Turecký med po italsku
Suroviny
Postup
V rendlíku smíchejte cukr, glukózu a med a za stálého míchání zahřívejte do rozpuštění cukru. Zvyšte plamen a vařte, až sirup bude na cukrářském teploměru mít 130 °C.
Ručním šlehačem ušlehejte z bílků pevný sníh. Za stálého šlehání pomalu přilévejte polovinu horkého sirupu. Přidejte vanilku a pokračujte v pomalém šlehání. Mezitím vraťte zbylý sirup na oheň a zahřejte na 154 °C. Za stálého šlehání pomalu přilévejte druhou polovinu horkého sirupu do bílkové směsi, až zhoustne. Vmíchejte pistácie.
Čtvercovou formu o velikosti 18 x 18 cm vyložte jedlým papírem (včetně stran) a rozetřete do ní připravenou směs. Uhlaďte povrch, přikryjte dalším jedlým papírem a nechte vychladnout. Po ztuhnutí nakrájejte velkým nožem na dílky, oddělte je pečicím papírem a podávejte. V dobře uzavřené dóze v chladu vydrží nejméně 3 týdny.
Něco navíc
Spolu s pistáciemi můžete vmíchat strouhanou kůru z 1 limety a/nebo hrst sušených brusinek.
Tipy & triky
Glukózový sirup koupíte v potřebách pro cukráře, např. na www.fialapraha.cz, www.cukrar-shop.wbs.cz nebo www.hospodynkam.cz. Jedlý papír mají na stejných místech jako glukózový sirup a v cukrárnách.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 12x domácí bonbonky(12 receptů )