0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4214 kcal
Bílkoviny 197 g
Sacharidy 467 g
Tuky 165 g
Vláknina 99 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lehké burgery trochu připomínají arabský falafel a zachutnají zavilým masožroutům.

Suroviny

mrkev 750 g
oloupaná, nastrouhaná
cizrna 410 g
v konzervě, scezené, propláchnuté
cibule 1 ks
malá, nakrájená, nahrubo
tahini 3 PL
lze koupit v supermarketech v cizokrajných koutcích, orient. obchodech nebo ve zdravé výživě
římský kmín ½ PL
mleté, římský
vejce 2 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 3 PL
panenský
toustový chléb 100 g
rozmixovaný, celozrnný
hamburgerová bulka 6 ks
či jiné vhodné pečivo
cibule červená 1 ks
chilli omáčka
k podávání
plátky
citronová kůra 1 PL
z 1 biocitronu
sezamová semínka 3 PL
citronová šťáva 1 ČL

Postup

1

Dejte do kuchyňského robotu třetinu mrkve, cizrnu, cibuli, 2 lžíce tahini, římský kmín a vejce. Rozmixujte a dejte do mísy. V pánvi na lžíci oleje opékejte zbylou mrkev 8–10 minut doměkka a dozlatova.

2

Přimíchejte ji spolu s toustovým chlebem, citronovou kůrou a sezamem do cizrnové směsi, osolte a opepřete. Dobře promíchejte a zformujte 6 burgerů. Zakryjte a dejte do chladničky.

3

Promíchejte jogurt se zbylou pastou tahini, citronovou šťávou, osolte, opepřete a rovněž dejte chladit.

4

Rozehřejte gril a potřete ho zbývajícím olejem. Grilujte burgery 5 minut po každé straně dozlatova a dokřupava.

5

Mezitím opečte i housky a spodní půlky pomažte jogurtovou omáčkou, poklaďte plátky avokáda, na to dejte burger a završte cibulí a rukolou. Nakonec pokapejte sladkou chilli omáčkou a přiklopte vrchním dílem housky.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/6

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč