Výzkumu se zúčastnilo padesát účastníků ve věku od padesáti do dvaasedmdesáti let, štíhlí i obézní, muži i ženy. Vědci otestovali jejich paměť a poté je rozdělili do tří skupin: první skupina snížila svůj denní příjem kalorií o 30 procent (účastníci jedli tak, jak byli zvyklí, pouze zmenšili porce), druhá skupina příjem kalorií navýšila (respondenti navíc konzumovali dávku zdravého rostlinného tuku) a třetí skupina se i nadále držela svých stravovacích návyků. Po 90 dnech byla opět testována paměť účastníků výzkumu – skupina, která zredukovala kalorie, se v průměru zlepšila o 20 (!) procent, výsledky dalších skupin zůstaly stejné.
Podle členky týmu, doktorky Agnes Flöelové, může za zlepšení paměti respondentů ‚na dietě‘ snížená hladiny inzulinu v krvi, která zvýšila citlivost receptorů v mozku, což má pozitivní dopad na dobu uchovávání informace.
Ve skupině se sníženým počtem kalorií se v paměťovém testu nezlepšili pouze velmi obézní účastníci. Vědci si to vysvětlují tím, že tito lidé téměř nekonzumují ryby (obsahující omega-3 mastné kyseliny) a v dalším experimentu hodlají pozorovat jejich výsledky při dietě bohaté na omega-3 mastné kyseliny.