Pro jejich nenápadnost a všednost si často neuvědomíme, jaký potenciál skrývají. Představujeme vám trojici, kterou se vyplatí připravovat v množstvím větším než malém. Z jednoho pořádného hrnce či pekáče totiž sestavíte hned několik různých jídel. A to se v pracovním týdnu vyplatí.
1. Luštěniny z kotlíku
Luštěninové pokrmy mají v naší kuchyni velkou tradici, a tak se můžeme jen divit, že je v běžném jídelníčku nevidíme častěji. Přitom jsou národy, které na nich staví většinu svých receptů.
- Neobejdou se bez nich indické, mexické ani arabské kuchařky.
- Jsou levné, snadno skladovatelné, velmi tvárné a v kombinaci s obilninami mají skvělý sytící účinek. S
- e správnou přípravou a vhodným dochucení vyřeší nejednu večeři.
Jak správně vařit luštěniny? Naprostý základ je dlouhé namáčení v osolené vodě, nebojte se je v ní nechat poležet i 48 hodin. Vodu pravidelně vyměňujte. Nakonec ji opět slijte, vyměňte za čistou, osolte a luštěniny uvařte doměkka.
- Dlouhým máčením odstraníte většinu antinutrientů, tedy látek, které mají na svědomí naše obtíže s trávením a kazí tak fazolím i čočce pověst.
- Luštěniny patří přesně k těm surovinám, které se vyplatí uvařit ve větším množství a potom zamrazit v krabičkách. Zachrání vás, když budete mít chuť na rychlou večeři.
- Můžete je přihodit k zelenině opečené na pánvi nebo k nim přikrájet spolu s bylinkami zeleninu čerstvou a připravit studený salát.
- Skvěle se hodí na zahuštění krémových, mixovaných polévek, do pomazánek i karbanátků.
2. Rýže z hrnce pro obry
Když se v Asii sedne ke stolu, je rýže vždy přitom. Není divu, že ji tak milují. Podobně jako luštěniny je levná, suchá vydrží dlouho ve spíži a poslouží jako základ spousty jídel. Až budete příště vařit rýži k nedělnímu kuřeti, připravte jí rovnou ten největší hrnec, co v kuchyni máte. Je to nejen fantastická bezlepková příloha, ale nebojí se ani hlavních rolí.
- Jako zavářku ji můžete vložit do polévky, aby byla sytější.
- V kombinaci s výše zmiňovanými luštěninami umícháte jednoduchý rýžový salát.
- Rýži můžete po asijsku smažit, zapéct jako slaný koláč nebo zabalit do pšeničné placky, aby se proměnila v naducané burrito
3. Zelenina z pekáčku
Nenápadná kráska. Tentokrát navrhujeme: šup s ní do trouby. Pečením zelenina zkaramelizuje a získá výraznější chuť, kterou s radostí propůjčí dalším pokrmům.
- Nejen že je to báječná příloha k masu, ať už pečete kuře nebo grilujete steaky, ale poslouží jako odrazový můstek dalším jídlům.
- Doporučujeme skvělou krémovou polévku z rozmixované zeleniny a luštěnin.
- Pokrájenou ji přidejte k těstovinám či rýži nebo s ní dolaďte náplň do tortilly.
- Podávat ji můžete jako lehkou večeři se sázenými vejci či jako chuťovku k filmu s výraznou omáčkou.