Vaření v papiňáku nemusí být výbuch

Tlakový hrnec
ZDROJ: Nickolas Nikolic/Unsplash
sdílet:

Papinův hrnec fungující na bázi vaření pod vysokým tlakem se znovu stavá běžnou součástí domácností. Mnozí se však práce s tlakovým hrncem obávají. Podívejte se s námi, jak tlakový hrnec funguje a vyzkoušejte lahodné recepty, které díky papiňáku uvaříte raz dva.

Jak vypadá funkční tlakový hrnec alias papiňák? 

  • Tvoří silnostěnný materiál, který odolá vysokému tlaku.
  • Jeho nezbytnou součástí je poklice, kterou se dá k hrnec neprodyšně uzavřít, a mohl tak vzniknout požadovaný tlak.
  • V poklici je vytvořen speciální otvor s ventilem. Ten pomáhá vypouštět přebytečnou páru z hrnce, čímž zamezuje přílišnému přetlaku.

Jak vybírat tlakový hrnec

Jak vybírat tlakový hrnec

Více

Jak papiňák funguje? 

  • Jakmile dojde v uzavřeném tlakovém hrnci k varu, působením páry vyskočí ventil a umožní natlakování hrnce. Vzniklý tlak dosahuje hodnoty až 300 kPa, což způsobuje zvýšení teploty na cca 130 stupňů (oproti běžnému vaření, které dosahuje teploty okolo 100 stupňů).
  • Díky tomu dochází ke značnému urychlení varu potravin. Například hovězí guláš tak namísto dlouhého tažení v klasickém hrnci připravíte v papiňáku už za 20 minut.
  • Výhodou však není pouze úspora času a energie. Díky pevnému uzavření hrnce zůstane v jídle všechna chuť zachována. 

S kořením a bylinkami opatrně

A nemá to co do činění s chutí, ale hlavně s bezpečností. Jak je zpravidla uvedeno i v návodu, drobné koření nebo natě čerstvých bylinek se mohou dostat až k pojistnému ventilu, který se tak může ucpat. Tím vzniká riziko přetlaku, který by hrnec nemusel vydržet. Vždy tak dbejte na doporučení k používání, kde by mělo být vše podrobně vysvětleno.

Tip, jak dostat koření a bylinky bezpečně do papiňáku: Jednoduše koření a bylinky vložte buď do plátýnka a obvažte provázkem nebo použijte nerezové sítko na čaj. Důležité je, aby v hrnci nebyly drobné části, které se tlakem snadno dostanou až k pojistné zátce.

Vývar nebo guláš do půl hodiny? S papiňákem bez problémů.

Papiňák je skvělým pomocníkem pro všechny, kteří si chtějí dopřát poctivý pokrm se značnou úsporou času.

  • Snadno v něm připravíte hovězí nebo zvěřinový guláš a připravované maso se bude doslova rozpadat na jazyku.
  • Stejně snadno připravíte poctivý vývar z kostí, kdy veškeré cenné látky obsažené v kostech proniknou do chuti i důležité výživové hodnoty vývaru. 

S kostí, nebo bez? Tipy na nejlahodnější úpravu masa

S kostí, nebo bez? Tipy na nejlahodnější úpravu masa

Více

Tlakový hrnec není žhavá novinka

Papiňák rozhodně nepatří mezi gastronomické vynálezy moderní doby. Psal se rok 1679, kdy francouzský fyzik a matematik Denis Papin přišel s vynálezem tlakového hrnce, jenž dodnes nese jeho jméno.

Navzdory tomu, že se původní záměr využití papiňáku týkal vaření, dlouhodobě byl tlakový hrnec využíván v chemických laboratořích. Značné rozšíření a používání v domácnostech přišlo až ve 20. století.   

Pod tímto článkem jsme pro vás připravili spoustu tipů a receptů na pokrmy vhodné k přípravě v papiňáku. 

Související recepty

Autor: Šárka Měřičková

Obchod Apetit