0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lehká kedlubnová polévka

Lehká kedlubnová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Lehká kedlubnová polévka

4.5 / 5. Počet hodnocení: 29
Do hodiny 4-5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1123 kcal
Bílkoviny 16 g
Sacharidy 98 g
Tuky 71 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Umeocet má sice exotický název a původ, ale jeho chuť skvěle doplňuje mnoho českých jídel. A navíc má oproti běžnému octu až neuvěřitelně léčivé vlastnosti.

Suroviny

kedlubna 2 ks
cibule 2 ks
nakrájené kostičky
olivový olej extra panenský 3 PL
máslo 10 g
plus 10 na dokončení
sůl mořská 1 ČL
bujon zeleninový 1 ks
např. Würzlci Bioline
mouka ječná 4 PL
nebo rýžová
bylinky
např. dobromysl či libeček, nasekané
umeocet 2 PL

Postup

1

Kedlubnu nakrájejte na kostičky a osolte ji. Ve větším kastrolu rozehřejte máslo a olivový olej a na mírném plameni pět až sedm minut opékejte kostičky kedlubny a cibuli.

2

Mezitím rozkvedlejte mouku se 100 ml studené vody. Osmahnutou zeleninu zalijte jedním a čtvrt litrem vroucí vody a přidejte bujon.

3

Přiveďte k varu a za stálého míchání přilévejte připravenou mouku s vodou a přihoďte nasekanou mladou kedlubnovou nať. Povařte pět minut; pak přidejte bylinky, zjemněte kouskem másla a dochuťte umeoctem.

NĚCO NAVÍC:
Příště zkuste tuhle polévku z květáku, kapusty nebo celeru – s umeoctem jdou skvěle dohromady. A stejně ochutit a zahustit můžete  i zadělávanou zeleninu. Nechcete-li zahušťovat moukou, použijte zdravější kuzu (škrob z kořenejaponského vinného keře), nebo škrobovou mouku z maranty třtinové prodávanou pod názvem arrowroot.

Související články

Večeře hotová za pár minut i korun? Zeleninová polévka!
  • Zajímavosti

Večeře hotová za pár minut i korun? Zeleninová polévka!

Špenátová na síluŠpenát posiluje svaly, ovlivňuje činnost srdce a snižuje krevní tlak. Uvařte si ze špenátu, který v mražené podobě stojí pár korun, hrnec zdravé polévky podle našeho receptu. Pokud chcete trochu experimentovat, vyzkoušejte...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/8

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit