Dhál z červené čočky a fazolek mungo

Dhál z červené čočky a fazolek mungo

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (41)
Do 10 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1166 kcal
Bílkoviny 52 g
Cukr 129 g
Tuky 36 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výraz dhál v indické kuchyni označuje luštěninu. Někdy toto jídlo připomíná polévku, jindy kaši, ale vždy obsahuje spoustu voňavého koření a překypuje chutí. Ostatně, vyzkoušejte to sami!

Suroviny

čočka červená 150 g
půlená, propláchnutá
100 g
mungo fazolky
chilli paprička 1 ks
zelená, bez semen, najemno
chilli paprička 4 ks
červená, na sucho opečené
koriandr 1 hrst
listy, najemno
kurkuma (mletá) 1 ČL
mletá
olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
malá, velmi najemno
česnek 1 stroužek
velký, najemno
1 ks
rajčata z konzervy soudkovité s 1 lžíci šťávy
zázvor (čerstvý) 1 ČL
čerstvý, najemno
garam masala 1 ČL
arabský chléb
nasucho opečený, k podávání

1 Fazole vložte do kastrolu, zalijte vroucí vodou a uveďte k varu. Stáhněte plamen a vařte asi půl hodiny. Přidejte čočku, opět uveďte k varu a seberte pěnu. Vmíchejte kurkumu, přiklopte a duste dalších 15 minut doměkka a doplňujte podle potřeby horkou vodu, luštěniny by neměly být úplně suché.

2 Ve velké pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a minutu opékejte. Přidejte česnek a opékejte další minutu až dvě. Jakmile začne zlátnout, vmíchejte rozmixované rajče se šťávou, zázvor a chilli.

3 Osmahněte dosucha a do pánve nalijte uvařenou čočku s fazolemi a dobře promíchejte. Ochuťte garam masalou, koriandrem a podávejte s nasucho opečenými papričkami a opečeným arabským chlebem. Výborné zatepla i zastudena.

NĚCO NAVÍC
Poměr fazolek a čočky si můžete libovolně upravit a fazolky pro zkrácení doby varu předem namočit.

Komentáře

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit