Možná jste v poslední době dopřávali těžká jídla, koktejly a cukrovinky ve zvýšeném množství, a teď nezbývá nic jiného než se v jídelníčku poněkud uskromnit (anebo si koupit oblečení o číslo větší). Až se budete trápit počítáním kalorií, možná vás povzbudí následující zpráva – podle poslední studie si zredukováním kalorií nejen pomůžete ke krásnější postavě, ale také k lepší paměti.
Německého výzkumu zveřeněného v The Proceedings of the National Academy of Sciences se zúčastnilo padesát účastníků ve věku od padesáti do dvaasedmdesáti let, štíhlí i obézní, muži i ženy. Vědci otestovali jejich paměť a poté je rozdělili do tří skupin:
- První skupina snížila svůj denní příjem kalorií o 30 procent (účastníci jedli tak, jak byli zvyklí, pouze zmenšili porce),
- druhá skupina příjem kalorií navýšila (respondenti navíc konzumovali dávku zdravého rostlinného tuku)
- a třetí skupina se i nadále držela svých stravovacích návyků.
Po 90 dnech byla opět testována paměť účastníků výzkumu – skupina, která zredukovala kalorie, se v průměru zlepšila o 20 procent, výsledky dalších skupin zůstaly stejné.
Podle členky týmu, doktorky neurologie Agnes Flöelové, může za zlepšení paměti respondentů ‚na dietě‘ snížená hladiny inzulinu v krvi, která zvýšila citlivost receptorů v mozku, což má pozitivní dopad na dobu uchovávání informace.
Ve skupině se sníženým počtem kalorií se v paměťovém testu nezlepšili pouze velmi obézní účastníci. Vědci si to vysvětlují tím, že tito lidé téměř nekonzumují ryby (obsahující omega-3 mastné kyseliny) a v dalším experimentu hodlají pozorovat jejich výsledky při dietě bohaté na omega-3 mastné kyseliny.
Zdroje: NY Times, BBC, The Guardian