Na Matějské pouti mu málokdo dokáže odolat, pokud přemýšlíte nad jedlým dárkem pro milovníky sladkého, turecký med zaručeně vykouzlí lehce ulepený úsměv. Jeho příprava není náročná a v dárkovém balení vypadá prostě neodolatelně.
Je turecký med opravdu turecký?
Ačkoli původ této cukrovinky již v názvu přisuzujeme Turecku, zda je toto tvrzení pravdivé však nelze jednoznačně doložit. Katalánci připravují torró, Italové torrone, Španělé turrón. Podobné pochutinky najdeme i na Filipínách a po celé Latinské Americe. Všechny národní variace však spojuje složení: vaječný bílek, cukr, voda, nasekané oříšky a samozřejmě med. Písemná zmínka sahající nejdále do historii pochází z období kolem roku 1100. Jedná se o překlad knihy arabského lékaře ze španělské Córdoby, ve které se zmiňuje o známém arabském pamlsku zvaném turun. Pojďme se podívat této sladké pochoutce na zoubek.
Příprava domácího tureckého medu je velice rychlá
Pokud v kuchyni neradi trávíte dlouhé hodiny, turecký med vás potěší dobou přípravy. Zabere vám půl hodinku, na tuhnutí do druhého dne vaši účast již nebude potřebovat. Do nákupního seznamu si připište 50 ml medu, 200 g cukru krupice, 100 ml zlatého sirupy (Golden syrup), dřeň z vanilkového lusku, 100 g loupaných mandlí či pistácií, 100 g kandovaných třešní či jiného ovoce, 1 bílek a trochu oleje na vymazání formy. Začněte opražením ořechů v troubě. Na pánvi se silným dnem rozehřejte med spolu s cukrem, sirupem a lžící vody. Po 2 minutách pěnění odstavte z plotýnky. Z bílku vyšlehejte sníh a tenkým proudem přilejte horký sirup, zatímco šlehač stále běží na plné obrátky. Až vmícháte polovinu sirupu, vraťte jej na sporák a znovu prohřívejte 4-5 minut, dosáhnete tak tmavší barvy a intenzivnější chuti. Opět zapněte šlehač a vmíchejte zbylý sirup do bílku. Směs šlehejte dalších 5 minut na poloviční výkon. Poté stačí přidat opražené ořechy, kandované ovoce a vše vyklopit do vymazané formy s pečícím papírem. Med rychle tuhne, půjde to ztuha, ale jistě se vám to podaří. Povrch vyhlaďte a nechte do druhého dne odpočinout. Druhý den můžete krájet na plátky, kostky či jiné tvary. Výslednou chuť ovlivníte nejen kvalitou medu, ale také přidanými ingrediencemi. Uzpůsobte je obdarovanému, ořechy můžete předtím obalit v čokoládě, místo kandovaného ovoce použijte kandovaný zázvor, přidat můžete i kousky čokolády. Na pečící papír můžete poskládat také oplatky, které vzhled tureckého medu ještě vylepší. Fantazii se meze nekladou.
Zabalený v celofánu udělá radost všem milovníkům sladkého. Kostičky můžete také zavěsit na vánoční stromeček. Pokud hledáte další inspiraci na jedlé vánoční dárky, máme pro vás v odkazech pod článkem spoustu zajímavých tipů.
Související články
Brownies už zná pravděpodobně úplně každý milovník čokolády. Aby byl tento moučník křupavý na povrchu a vláčný uvnitř, je potřeba dodržet pár zásad. Když se vám povede tak, jak má, věřte, že po něm nezbude ani jeden drobeček.
...
Malé, nenápadné, ale pekelně pálivé. Plody vytrvalých exotických paprik pod jemnou slupkou skrývají látku kapsaicin, díky které vám zažehnou chuťové pohárky. Papriček je několik tisíc druhů, některé jsou staré jako lidstvo samo. Každá...
Delikatesy pod stromečkem, které nezklamou
Jedlé dárky jsou netradiční, praktické, a pokud si na nich dáte opravdu záležet, zahřejí nejen na těle, ale i u srdce. Žádný kupovaný balíček totiž nedokáže nahradit pocit, že jste dobroty...
Blíží se Vánoce a spousta z nás se tak chystá na pečení cukroví, které máme většinou spojené se spoustou kalorií, protože jsou plné cukru, mouky a tuku. Ne vždy tomu tak musí být. Gastronomie pokročila a pokud se nebojíte trochu...
První zmínka o hořčici se objevuje v prohlášení Karla Velikého, který nařídil dvorům dostatečnou zásobu této suroviny. Stalo se tak v roce 800 n.l. Chuť a všestranost hořčice však znali už starověcí Řekové a Římané. Podávali ji k...
„Ach, to voní,“ řekne si obdarovaný pod stromečkem. A co teprve až vaší domácí směsí okoření své první jídlo a ochutná.
...
Jakmile poprvé ochutnáte poctivé kari připravené z voňavé kari pasty, budete ztraceni stejně jako my. Svou mírnou posedlost už jsme dovedli tak daleko, že se naši blízcí mohou těšit na kari pasty v podobě dárku. A víte co? Jsou nadšení! A...
Kdo by neměl rád karamel? Lahodná cukrovinka se těší takové popularitě, že konkuruje i královně sladkostí – čokoládě. Příprava karamelek není vůbec složitá a jak známo, každý vlastnoručně vyrobený dáreček zahřeje u srdce. Vyzkoušejte jejich...
1 Vyberte recept a navrstvěteNa přípravu dárku potřebujete kromě přísad především litrovou sklenici s dobrým uzávěrem, aby suroviny zůstaly v suchu a mimo dosah molů. Do sklenice se hodí všechny pečené sladkosti, které se...
Je libo marokánky nebo florentýnky? Většina z nás v těchto názvech nevidí rozdíl a často je používáme podle toho, jak jsme na tyhle sušenky zvyklí. Oboje jsou sladké, křupavé a často přelité čokoládou. Je mezi nimi tedy vůbec nějaký rozdíl?...