Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Lehká kedlubnová polévka

Lehká kedlubnová polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do hodiny 4-5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1123 kcal
Bílkoviny 16 g
Sacharidy 98 g
Tuky 71 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Umeocet má sice exotický název a původ, ale jeho chuť skvěle doplňuje mnoho českých jídel. A navíc má oproti běžnému octu až neuvěřitelně léčivé vlastnosti.

Suroviny

kedlubna 2 ks
cibule 2 ks
nakrájené kostičky
olivový olej extra panenský 3 PL
máslo 10 g
plus 10 na dokončení
sůl mořská 1 ČL
bujon zeleninový 1 ks
např. Würzlci Bioline
mouka ječná 4 PL
nebo rýžová
bylinky
např. dobromysl či libeček, nasekané
2 PL
umeoocet

Kedlubnu nakrájejte na kostičky a osolte ji. Ve větším kastrolu rozehřejte máslo a olivový olej a na mírném plameni pět až sedm minut opékejte kostičky kedlubny a cibuli.

Mezitím rozkvedlejte mouku se 100 ml studené vody. Osmahnutou zeleninu zalijte jedním a čtvrt litrem vroucí vody a přidejte bujon.

Přiveďte k varu a za stálého míchání přilévejte připravenou mouku s vodou a přihoďte nasekanou mladou kedlubnovou nať. Povařte pět minut; pak přidejte bylinky, zjemněte kouskem másla a dochuťte umeoctem.

NĚCO NAVÍC: Příště zkuste tuhle polévku z květáku, kapusty nebo celeru – s umeoctem jdou skvěle dohromady. A stejně ochutit a zahustit můžete  i zadělávanou zeleninu. Nechcete-li zahušťovat moukou, použijte zdravější kuzu (škrob z kořenejaponského vinného keře), nebo škrobovou mouku z maranty třtinové prodávanou pod názvem arrowroot.

Apetit magazín

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
  • Tipy a triky

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho...
3 kusy vepřového, které se skvěle hodí na pečení
  • Poradna

3 kusy vepřového, které se skvěle hodí na pečení

Máte chuť na maso? Než vyrazíte k řezníkovi, přečtěte si, které tři kousky pečeného vepřového vás nikdy nezklamou. Ať už zvolíte bůček, pečeni, krkovici nebo vepřové ocásky, na talíř dostanete jemné šťavnaté maso se silnou chutí. Parádu s...
5 jídel, která zvýší vaši imunitu
  • Tipy a triky

5 jídel, která zvýší vaši imunitu

Jak zůstat fit a zlepšit obranyschopnost svého organismu v tomto období? Přidejte do svého jídelníčku následující pokrmy a potraviny. Budete odolnější a chřipka si na vás jen tak nepřijde. ...
Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!
  • Jak na to

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!

Zimní období je na lokální zeleninu poněkud skoupé. Obzvlášť na tu šťavnatou. Řešení však existuje! Jídelníček si můžete zpestřit vlastnoručne vypěstovanou zeleninou. Nepotřebujete k tomu skleník ani žádnou zdatnost zahrádkáře. Řeč je...

Obchod Apetit