
Uzené fazole s vejcem
Snídaně nebo spíš brunch či oběd pro opravdové muže a ženy! S takovým poctivým jídlem v žaludku můžete směle čelit živlům – studenému větru, vánici i plískanici.
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 100g anglické slaniny, nakrájené na kostičky
- 2 vepřové nebo hovězí tepelně neopracované klobásy, zbavené střívka a vnitřek podrcený
- 1 červená cibule, na tenká půlkolečka
- 3 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
- 2x 400g konzerva krájených rajčat
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 2 lžíce rajčatové pasty
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 400g konzerva červených fazolí, propláchnutá a okapaná
- 400g konzerva bílých fazolí, propláchnutá a okapaná
- 100 g třešňových rajčátek
- cca 1 lžička uzené mořské soli (podle chuti)
- 4 vejce, o pokojové teplotě
- čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce nahrubo nakrájené hladkolisté petrželky
- čerstvé pečivo nebo tousty k podávání
Příprava jídla
1 Do kastrolu nebo pánve s těžkým dnem na středním ohni nalijte olivový olej, vsypte slaninu a oloupané klobásy. Opékejte 3 minuty, aby slanina a klobásy začaly zlátnout.
2 Vsypte cibuli a opékejte 5–7 minut dosklovita, nejdříve v polovině této doby přidejte česnek. Vlijte krájená rajčata, worcesterskou omáčku a rajčatovou pastu, ochuťte cukrem, octem a hořčicí a přiveďte k mírnému varu, nepřiklápějte.
3 Vsypte obojí fazole a rajčátka a za občasného míchání duste 15 minut, aby se omáčka svařila dohusta a přilnula k fazolím. Podle chuti osolte uzenou solí, aby se chuti spojily.
4 V rendlíku přiveďte k varu vodu a pak vložte vejce. Vařte je 5 minut. Vylovte je z vody a rychle a krátce zchlaďte pod tekoucí studenou vodou. Opatrně naklepněte skořápku a oloupejte je tak, abyste nenapíchli žloutek. Do okamžiku podávání uchovejte vejce v misce s teplou vodou.
5 Do misek rozdělte fazole, na ně položte oloupaná vejce, opepřete je a posypte petrželkou. Podávejte s čerstvým pečivem nebo s tousty.
Přidat komentář