Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Fudge (máslový karamel)
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 14
Do hodiny Velmi snadné 30 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1934 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 410 g
Tuky 30 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Typická americká sladkost! Fudge je něco mezi máslovým karamelem, tureckým medem a marokánkami – a nechybí snad na žádném stole se slavnostními cukrovinkami. Receptů existuje bezpočet, po zatuhnutí se hmota také často krájí na kostky. Ať tak nebo tak, bude hned fuč!

Související recepty

Suroviny

káva 1 hrnek
silná
sůl 1 špetka
ztužovač šlehačky
skořice ½ ČL
ořechy 1 hrst
nebo mandle, sekané
na vymazání pekáčku

Postup

1

Kávu zahřejte v kastrůlku, přidejte cukr, smetanu, máslo, sůl a ztužovač a nechte je za stálého promíchávání rozpustit. Pak směs uveďte do varu a pod pokličkou vařte tři minuty. Odkryjte a ještě chvíli povařte.

2

Jakmile základ dezertu trochu vychladne, přidejte skořici a prošlehávejte metlou, dokud směs nezačne houstnout. Pak vsypte oříšky nebo mandle a vše vlijte do pekáčku vymaštěného máslem. 3. Nechte karamel v chladu trochu ztuhnout a pak ho vkládejte do papírových košíčků. Vychlaďte, nejlépe přes noc, aby pořádně zpevněl.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/12

Komentáře

08.12.2014 09:50

Dobrý den, o víkendu jsem tento recept našla ve starém čísle Apetita a bohužel nedopadl dobře. Dle rady kamarádky jsem se pokusila fudge "opravit". Dopadlo to dobře a tak zasílám recept na opravu.
Rozpustila jsem 400g cukru krupice a nechala zkaramelizovat do zlatavé barvy. Do vroucího karamelu jsem metlou postupně zašlehala celé máslo. Směs jsem provařila, aby vznikl krém (podobný hustému pudinku). Do této směsi jsem zašlehala celou dávku nepovedené směsi na fudge a přidala jsem ještě tak 2 hrsti ořechů. Směs jsem vlila do vymaštěného pekáčku a vychladila. Vychlazený má konzistenci povoleného másla, lžičkou jsem vytvořila hrudky a každou jsem dala zvlášť do papírového košíčku.

Je to velmi chutné.

11.12.2009 19:27
škoda, že se tu neobjevil nikdo z redakce, aby recept opravil...naše děti milují karamelky. ještě že jsem si přečetla diskusi, byla bych jen zklamaná...
17.08.2009 14:13
skusila som tento recept a aj po 2 dnoch v chladnicke bol karamel viac-menej tekuty.. nakoniec som to pouzila ako napln do pecenych jablcok-skvele!
27.11.2008 18:28
vypadá to dobře určitě vyskouším
13.10.2008 23:46
Tohle ma byt fudge? Ja si pod timto terminem predstavuji uplne neco jineho. Vzdy se jedna o cokoladovy fudge ochuceny o orisky, marshmellow, matu, burakove maslo, apod.
23.09.2008 13:09
Karamel opravdu neztuhl, ale myslím si, že je to tím v receptu uvedeným HRNKEM kávy. Já jsem si pod tímto pojmem představila červený hrnek od Nescafe a možná v tom byl ten problém. Jinak ale na poháru s banánem a vanilkovou zmrzlinou byl karamel s oříšky báječný. Jak to ale má být správně?
25.01.2008 18:39
možná je problém v tom, kolik přesně má být " hrnek kávy"
20.12.2007 10:56
Opravdu netuhne, nezbývá, než souhlasit. Zkusila jsem ještě nalít do pekáčku a v troubě přetavit v karamel tím, že se odpaří voda, ale nefunguje to. Někde v receptu je chyba.
04.09.2007 14:35
Recept se nachází v č.12/05, str.42