Uzené fazole s vejcem

Uzené fazole s vejcem

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3231 kcal
Bílkoviny 188 g
Sacharidy 348 g
Tuky 113 g
Vláknina 89 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Snídaně nebo spíš brunch či oběd pro opravdové muže a ženy! S takovým poctivým jídlem v žaludku můžete směle čelit živlům – studenému větru, vánici i plískanici.

Suroviny

olivový olej 1 PL
anglická slanina 100 g
nakrájené na kostičky
klobása vepřová 2 ks
nebo hovězí tepelně neopracované, zbavené střívka a vnitřek podrcený
cibule červená 1 ks
na tenká půlkolečka
česnek 3 stroužky
nakrájené na tenké plátky
rajčata 2
400g, krájená
worcesterská omáčka 1 PL
rajčatová pasta 2 PL
třtinový cukr 2 PL
jablečný ocet 1 PL
hořčice dijonská 1 PL
fazole červené 400 g
konzerva, propláchnutá a okapaná
fazole bílé 400 g
konzerva, propláchnutá a okapaná
100 g
třešňová rajčátka
sůl mořská ČL
uzená (podle chuti)
vejce 4 ks
o pokojové teplotě
pepř
čerstvě mletý
2 PL
hladkolistá petrželka nahrubo nakrájené
pečivo
nebo tousty k podávání

Do kastrolu nebo pánve s těžkým dnem na středním ohni nalijte olivový olej, vsypte slaninu a oloupané klobásy. Opékejte 3 minuty, aby slanina a klobásy začaly zlátnout.

2 Vsypte cibuli a opékejte 5–7 minut dosklovita, nejdříve v polovině této doby přidejte česnek. Vlijte krájená rajčata, worcesterskou omáčku a rajčatovou pastu, ochuťte cukrem, octem a hořčicí a přiveďte k mírnému varu, nepřiklápějte.

3 Vsypte obojí fazole a rajčátka a za občasného míchání duste 15 minut, aby se omáčka svařila dohusta a přilnula k fazolím. Podle chuti osolte uzenou solí, aby se chuti spojily.

4 V rendlíku přiveďte k varu vodu a pak vložte vejce. Vařte je 5 minut. Vylovte je z vody a rychle a krátce zchlaďte pod tekoucí studenou vodou. Opatrně naklepněte skořápku a oloupejte je tak, abyste nenapíchli žloutek. Do okamžiku podávání uchovejte vejce v misce s teplou vodou.

5 Do misek rozdělte fazole, na ně položte oloupaná vejce, opepřete je a posypte petrželkou. Podávejte s čerstvým pečivem nebo s tousty.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit