se zařazením klíčků do jídelníčku však doporučujeme začínat pozvolna, některé klíčky mohou nadýmat, než si na ně trávicí systém zvykne. Klíčky ideálně kombinujeme s různými zeleninovými jídly, skvělý tandem hrají také s krevetami nebo kuřecím masem. Vyzkoušejte smažené krevety s klíčky a připravte si lahodné svěží jídlo do půl hodiny. Vykouzlit můžete také vitaminy a minerály nabitou jarní klíčkovou pomazánku nebo je použijte jako součást sendviče. Jakmile takový sendvič s křupavými klíčky ochutnáte, zjistíte, že přesně toto vám v oblíbené svačině chybělo. Křupavá ingredience totiž hraje důležitou roli v celkovém dojmu z jídla, které díky klíčkům povznesete do vesmírných výšek.  

Obchod Apetit