0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečené batáty s cizrnou

Pečené batáty s cizrnou

4.8 / 5. Počet hodnocení: 12
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2509 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 277 g
Tuky 84 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchou bezmasou dobrotu s arabským šmrncem ocení nejen vegetariáni! 

Suroviny

batáty 4 ks
středně velký
cizrna 400 g
konzerva
olivový olej 1 PL
římský kmín ½ ČL
koriandr čerstvý ½ ČL
mletý
skořice ½ ČL
mletá
paprika mletá sladká ½ ČL
uzená / sladká
petrželka 1 svazek
hladkolistá
kozí sýr 250 g
čerstvý, možno nahradit čerstvým smetanovým sýrem (např. lučina)
rajčata cherry 1 hrst
na čtvrtky (nemusí být)

Postup

1

Předehřejte troubu na 200°C.

2

Cizrnu slijte, propláchněte a nechte okapat. Batáty omyjte a podélně rozkrojte napůl. Potřete je ze všech stran olejem a rozložte na plech, řezem dolů.

3

Cizrnu promíchejte s olejem a vším kořením a přisypte ji k batátům. Pečte asi 30 minut, dokud batáty nebudou měkké.

4

Batáty podávejte posypané pečenou cizrnou, nasekanou petrželkou, rozdrobeným sýrem a rajčátky.

NĚCO NAVÍC
Zkuste příště pečené batáty se salsou z rajčátek a bylinkovou omáčkou! Na salsu nakrájejte nadrobno 250g cherry rajčátek, přimíchejte hrst nadrobno nakrájené hladkolisté petrželky, zakápněte citronovou šťávou a nechte půl hodinky rozležet. Na omáčku smíchejte 2 lžíce hummusu nebo pasty tahini, šťávu z 1/2 citronu, 2–3 lžíce čerstvého kopru, najemno nasekaného, 2–3 stroužky česneku, utřené. Směs promíchejte a nařeďte vodou na požadovanou konzistenci. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/1

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč