Vánoční sušenky, italské biscotti, jsou nejlepší namáčené do dezertního vína – třeba slámového, portského, marsala, vin santo… Ostatně, můžete ho darovat k nim!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 170 °C.
V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek, koření a cukr. Přidejte vejce, pomerančovou kůru, a jakmile se těsto začne spojovat, zpracujte ho rukama na pracovní ploše poprášené moukou. Když je hmota hladká a pružná, přidejte do ní ovoce a ořechy.
Rozdělte těsto na čtvrtiny a z každé vytvořte asi 30 cm dlouhý váleček. Vždy dva válečky položte na plechy vyložené pečicím papírem, dostatečně daleko od sebe.
Pečte 25–30 minut, až těsto zpevní, ale stále je ještě bledé. Vyjměte a nechte pár minut chladnout na mřížce, až se dá váleček uchopit rukou.
Troubu ztlumte na 130 °C.
Pomocí vroubkovaného nože na chleba z válečků šikmo krájejte centimetr silné plátky. (V této podobě je můžete dát na tácek a zamrazit a pak uchovat ve vzduchotěsné nádobě až dva měsíce.)
Kolečka rozložte na plechy vyložené pečicím papírem a pečte dalších 15 minut dozlatova (mražená potřebují 20 minut pečení). Nechte zcela vychladnout.
V uzavřené nádobě vydrží až jeden měsíc.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Cukroví na plech: Skvělá volba pro ty, kteří nestíhají(16 receptů )
- 15 receptů na jedlé dárky, které udělají radost každému(14 receptů )