Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Fudge (máslový karamel)
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné 30 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1934 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 410 g
Tuky 30 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Typická americká sladkost! Fudge je něco mezi máslovým karamelem, tureckým medem a marokánkami – a nechybí snad na žádném stole se slavnostními cukrovinkami. Receptů existuje bezpočet, po zatuhnutí se hmota také často krájí na kostky. Ať tak nebo tak, bude hned fuč!

Suroviny

káva 1 hrnek
silná
krupicový cukr 400 g
máslo 1 PL
sůl 1 špetka
ztužovač šlehačky
skořice ½ ČL
ořechy 1 hrst
nebo mandle, sekané
máslo
na vymazání pekáčku

Postup

1

Kávu zahřejte v kastrůlku, přidejte cukr, smetanu, máslo, sůl a ztužovač a nechte je za stálého promíchávání rozpustit. Pak směs uveďte do varu a pod pokličkou vařte tři minuty. Odkryjte a ještě chvíli povařte.

2

Jakmile základ dezertu trochu vychladne, přidejte skořici a prošlehávejte metlou, dokud směs nezačne houstnout. Pak vsypte oříšky nebo mandle a vše vlijte do pekáčku vymaštěného máslem. 3. Nechte karamel v chladu trochu ztuhnout a pak ho vkládejte do papírových košíčků. Vychlaďte, nejlépe přes noc, aby pořádně zpevněl.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/12

Komentáře

Dělala jsem jako zajímavé vánoční cukroví, nicméně v této podobě neměl dezert šanci ztuhnout (ani v lednici, ani venku a po mrazáku ihned roztál). Škoda, nadělala jsem toho spoustu a spoustu pak vyhodila.....
Dělala jsem jako zajímavé vánoční cukroví, nicméně v této podobě neměl dezert šanci ztuhnout (ani v lednici, ani venku a po mrazáku ihned roztál). Škoda, nadělala jsem toho spoustu a spoustu pak vyhodila.....
Recept se nachází v č.12/05, str.42
Opravdu netuhne, nezbývá, než souhlasit. Zkusila jsem ještě nalít do pekáčku a v troubě přetavit v karamel tím, že se odpaří voda, ale nefunguje to. Někde v receptu je chyba.
možná je problém v tom, kolik přesně má být " hrnek kávy"
Karamel opravdu neztuhl, ale myslím si, že je to tím v receptu uvedeným HRNKEM kávy. Já jsem si pod tímto pojmem představila červený hrnek od Nescafe a možná v tom byl ten problém. Jinak ale na poháru s banánem a vanilkovou zmrzlinou byl karamel s oříšky báječný. Jak to ale má být správně?
Tohle ma byt fudge? Ja si pod timto terminem predstavuji uplne neco jineho. Vzdy se jedna o cokoladovy fudge ochuceny o orisky, marshmellow, matu, burakove maslo, apod.
vypadá to dobře určitě vyskouším
skusila som tento recept a aj po 2 dnoch v chladnicke bol karamel viac-menej tekuty.. nakoniec som to pouzila ako napln do pecenych jablcok-skvele!

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč