0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Simply Vegan: Veganské bistro není práce, ale poslání

Simply Vegan
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Vyzpovídaly jsme majitelky malého veganského bistra na Slovensku. 

Za vševypovídajícím názvem Simply Vegan se skrývá malé veganské bistro na Slovensku v Prievidze. Na pultem vás obslouží dvě majitelky – kamarádky Soňa a Petra. To, co dělají nevnímají jako práci, ale jako radost a poslání. A dovolenou si nikdy neberou. 

Kdo jste? Jak byste se představily čtenářům?
Jsme dvě kamarádky, odlišné osobnosti se stejným pohledem na svět: Petra a Soňa. Spojila nás náhoda, nebo spíš osud, který zařídil, že vaříme, pečeme a připravujeme akce v bistru s názvem Simply Vegan.

Proč jste si vybraly tenhle název?
Jsou to dvě slova, která přesně vystihují to, co děláme. Jednoduchost a lehkost při vaření, lásku k živým tvorům, pohled na svět skrz srdce a také důkaz, že rostlinná strava je plnohodnotná a nepoznáte rozdíl od klasické ne vegan stravy.

Simply Vegan menu Simply Vegan dezerty

Od kdy jste veganky, co vás k tomu přimělo?
Naše cesta k veganství nebyla jednoduchá, prošly jsme si všemi stádii od toho, že jsme byly jiné oproti ostatním „normálním“, zkusily jsme také vegetariánství či raw stravu. K veganství nás přimělo zejména naše láska k zvířatům. Nechtěli jsme se podílet na jejich zbytečném zabíjení a chtěly jsme naopak dokázat, že kvalitně se dá žít i na rostlinné stravě. To, že se k tomu přidaly zdravotní, ekologické a další životní aspekty, které nám obrátily pohled na život, to bereme jako krásný bonus.

Jak vznikl nápad otevřít si vlastní kavárnu?
Nepamatujeme si den, kdy jsme si řekly, že do toho půjdeme. Byly jsme nenaplněné životem a netušily jsme, že by nás mohlo živit něco, co nás baví a co milujeme. Nicméně tak vznikl nápad na Simply Vegan a najednou jsme se ocitly v prostorách, kde jsme malovaly stěny, navrhovaly kuchyni a vlastně jsme neřešily, co všechno dál bude následovat. Neřešily jsme budoucnost. Žijeme tady a teď. A jsme tak šťastné. 

Simply Vegan dorty Simply Vegan slavnostní zákusky

Kde vás najdeme?
Kdo by k nám chtěl zavítat, rády ho uvítáme v našem městečku Prievidza, kde máme otevřeno od úterý do pátku od 10 – 15:00. Ostatní volné dny většinou vyrábíme dorty na objednávku, na cattering, na oslavy a svatby. Nikdy se nenudíme a snažíme se na sobě neustále pracovat a zdokonalovat se. 

Máte i nějaké soukromí? Čas na sebe?
To už nám bohužel moc času nezbývá. Pracujeme i ve svém volném čase, ale nevadí nám to. Je to náš život, takže to vlastně ani jako práci nebereme. Protože když děláte něco, od čeho si nechcete ani vzít dovolenou, co vás naplňuje, to je ten nejkrásnější pocit na světě. 

Dorty a jídla obecně hrají všemi barvami. Jenom na fotce vypadají k nakousnutí. Kdo vymýšlí recepty?
To je docela legrační, že se ptáte. Stejně komická je i odpověď: nikdo. Nemáme žádné recepty. Doopravdy ani jeden. Ani na raw dorty. Vaříme intuitivně a podle toho také vybíráme ingredience, nezatěžujeme se vymýšlením dopředu, proto častokrát ještě ani den dopředu nevíme, co budeme následujícího dne lidem servírovat. Prostě otevřeme ledničku a tvoříme. 

Máte nějaký sen, který byste si chtěly splnit?
Sny se nám plní dennodenně, když nám lidé chodí děkovat, že si skvěle pochutnali, nebo že nám děkují, že jsme zbořili jejich mylnou představu o nudném veganském jídle. To je pro nás největší motivace a hnací motor, kvůli čemu nám nevadí vstávat denně ve čtyři ráno. 

Co máte na své práci nejraději?
Že skrz ní můžeme zachraňovat zvířata a otvírat lidem oči i srdce. 

Simply Vegan cupcaky Simply Vegan pistáciový dort

Související články

Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč