0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vaření v papiňáku nemusí být výbuch

Tlakový hrnec
ZDROJ: Nickolas Nikolic/Unsplash
sdílet:

Papinův hrnec fungující na bázi vaření pod vysokým tlakem se znovu stavá běžnou součástí domácností. Mnozí se však práce s tlakovým hrncem obávají. Podívejte se s námi, jak tlakový hrnec funguje a vyzkoušejte lahodné recepty, které díky papiňáku uvaříte raz dva.

Jak vypadá funkční tlakový hrnec alias papiňák? 

  • Tvoří silnostěnný materiál, který odolá vysokému tlaku.
  • Jeho nezbytnou součástí je poklice, kterou se dá k hrnec neprodyšně uzavřít, a mohl tak vzniknout požadovaný tlak.
  • V poklici je vytvořen speciální otvor s ventilem. Ten pomáhá vypouštět přebytečnou páru z hrnce, čímž zamezuje přílišnému přetlaku.

Jak papiňák funguje? 

  • Jakmile dojde v uzavřeném tlakovém hrnci k varu, působením páry vyskočí ventil a umožní natlakování hrnce. Vzniklý tlak dosahuje hodnoty až 300 kPa, což způsobuje zvýšení teploty na cca 130 stupňů (oproti běžnému vaření, které dosahuje teploty okolo 100 stupňů).
  • Díky tomu dochází ke značnému urychlení varu potravin. Například hovězí guláš tak namísto dlouhého tažení v klasickém hrnci připravíte v papiňáku už za 20 minut.
  • Výhodou však není pouze úspora času a energie. Díky pevnému uzavření hrnce zůstane v jídle všechna chuť zachována. 

S kořením a bylinkami opatrně

A nemá to co do činění s chutí, ale hlavně s bezpečností. Jak je zpravidla uvedeno i v návodu, drobné koření nebo natě čerstvých bylinek se mohou dostat až k pojistnému ventilu, který se tak může ucpat. Tím vzniká riziko přetlaku, který by hrnec nemusel vydržet. Vždy tak dbejte na doporučení k používání, kde by mělo být vše podrobně vysvětleno.

Tip, jak dostat koření a bylinky bezpečně do papiňáku: Jednoduše koření a bylinky vložte buď do plátýnka a obvažte provázkem nebo použijte nerezové sítko na čaj. Důležité je, aby v hrnci nebyly drobné části, které se tlakem snadno dostanou až k pojistné zátce.

Vývar nebo guláš do půl hodiny? S papiňákem bez problémů.

Papiňák je skvělým pomocníkem pro všechny, kteří si chtějí dopřát poctivý pokrm se značnou úsporou času.

  • Snadno v něm připravíte hovězí nebo zvěřinový guláš a připravované maso se bude doslova rozpadat na jazyku.
  • Stejně snadno připravíte poctivý vývar z kostí, kdy veškeré cenné látky obsažené v kostech proniknou do chuti i důležité výživové hodnoty vývaru. 

Tlakový hrnec není žhavá novinka

Papiňák rozhodně nepatří mezi gastronomické vynálezy moderní doby. Psal se rok 1679, kdy francouzský fyzik a matematik Denis Papin přišel s vynálezem tlakového hrnce, jenž dodnes nese jeho jméno.

Navzdory tomu, že se původní záměr využití papiňáku týkal vaření, dlouhodobě byl tlakový hrnec využíván v chemických laboratořích. Značné rozšíření a používání v domácnostech přišlo až ve 20. století.   

Pod tímto článkem jsme pro vás připravili spoustu tipů a receptů na pokrmy vhodné k přípravě v papiňáku. 

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč