0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pochutnejte si na italských specialitách bez lepku a laktózy

AD
lasagne
ZDROJ: Archiv
sdílet:

V dnešní době čím dál víc lidí trpí celiakií či nesnášenlivostí laktózy. Pokud patříte mezi ně, nemusíte smutnit, na svých oblíbených jídlech si můžete pochutnat i tak.

Bezlepkové lasagne s boloňskou omáčkou

Ingredience:

  • konzervovaná boloňská omáčka bez lepku
  • bezlepkové lasagne
  • 500 ml mléka bez laktózy (např. sójového)
  • 40 g másla bez laktózy
  • 40 g bezlepkové mouky
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • sýr bez laktózy dle chuti

Příprava jídla:
V hrnci rozpusťte máslo, zasypte ho moukou a nechte asi minutu zasmahnout. Zalijte mlékem, přidejte koření a přiveďte k varu. Míchejte tak dlouho, dokud nezíská hustou konzistenci. Když je bešamel hotový, vymažte formu olivovým olejem a vlijte půlku bešamelu. Vyskládejte na něj lasagne (nevařit dopředu!), tak aby zakryly dno a potřete je boloňskou omáčkou. Postup opakujte, dokud nedojde omáčka, přičemž poslední vrstvu musí tvořit plátky lasagní. Ty zalijte zbytkem bešamelu a dejte do trouby vyhřáté na 200°C na cca 20 minut. Když jsou hotové, dle chuti posypte sýrem a krátce zapečte, aby sýr zezlátl.

Sójová Panna Cotta

Ingredience:

  • 400 ml sojové smetany
  • 1 lžíce práškového Agaru
  • agávový sirup
  • citronová šťáva
  • třešňový džem
  • vanilkový lusk

Příprava jídla:
Lžíci agaru rozmíchejte v troše studené vody a nechte 10 minut nabobtnat. Do hrnce dejte smetanu, namočený agar i s vodou a vyškrábněte do něj vanilkový lusk. Přiveďte k varu a vařte poté ještě 5 minut. Potom odstavte z plotny a nechte odstát a přidejte agávový sirup. Hotovou hmotu vylijte do formiček a nechte v lednici přes noc ztuhnout. Do hrnce dejte 5 polévkových lžic bezlepkového třešňového džemu, pokapejte citronem a vodou a trošku prohřejte, aby byl džem tekutý a vznikla třešňová omáčka. Vychladlou panna cottu vyklopte a polejte omáčkou.

panna cotta

Související články

Na víkend: bezlepkové cukroví
  • Tipy a triky

Na víkend: bezlepkové cukroví

Bez cukroví by Vánoce prostě nebyly ono. Poradíme vám, jak ho upéct, aby si pochutnali i ti, kteří drží bezlepkovou dietu. ...
Upečte si bezlepkového beránka či mazanec!
  • Zajímavosti

Upečte si bezlepkového beránka či mazanec!

Všechny kurzy budou probíhat v Praze v kuchařském Atelieru Culinari (Zenklova č. 117/62, Praha 8). Kurzy jsou určeny všem, kteří se chtějí naučit vařit a péct bez lepku, mléka a vajec, a neví, jak na to. Vařit bezlepkově bylo...
Autor: kojzarova.m

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit