0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cizrnové burgery

Cizrnové burgery

4.2 / 5. Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4214 kcal
Bílkoviny 197 g
Sacharidy 467 g
Tuky 165 g
Vláknina 99 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lehké burgery trochu připomínají arabský falafel a zachutnají zavilým masožroutům.

Suroviny

mrkev 750 g
oloupaná, nastrouhaná
cizrna 410 g
v konzervě, scezené, propláchnuté
cibule 1 ks
malá, nakrájená, nahrubo
tahini 3 PL
lze koupit v supermarketech v cizokrajných koutcích, orient. obchodech nebo ve zdravé výživě
římský kmín 0.5 PL
mleté, římský
vejce 2 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 3 PL
panenský
toustový chléb 100 g
rozmixovaný, celozrnný
jogurt bílý 150 ml
hamburgerová bulka 6 ks
či jiné vhodné pečivo
cibule červená 1 ks
chilli omáčka
k podávání
avokádo
plátky
citronová kůra 1 PL
z 1 biocitronu
rukola
sezamová semínka 3 PL
citronová štáva 1 ČL

1 Dejte do kuchyňského robotu třetinu mrkve, cizrnu, cibuli, 2 lžíce tahini, římský kmín a vejce. Rozmixujte a dejte do mísy. V pánvi na lžíci oleje opékejte zbylou mrkev 8–10 minut doměkka a dozlatova. Přimíchejte ji spolu s toustovým chlebem, citronovou kůrou a sezamem do cizrnové směsi, osolte a opepřete. Dobře promíchejte a zformujte 6 burgerů. Zakryjte a dejte do chladničky.

2 Promíchejte jogurt se zbylou pastou tahini, citronovou šťávou, osolte, opepřete a rovněž dejte chladit.

3 Rozehřejte gril a potřete ho zbývajícím olejem. Grilujte burgery 5 minut po každé straně dozlatova a dokřupava. Mezitím opečte i housky a spodní půlky pomažte jogurtovou omáčkou, poklaďte plátky avokáda, na to dejte burger a završte cibulí a rukolou. Nakonec pokapejte sladkou chilli omáčkou a přiklopte vrchním dílem housky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/6

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit