0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ochutnejte stovku nejlepších vín

růžové víno
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Zatímco v Praze si odborná i laická veřejnost vychutnává první ročník festivalu vína Prague Wine Week, v degustačním sále Národního vinařského centra hledá dvacítka profesionálních degustátorů stovku nejlepších kousků do kolekce Salonu vín 2009. Posuzovat se bude pětatřicet odrůd v sedmi kategoriích, chybět nebudou ani takové speciality jako např. odrůda Ariana, Laurot či Malverina.

Zaujmout cvičené smysly porotců se letos snaží rekordních 485 vzorků od 109 vinařských firem z Moravy a Čech s tím, že do soutěže mohly být přihlášeny pouze vzorky, které obdržely nominaci na některé z nominačních soutěží. Tři degustační komise budou mít plné ruce práce až do zítřka, kdy sestaví seznam výherců. Každý z odborníků během degustačního maratonu, který započal v pondělí, ohodnotí přibližně 55 vzorků za den.

Přijďte popít!
Mezi letošní novinky soutěže patří i tzv. „divoká karta“, díky níž každý vinař mohl s nominovaným vínem přihlásit ještě jedno víno ze své produkce. Další novinkou je paralelní laická degustace, a tak mohou milovníci vína porovnávat své vjemy s hodnocením poroty.

Samotné slavnostní vyhlášení výsledků a předání ocenění vinařům proběhne 27. února ve Valticích. Oceněná vína si poté mohou jednotliví vinaři označit medailí s logem „Salon vín ČR 2009“. Příležitost ochutnat vybranou stovku toho nejlepšího budete mít hned následující den, 28. února, na veřejné degustační expozici Salon vín ČR 2009. Degustovat můžete sami nebo se mezi víny můžete projít s vyškoleným sommeliérem. Na zdraví!

Související články

Jak poznat dobré víno
  • Zajímavosti

Jak poznat dobré víno

Vinný seminář, který vznikl ve spolupráci se Scuk.cz, je rozdělen do tří tematických bloků. V úvodu vás lektor Matouš Petráň ve stručnosti zasvětí do historie vína a vysvětlí vám, jaká je úloha sommeliéra. Dozvíte se také, jakým způsobem...
Jak degustovat víno jako profesionál
  • Tipy a triky

Jak degustovat víno jako profesionál

Degustace vína není jenom zábava, ale i velké umění, které se řídí přísnými pravidly. Nabízíme vám jejich základní přehled. ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit