0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Simply Vegan: Veganské bistro není práce, ale poslání

Simply Vegan
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Vyzpovídaly jsme majitelky malého veganského bistra na Slovensku. 

Za vševypovídajícím názvem Simply Vegan se skrývá malé veganské bistro na Slovensku v Prievidze. Na pultem vás obslouží dvě majitelky – kamarádky Soňa a Petra. To, co dělají nevnímají jako práci, ale jako radost a poslání. A dovolenou si nikdy neberou. 

Kdo jste? Jak byste se představily čtenářům?
Jsme dvě kamarádky, odlišné osobnosti se stejným pohledem na svět: Petra a Soňa. Spojila nás náhoda, nebo spíš osud, který zařídil, že vaříme, pečeme a připravujeme akce v bistru s názvem Simply Vegan.

Proč jste si vybraly tenhle název?
Jsou to dvě slova, která přesně vystihují to, co děláme. Jednoduchost a lehkost při vaření, lásku k živým tvorům, pohled na svět skrz srdce a také důkaz, že rostlinná strava je plnohodnotná a nepoznáte rozdíl od klasické ne vegan stravy.

Simply Vegan menu Simply Vegan dezerty

Od kdy jste veganky, co vás k tomu přimělo?
Naše cesta k veganství nebyla jednoduchá, prošly jsme si všemi stádii od toho, že jsme byly jiné oproti ostatním „normálním“, zkusily jsme také vegetariánství či raw stravu. K veganství nás přimělo zejména naše láska k zvířatům. Nechtěli jsme se podílet na jejich zbytečném zabíjení a chtěly jsme naopak dokázat, že kvalitně se dá žít i na rostlinné stravě. To, že se k tomu přidaly zdravotní, ekologické a další životní aspekty, které nám obrátily pohled na život, to bereme jako krásný bonus.

Jak vznikl nápad otevřít si vlastní kavárnu?
Nepamatujeme si den, kdy jsme si řekly, že do toho půjdeme. Byly jsme nenaplněné životem a netušily jsme, že by nás mohlo živit něco, co nás baví a co milujeme. Nicméně tak vznikl nápad na Simply Vegan a najednou jsme se ocitly v prostorách, kde jsme malovaly stěny, navrhovaly kuchyni a vlastně jsme neřešily, co všechno dál bude následovat. Neřešily jsme budoucnost. Žijeme tady a teď. A jsme tak šťastné. 

Simply Vegan dorty Simply Vegan slavnostní zákusky

Kde vás najdeme?
Kdo by k nám chtěl zavítat, rády ho uvítáme v našem městečku Prievidza, kde máme otevřeno od úterý do pátku od 10 – 15:00. Ostatní volné dny většinou vyrábíme dorty na objednávku, na cattering, na oslavy a svatby. Nikdy se nenudíme a snažíme se na sobě neustále pracovat a zdokonalovat se. 

Máte i nějaké soukromí? Čas na sebe?
To už nám bohužel moc času nezbývá. Pracujeme i ve svém volném čase, ale nevadí nám to. Je to náš život, takže to vlastně ani jako práci nebereme. Protože když děláte něco, od čeho si nechcete ani vzít dovolenou, co vás naplňuje, to je ten nejkrásnější pocit na světě. 

Dorty a jídla obecně hrají všemi barvami. Jenom na fotce vypadají k nakousnutí. Kdo vymýšlí recepty?
To je docela legrační, že se ptáte. Stejně komická je i odpověď: nikdo. Nemáme žádné recepty. Doopravdy ani jeden. Ani na raw dorty. Vaříme intuitivně a podle toho také vybíráme ingredience, nezatěžujeme se vymýšlením dopředu, proto častokrát ještě ani den dopředu nevíme, co budeme následujícího dne lidem servírovat. Prostě otevřeme ledničku a tvoříme. 

Máte nějaký sen, který byste si chtěly splnit?
Sny se nám plní dennodenně, když nám lidé chodí děkovat, že si skvěle pochutnali, nebo že nám děkují, že jsme zbořili jejich mylnou představu o nudném veganském jídle. To je pro nás největší motivace a hnací motor, kvůli čemu nám nevadí vstávat denně ve čtyři ráno. 

Co máte na své práci nejraději?
Že skrz ní můžeme zachraňovat zvířata a otvírat lidem oči i srdce. 

Simply Vegan cupcaky Simply Vegan pistáciový dort

Související články

Veganstvím ke zdraví a štěstí
  • Zajímavosti

Veganstvím ke zdraví a štěstí

Pod slovem veganství si většina lidí představí zeleninu a luštěniny. Nejedná se však pouze o způsob stravování, ale o životní styl a filozofii. ...
Dnes je světový den veganství!
  • Veggie

Dnes je světový den veganství!

Tento svátek slavíme už od roku 1994. A proč právě prvního listopadu? Právě na tento den totiž připadá výročí založení britské Vegan Society, která jako první ustanovila pojem „vegan“ a „veganství“.   ...
Tipy pro začínající vegany
  • Veggie

Tipy pro začínající vegany

Přemýšlíte, že byste přešli na veganskou stravu, ale nedovedete si představit, čím byste nahrazovali oblíbené suroviny? Jak, kdy a s ším začít? Je lepší začít postupně, nebo najednou? ...
Poznejte kouzlo veganského a raw cukroví
  • Tipy a triky

Poznejte kouzlo veganského a raw cukroví

Je zdravé, neobsahuje živočišné produkty, a navíc ho vyrobíte za pět minut dvanáct. Řeč je o veganském a raw cukroví, na kterém si bez ostychu smlsne i zarytý „masožravec“. Dobrou zprávou navíc je, že mnoho druhů veganského a raw cukroví...
Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit