Odhalte jednoduchost domácího tureckého medu

sdílet:
Na Matějské pouti mu málokdo dokáže odolat, pokud přemýšlíte nad jedlým dárkem pro milovníky sladkého, turecký med zaručeně vykouzlí lehce ulepený úsměv. Jeho příprava není náročná a v dárkovém balení vypadá prostě neodolatelně.

Je turecký med opravdu turecký?

Ačkoli původ této cukrovinky již v názvu přisuzujeme Turecku, zda je toto tvrzení pravdivé však nelze jednoznačně doložit. Katalánci připravují torró, Italové torrone, Španělé turrón. Podobné pochutinky najdeme i na Filipínách a po celé Latinské Americe. Všechny národní variace však spojuje složení: vaječný bílek, cukr, voda, nasekané oříšky a samozřejmě med. Písemná zmínka sahající nejdále do historii pochází z období kolem roku 1100. Jedná se o překlad knihy arabského lékaře ze španělské Córdoby, ve které se zmiňuje o známém arabském pamlsku zvaném turun. Pojďme se podívat této sladké pochoutce na zoubek. 

Turecký med s mandlemi a třešněmi

Více

Příprava domácího tureckého medu je velice rychlá

Pokud v kuchyni neradi trávíte dlouhé hodiny, turecký med vás potěší dobou přípravy. Zabere vám půl hodinku, na tuhnutí do druhého dne vaši účast již nebude potřebovat. Do nákupního seznamu si připište 50 ml medu, 200 g cukru krupice, 100 ml zlatého sirupy (Golden syrup), dřeň z vanilkového lusku, 100 g loupaných mandlí či pistácií, 100 g kandovaných třešní či jiného ovoce, 1 bílek a trochu oleje na vymazání formy. Začněte opražením ořechů v troubě. Na pánvi se silným dnem rozehřejte med spolu s cukrem, sirupem a lžící vody. Po 2 minutách pěnění odstavte z plotýnky. Z bílku vyšlehejte sníh a tenkým proudem přilejte horký sirup, zatímco šlehač stále běží na plné obrátky. Až vmícháte polovinu sirupu, vraťte jej na sporák a znovu prohřívejte 4-5 minut, dosáhnete tak tmavší barvy a intenzivnější chuti. Opět zapněte šlehač a vmíchejte zbylý sirup do bílku. Směs šlehejte dalších 5 minut na poloviční výkon. Poté stačí přidat opražené ořechy, kandované ovoce a vše vyklopit do vymazané formy s pečícím papírem. Med rychle tuhne, půjde to ztuha, ale jistě se vám to podaří. Povrch vyhlaďte a nechte do druhého dne odpočinout. Druhý den můžete krájet na plátky, kostky či jiné tvary. Výslednou chuť ovlivníte nejen kvalitou medu, ale také přidanými ingrediencemi. Uzpůsobte je obdarovanému, ořechy můžete předtím obalit v čokoládě, místo kandovaného ovoce použijte kandovaný zázvor, přidat můžete i kousky čokolády. Na pečící papír můžete poskládat také oplatky, které vzhled tureckého medu ještě vylepší. Fantazii se meze nekladou.

Torrone s pistáciemi

Více

Zabalený v celofánu udělá radost všem milovníkům sladkého. Kostičky můžete také zavěsit na vánoční stromeček. Pokud hledáte další inspiraci na jedlé vánoční dárky, máme pro vás v odkazech pod článkem spoustu zajímavých tipů.

Související recepty

Související články

  • Tipy a triky

Jak na dokonale vláčné čokoládové brownies?

Brownies už zná pravděpodobně úplně každý milovník čokolády. Aby byl tento moučník křupavý na povrchu a vláčný uvnitř, je potřeba dodržet pár zásad. Když se vám povede tak, jak má, věřte, že po něm nezbude ani jeden drobeček. ...
  • Tipy a triky

Rozpoutejte oheň domácí chilli omáčkou

Malé, nenápadné, ale pekelně pálivé. Plody vytrvalých exotických paprik pod jemnou slupkou skrývají látku kapsaicin, díky které vám zažehnou chuťové pohárky. Papriček je několik tisíc druhů, některé jsou staré jako lidstvo samo. Každá...
  • Novinky a zajímavosti

Zdravé cukroví? To jsou raw kuličky

Co znamená raw?Raw znamená syrový, což nám napovídá, že raw pokrmy jsou pokrmy bez tepelné úpravy či zpracovávané při maximální teplotě 42 stupňů Celsia. Raw výrobky jsou také typické absencí mouky, klasického cukru ...
  • Novinky a zajímavosti

Objevte kouzlo i jednoduchost domácí hořčice

První zmínka o hořčici se objevuje v prohlášení Karla Velikého, který nařídil dvorům dostatečnou zásobu této suroviny. Stalo se tak v roce 800 n.l. Chuť a všestranost hořčice však znali už starověcí Řekové a Římané. Podávali ji k...
  • Tipy a triky

8 dárků z kuchyně: domácí kořenicí směsi

Máte-li mezi svými blízkými nadšeného kuchaře, nemusíte dárek dlouho vybírat. Vlastnoručně namíchaná směs koření udělá radost vždycky. Když vyberete nějaký méně známý recept, věnujete spolu s dárkem také cestu k novým, exotickým chutím. Pro...
  • Novinky a zajímavosti

Kouzelné karamelky pod stromeček i na ně

Kdo si na karamelu pochutnával jako první? Původ karamelu není úplně jednoznačný. Historici mají hned několik možných průkopníků této cukrové lahůdky. Jedni lahodný objev přisuzují arabským kulturám přibližně kolem roku 1000....
  • Tipy a triky

Dárek ze sklenice: směsi na pečení sušenek a muffinů

1 Vyberte recept a navrstvěteNa přípravu dárku potřebujete kromě přísad především litrovou sklenici s dobrým uzávěrem, aby suroviny zůstaly v suchu a mimo dosah molů. Do sklenice se hodí všechny pečené sladkosti, které se...
  • Novinky a zajímavosti

Podlehněte lahodným domácím marokánkám i florentýnkám

Kde se vzaly a jaký je mezi nimi rozdílTyto sladkosti se mezi sebou často zaměňují a není se čemu divit, protože toho mají opravdu hodně společného. V obou případech se jedná o sušenky s kandovaným ovocem, ořechy a čokoládou polevou....
Autor: Hana Kovaříková

Obchod Apetit