0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dhál z červené čočky a fazolek mungo

Dhál z červené čočky a fazolek mungo

3.8 / 5. Počet hodnocení: 44
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1518 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 190 g
Tuky 38 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výraz dhál v indické kuchyni označuje luštěninu. Někdy toto jídlo připomíná polévku, jindy kaši, ale vždy obsahuje spoustu voňavého koření a překypuje chutí. Ostatně, vyzkoušejte to sami!

Suroviny

čočka červená 150 g
půlená, propláchnutá
fazole mungo 100 g
chilli paprička 1 ks
zelená, bez semen, najemno
chilli paprička 4 ks
červená, na sucho opečená
koriandr 1 hrst
listy, najemno
kurkuma (mletá) 1 ČL
olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
malá, velmi najemno
česnek 1 stroužek
velký, najemno
konzervovaná rajčata krájená 0.5 ks
zázvor (čerstvý) 1 ČL
najemno
garam masala 1 ČL
arabský chléb
nasucho opečený, k podávání

1 Fazole vložte do kastrolu, zalijte vroucí vodou a uveďte k varu. Stáhněte plamen a vařte asi půl hodiny. Přidejte čočku, opět uveďte k varu a seberte pěnu. Vmíchejte kurkumu, přiklopte a duste dalších 15 minut doměkka a doplňujte podle potřeby horkou vodu, luštěniny by neměly být úplně suché.

2 Ve velké pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a minutu opékejte. Přidejte česnek a opékejte další minutu až dvě. Jakmile začne zlátnout, vmíchejte rozmixované rajče se šťávou, zázvor a chilli.

3 Osmahněte dosucha a do pánve nalijte uvařenou čočku s fazolemi a dobře promíchejte. Ochuťte garam masalou, koriandrem a podávejte s nasucho opečenými papričkami a opečeným arabským chlebem. Výborné zatepla i zastudena.

NĚCO NAVÍC
Poměr fazolek a čočky si můžete libovolně upravit a fazolky pro zkrácení doby varu předem namočit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/1

Komentáře

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit