Typická americká sladkost! Fudge je něco mezi máslovým karamelem, tureckým medem a marokánkami – a nechybí snad na žádném stole se slavnostními cukrovinkami. Receptů existuje bezpočet, po zatuhnutí se hmota také často krájí na kostky. Ať tak nebo tak, bude hned fuč!
Postup
Kávu zahřejte v kastrůlku, přidejte cukr, smetanu, máslo, sůl a ztužovač a nechte je za stálého promíchávání rozpustit. Pak směs uveďte do varu a pod pokličkou vařte tři minuty. Odkryjte a ještě chvíli povařte.
Jakmile základ dezertu trochu vychladne, přidejte skořici a prošlehávejte metlou, dokud směs nezačne houstnout. Pak vsypte oříšky nebo mandle a vše vlijte do pekáčku vymaštěného máslem. 3. Nechte karamel v chladu trochu ztuhnout a pak ho vkládejte do papírových košíčků. Vychlaďte, nejlépe přes noc, aby pořádně zpevněl.
Komentáře
Dobrý den, o víkendu jsem tento recept našla ve starém čísle Apetita a bohužel nedopadl dobře. Dle rady kamarádky jsem se pokusila fudge "opravit". Dopadlo to dobře a tak zasílám recept na opravu.
Rozpustila jsem 400g cukru krupice a nechala zkaramelizovat do zlatavé barvy. Do vroucího karamelu jsem metlou postupně zašlehala celé máslo. Směs jsem provařila, aby vznikl krém (podobný hustému pudinku). Do této směsi jsem zašlehala celou dávku nepovedené směsi na fudge a přidala jsem ještě tak 2 hrsti ořechů. Směs jsem vlila do vymaštěného pekáčku a vychladila. Vychlazený má konzistenci povoleného másla, lžičkou jsem vytvořila hrudky a každou jsem dala zvlášť do papírového košíčku.
Je to velmi chutné.