Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Torrone
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné na 36 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4296 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 867 g
Tuky 61 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Turecký med po italsku

Související recepty

Suroviny

glukózový sirup 350 g
med 125 ml
tekutý
vanilkový extrakt 1 ČL
pistácie 125 g
loupané nesolené
3 ks
jedlý papír tenký, oplatkový

Postup

1

V rendlíku smíchejte cukr, glukózu a med a za stálého míchání zahřívejte do rozpuštění cukru. Zvyšte plamen a vařte, až sirup bude na cukrářském teploměru mít 130 °C.

2

Ručním šlehačem ušlehejte z bílků pevný sníh. Za stálého šlehání pomalu přilévejte polovinu horkého sirupu. Přidejte vanilku a pokračujte v pomalém šlehání. Mezitím vraťte zbylý sirup na oheň a zahřejte na 154 °C. Za stálého šlehání pomalu přilévejte druhou polovinu horkého sirupu do bílkové směsi, až zhoustne. Vmíchejte pistácie.

3

Čtvercovou formu o velikosti 18 x 18 cm vyložte jedlým papírem (včetně stran) a rozetřete do ní připravenou směs. Uhlaďte povrch, přikryjte dalším jedlým papírem a nechte vychladnout. Po ztuhnutí nakrájejte velkým nožem na dílky, oddělte je pečicím papírem a podávejte. V dobře uzavřené dóze v chladu vydrží nejméně 3 týdny.

Něco navíc
Spolu s pistáciemi můžete vmíchat strouhanou kůru z 1 limety a/nebo hrst sušených brusinek.

Tipy & triky

Glukózový sirup koupíte v potřebách pro cukráře, např. na www.fialapraha.cz, www.cukrar-shop.wbs.cz nebo www.hospodynkam.cz. Jedlý papír mají na stejných místech jako glukózový sirup a v cukrárnách.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/3

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...