V dnešní době čím dál víc lidí trpí celiakií či nesnášenlivostí laktózy. Pokud patříte mezi ně, nemusíte smutnit, na svých oblíbených jídlech si můžete pochutnat i tak.
Bezlepkové lasagne s boloňskou omáčkou
Ingredience:
- konzervovaná boloňská omáčka bez lepku
- bezlepkové lasagne
- 500 ml mléka bez laktózy (např. sójového)
- 40 g másla bez laktózy
- 40 g bezlepkové mouky
- sůl, pepř, muškátový oříšek
- sýr bez laktózy dle chuti
Příprava jídla:
V hrnci rozpusťte máslo, zasypte ho moukou a nechte asi minutu zasmahnout. Zalijte mlékem, přidejte koření a přiveďte k varu. Míchejte tak dlouho, dokud nezíská hustou konzistenci. Když je bešamel hotový, vymažte formu olivovým olejem a vlijte půlku bešamelu. Vyskládejte na něj lasagne (nevařit dopředu!), tak aby zakryly dno a potřete je boloňskou omáčkou. Postup opakujte, dokud nedojde omáčka, přičemž poslední vrstvu musí tvořit plátky lasagní. Ty zalijte zbytkem bešamelu a dejte do trouby vyhřáté na 200°C na cca 20 minut. Když jsou hotové, dle chuti posypte sýrem a krátce zapečte, aby sýr zezlátl.
Sójová Panna Cotta
Ingredience:
- 400 ml sojové smetany
- 1 lžíce práškového Agaru
- agávový sirup
- citronová šťáva
- třešňový džem
- vanilkový lusk
Příprava jídla:
Lžíci agaru rozmíchejte v troše studené vody a nechte 10 minut nabobtnat. Do hrnce dejte smetanu, namočený agar i s vodou a vyškrábněte do něj vanilkový lusk. Přiveďte k varu a vařte poté ještě 5 minut. Potom odstavte z plotny a nechte odstát a přidejte agávový sirup. Hotovou hmotu vylijte do formiček a nechte v lednici přes noc ztuhnout. Do hrnce dejte 5 polévkových lžic bezlepkového třešňového džemu, pokapejte citronem a vodou a trošku prohřejte, aby byl džem tekutý a vznikla třešňová omáčka. Vychladlou panna cottu vyklopte a polejte omáčkou.