3 základní suroviny, které se vyplatí vařit ve velkém

sdílet:
Pro jejich nenápadnost a všednost si často neuvědomíme, jaký potenciál skrývají. Představujeme vám trojici, kterou se vyplatí připravovat v množstvím větším než malém. Z jednoho pořádného hrnce či pekáče totiž sestavíte hned několik různých jídel. A to se v pracovním týdnu vyplatí.

1. Luštěniny z kotlíku

Luštěninové pokrmy mají v naší kuchyni velkou tradici, a tak se můžeme jen divit, že je v běžném jídelníčku nevidíme častěji. Přitom jsou národy, které na nich staví většinu svých receptů. Neobejdou se bez nich indické, mexické ani arabské kuchařky. Dejte jim šanci také. Jsou levné, snadno skladovatelné, velmi tvárné a v kombinaci s obilninami mají skvělý sytící účinek. Se správnou přípravou a vhodným dochucením vám vyřeší nejednu večeři. Jak správně vařit luštěniny? Naprostý základ je dlouhé namáčení v osolené vodě, nebojte se je v ní nechat poležet i 48 hodin. Vodu pravidelně vyměňujte. Nakonec ji opět slijte, vyměňte za čistou, osolte a luštěniny uvařte doměkka. Dlouhým máčením odstraníte většinu antinutrientů, tedy látek, které mají na svědomí naše obtíže s trávením a kazí tak fazolím i čočce pověst. Luštěniny patří přesně k těm surovinám, které se vyplatí uvařit ve větším množství a potom zamrazit v krabičkách. Zachrání vás, když budete mít chuť na rychlou večeři. Můžete je přihodit k zelenině opečené na pánvi nebo k nim přikrájet spolu s bylinkami zeleninu čerstvou a připravit studený salát. Skvěle se hodí na zahuštění krémových, mixovaných polévek, do pomazánek i karbanátků.

Zamilujte si luštěniny

Více

2. Rýže z hrnce pro obry

Když se v Asii sedne ke stolu, je rýže vždy přitom. Není divu, že ji tak milují. Podobně jako luštěniny je levná, suchá vydrží dlouho ve spíži a poslouží jako základ spousty jídel. Až budete příště vařit rýži k nedělnímu kuřeti, připravte jí rovnou ten největší hrnec, co v kuchyni máte. Je to nejen fantastická bezlepková příloha, ale nebojí se ani hlavních rolí. Jako zavářku ji můžete vložit do polévky, aby byla sytější. V kombinaci s výše zmiňovanými luštěninami umícháte jednoduchý rýžový salát. Rýži můžete po asijsku smažit, zapéct jako slaný koláč nebo zabalit do pšeničné placky, aby se proměnila v naducané burrito.

Inspirace do kuchyně: rýže 30x a stále jinak!

Více

3. Zelenina z pekáčku

Nenápadná kráska. Tentokrát navrhujeme: šup s ní do trouby. Pečením zelenina zkaramelizuje a získá výraznější chuť, kterou s radostí propůjčí dalším pokrmům. Nejen že je to báječná příloha k masu, ať už pečete kuře nebo grilujete steaky, ale poslouží jako odrazový můstek dalším jídlům. Doporučujeme skvělou krémovou polévku z rozmixované zeleniny a luštěnin. Pokrájenou ji přidejte k těstovinám či rýži nebo s ní dolaďte náplň do tortilly. Podávat ji můžete jako lehkou večeři se sázenými vejci či jako chuťovku k filmu s výraznou omáčkou.

Zelenina pečená v troubě

Více

Pečená kořenová zelenina

Více

+ Tip redakce: Celé kuře

Nekupujte pouze kuřecí prsa nebo stehna, naporcujte celé kuře a využijte ho do posledního kousíčku. Jak na to, se dočtete ve článku níže.

Škola vaření: Jak naporcovat kuře

Více
 

Další inspiraci můžete načerpat v našich kuchařkách Luštěniny, Rýže nebo Bez masa.

Obchod Apetit