Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co vaří soutěžící v MasterChefovi nejčastěji a stále v tom chybují?

Jídlo MasterChef
ZDROJ: StockFood
sdílet:

Soutěž MasterChef je o kuchařských dovednostech, ale také o kreativitě. Stresující situace však často soutěžícím nedovolí riskovat, a tak sáhnou po vyzkoušené klasice. Napříč řadami populární kulinářské show tak pozorujeme úspěšné i méně úspěšné pokusy o jídla, na která sázejí soutěžící nejčastěji.

Krevety 

Krevety jsou na přípravu jednoduché pouze zdánlivě. Jen v letošní řadě (2022) jsme viděli příliš opečené a špatně dochucené krevety soutěžící Číči nebo syrové krevety, které Ado zapomněl opéct pistolí. Jeho jídlo porotci ani neochutnali.

Číča a Ado nejsou rozhodně jediní účastnící, kterým se příprava krevet nedařila, za dobu trvání soutěže už jsme přihlíželi k mnoha nešťastným pokusům. Někdy za ně může stres, jindy prostá neznalost správné přípravy.

 

Bujabéza 

Bujabéza provází soutěž MasterChef v různých podobách. Ať už jde o výzvy, kde si museli soutěžící poradit s přesnou recepturou, nebo vlastní iniciativu. Naposledy posloužila bujabéza jako pokrm, který soutěžící ochutnávali i osahávali a museli rozpoznat, co vše obsahuje.

Je s podivem, že nikdo nepoznal, že je v bujabéze šafrán a téměř nikdo nevěděl, že obsahuje pastis či pomeranč.

  • Při pokusech o různé rybí polévky ve starších řadách soutěže často padaly od poroty výtky ohledně dochucení. A tak nebude na škodu zopakovat si, co do bujabézy všechno patří. 

 

Rybí filet 

Umět vyfiletovat rybu a dobře ji připravit, by mělo být v soutěži MasterChef samozřejmostí. Přesto se pokaždé při rybích výzvách mnozí soutěžící trápí. Problémem je samotné filetování, kdy často z ryby nezbyde téměř nic, při vytahování drobných kůstek pinzetou se nepodaří dostat ven všechny a poté opékání na kůži, která se ne vždy podaří dokřupava nebo z masa sleze dolů.

  • Někdy je ryba přetažená, jindy zase moc syrová. Přitom příprava ryb není žádná věda, jenže to si říkáme doma na gauči před televizní obrazovkou.

 

Rizoto

Italské rizoto je jídlo, které má daný postup, jenž nejde příliš měnit. Za stálého míchání je nutné přilévat do rýže vývar, dokud nezíská krémovou konzistenci.

  • Existuje mnoho druhů rizota od šafránového po hříbkové, stejně jako počet zmařených pokusů účastníků soutěže MasterChef.

Minutkové maso

Asi úplně nejčastěji sahají soutěžící po minutkovém mase. Na talíři totiž vypadá efektně a když se k němu vyšvihne zajímavá omáčka třeba z lesního ovoce, úspěch je zaručen. Teda v případě, že se maso povede.

  • Soutěžící rádi sází na kančí hřbet, jehněčí kotletky, kachní prsa a opravdu často s pokrmy sklízí před porotou úspěch.
  • Najdou se i výjimky, například Aco, který jehněčí kotletky přetáhl tak, až se maso nedalo jíst. Přitom stačí pohlídat pár věcí, dobře rozpálenu pánev, teplotu masa a čas.

Pyré 

Pyré můžete připravit z patizonu, mrkve, dýně, květáku, zkrátka téměř z jakékoliv zeleniny. Skvěle doplňuje minutková masa, a i v tomto případě jde o sázku na jistotu. V MasterChefovi to občas vypadá, že k postupu do dalších kol stačí právě zkušenost s pyré a minutkovým masem – tak často po této kombinaci soutěžící sahají.

  • Porotci na něm cení hedvábně jemnou texturu a samozřejmě chuť. Sem tam se objeví pyré příliš řídké či bez chuti a s takovými účastníky to většinou nedopadne dobře.

Ravioly 

Ravioly lze plnit nepřeberným množstvím surovin. Od hub a masa přes sýry a zeleninu až po tofu. Jenže připravit těsto i náplň zabere poměrně dost času, takže soutěžící mnohdy z nervozity bojují s nepoddajnou hmotou, ze které ne a ne přes strojek na těstoviny vytlačit tenký pruh. To se odráží i na výsledné chuti i textuře raviol, na kterou jsou porotci hákliví.

Zdroje informací: časopis Apetit, TV Nova a autorka článku

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín