Pečené batáty s cizrnou

Pečené batáty s cizrnou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2509 kcal
Bílkoviny 143 g
Cukr 277 g
Tuky 84 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Jednoduchou bezmasou dobrotu s arabským šmrncem ocení nejen vegetariáni! 

Suroviny

batáty 4 ks
středně velký
cizrna 400 g
konzerva
olivový olej 1 PL
římský kmín 0.5 ČL
koriandr 0.5 ČL
mletý
skořice 0.5 ČL
mletá
paprika sladká 0.5 ČL
uzená / sladká
petrželka 1 svazek
hladkolistá
kozí sýr 250 g
čerstvý, možno nahradit čerstvým smetanovým sýrem (např. lučina)
rajčata cherry 1 hrst
na čtvrtky (nemusí být)

1 Předehřejte troubu na 200°C. Cizrnu slijte, propláchněte a nechte okapat. Batáty omyjte a podélně rozkrojte napůl. Potřete je ze všech stran olejem a rozložte na plech, řezem dolů.

2 Cizrnu promíchejte s olejem a vším kořením a přisypte ji k batátům. Pečte asi 30 minut, dokud batáty nebudou měkké.

3 Batáty podávejte posypané pečenou cizrnou, nasekanou petrželkou, rozdrobeným sýrem a rajčátky.

NĚCO NAVÍC

Zkuste příště pečené batáty se salsou z rajčátek a bylinkovou omáčkou! Na salsu nakrájejte nadrobno 250g cherry rajčátek, přimíchejte hrst nadrobno nakrájené hladkolisté petrželky, zakápněte citronovou šťávou a nechte půl hodinky rozležet. Na omáčku smíchejte 2 lžíce hummusu nebo pasty tahini, šťávu z 1/2 citronu, 2–3 lžíce čerstvého kopru, najemno nasekaného, 2–3 stroužky česneku, utřené. Směs promíchejte a nařeďte vodou na požadovanou konzistenci. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit