Fudge (máslový karamel)

Fudge (máslový karamel)

Hodnocení receptu
Průměr: 1.8 ()
Do hodiny 30 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1773 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 402 g
Tuky 17 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Typická americká sladkost! Fudge je něco mezi máslovým karamelem, tureckým medem a marokánkami – a nechybí snad na žádném stole se slavnostními cukrovinkami. Receptů existuje bezpočet, po zatuhnutí se hmota také často krájí na kostky. Ať tak nebo tak, bude hned fuč!

Suroviny

káva 1 hrnek
silná
krupicový cukr 400 g
smetana 1 PL
máslo 1 PL
sůl špetka
0.75 ČL
ztužovač šlehačky
skořice 0.5 ČL
ořechy hrst
nebo mandle, sekané
máslo
na vymazání pekáčku
1. Kávu zahřejte v kastrůlku, přidejte cukr, smetanu, máslo, sůl a ztužovač a nechte je za stálého promíchávání rozpustit. Pak směs uveďte do varu a pod pokličkou vařte tři minuty. Odkryjte a ještě chvíli povařte.

2. Jakmile základ dezertu trochu vychladne, přidejte skořici a prošlehávejte metlou, dokud směs nezačne houstnout. Pak vsypte oříšky nebo mandle a vše vlijte do pekáčku vymaštěného máslem. 3. Nechte karamel v chladu trochu ztuhnout a pak ho vkládejte do papírových košíčků. Vychlaďte, nejlépe přes noc, aby pořádně zpevněl.

Komentáře

Anonym

Dělala jsem jako zajímavé vánoční cukroví, nicméně v této podobě neměl dezert šanci ztuhnout (ani v lednici, ani venku a po mrazáku ihned roztál). Škoda, nadělala jsem toho spoustu a spoustu pak vyhodila.....

Anonym

Dělala jsem jako zajímavé vánoční cukroví, nicméně v této podobě neměl dezert šanci ztuhnout (ani v lednici, ani venku a po mrazáku ihned roztál). Škoda, nadělala jsem toho spoustu a spoustu pak vyhodila.....

Anonym

Opravdu netuhne, nezbývá, než souhlasit. Zkusila jsem ještě nalít do pekáčku a v troubě přetavit v karamel tím, že se odpaří voda, ale nefunguje to. Někde v receptu je chyba.

Anonym

možná je problém v tom, kolik přesně má být " hrnek kávy"

Anonym

Karamel opravdu neztuhl, ale myslím si, že je to tím v receptu uvedeným HRNKEM kávy. Já jsem si pod tímto pojmem představila červený hrnek od Nescafe a možná v tom byl ten problém. Jinak ale na poháru s banánem a vanilkovou zmrzlinou byl karamel s oříšky báječný. Jak to ale má být správně?

Anonym

Tohle ma byt fudge? Ja si pod timto terminem predstavuji uplne neco jineho. Vzdy se jedna o cokoladovy fudge ochuceny o orisky, marshmellow, matu, burakove maslo, apod.

Anonym

vypadá to dobře určitě vyskouším

Anonym

skusila som tento recept a aj po 2 dnoch v chladnicke bol karamel viac-menej tekuty.. nakoniec som to pouzila ako napln do pecenych jablcok-skvele!

Obchod Apetit