Lehká kedlubnová polévka

Lehká kedlubnová polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do hodiny 4-5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1123 kcal
Bílkoviny 16 g
Sacharidy 98 g
Tuky 71 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Umeocet má sice exotický název a původ, ale jeho chuť skvěle doplňuje mnoho českých jídel. A navíc má oproti běžnému octu až neuvěřitelně léčivé vlastnosti.

Suroviny

kedlubna 2 ks
cibule 2 ks
nakrájené kostičky
olivový olej extra panenský 3 PL
máslo 10 g
plus 10 na dokončení
sůl mořská 1 ČL
bujon zeleninový 1 ks
např. Würzlci Bioline
mouka ječná 4 PL
nebo rýžová
bylinky
např. dobromysl či libeček, nasekané
2 PL
umeoocet

Kedlubnu nakrájejte na kostičky a osolte ji. Ve větším kastrolu rozehřejte máslo a olivový olej a na mírném plameni pět až sedm minut opékejte kostičky kedlubny a cibuli.

Mezitím rozkvedlejte mouku se 100 ml studené vody. Osmahnutou zeleninu zalijte jedním a čtvrt litrem vroucí vody a přidejte bujon.

Přiveďte k varu a za stálého míchání přilévejte připravenou mouku s vodou a přihoďte nasekanou mladou kedlubnovou nať. Povařte pět minut; pak přidejte bylinky, zjemněte kouskem másla a dochuťte umeoctem.

NĚCO NAVÍC: Příště zkuste tuhle polévku z květáku, kapusty nebo celeru – s umeoctem jdou skvěle dohromady. A stejně ochutit a zahustit můžete  i zadělávanou zeleninu. Nechcete-li zahušťovat moukou, použijte zdravější kuzu (škrob z kořenejaponského vinného keře), nebo škrobovou mouku z maranty třtinové prodávanou pod názvem arrowroot.

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit