Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dhál z červené čočky a fazolek mungo

Dhál z červené čočky a fazolek mungo

4.4/5 Počet hodnocení: 51
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1518 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 190 g
Tuky 38 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výraz dhál v indické kuchyni označuje luštěninu. Někdy toto jídlo připomíná polévku, jindy kaši, ale vždy obsahuje spoustu voňavého koření a překypuje chutí. Ostatně, vyzkoušejte to sami!

Suroviny

půlená, propláchnutá
fazole mungo 100 g
zelená, bez semen, najemno
červená, na sucho opečená
koriandr čerstvý 1 hrst
listy, najemno
olivový olej 1 PL
malá, velmi najemno
česnek 1 stroužek
velký, najemno
zázvor (čerstvý) 1 ČL
najemno
garam masala 1 ČL
nasucho opečený, k podávání

Postup

1

Fazole vložte do kastrolu, zalijte vroucí vodou a uveďte k varu. Stáhněte plamen a vařte asi půl hodiny. Přidejte čočku, opět uveďte k varu a seberte pěnu.

2

Vmíchejte kurkumu, přiklopte a duste dalších 15 minut doměkka a doplňujte podle potřeby horkou vodu, luštěniny by neměly být úplně suché.

3

Ve velké pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a minutu opékejte. Přidejte česnek a opékejte další minutu až dvě. Jakmile začne zlátnout, vmíchejte rozmixované rajče se šťávou, zázvor a chilli.

4

Osmahněte dosucha a do pánve nalijte uvařenou čočku s fazolemi a dobře promíchejte. Ochuťte garam masalou, koriandrem a podávejte s nasucho opečenými papričkami a opečeným arabským chlebem. Výborné zatepla i zastudena.

NĚCO NAVÍC
Poměr fazolek a čočky si můžete libovolně upravit a fazolky pro zkrácení doby varu předem namočit.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/1

Komentáře

16.06.2015 09:12

vynikajici recept,pouze nemam rada ostre,tak vynechavam chilli.

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč