Rychlé a chutné rizoto pro chvíle, kdy nemáte moc času. Navíc je bez masa, jen se zeleninou a vejcem. Zpracujete do něj zbylou rýži od oběda, nebo si uvařte čerstvou. Lehké zeleninové rizoto podávejte jako hlavní chod, ale klidně si ho připravte také jako přílohu.
Postup
Pokud chcete připravit čerstvou dušenou nebo vařenou rýži, uvařte ji podle návodu na obalu, pak odklopte a dejte stranou. Příprava jídla se tím prodlouží asi o deset minut.
Nasucho rozpalte pánev s nepřilnavým povrchem nebo wok. Pak vlijte olej, přidejte česnek (nebo česnekovou pastu) a krátce osmahněte. Opravdu jen krátce – nesmí zhnědnout, jinak zhořkne a celé jídlo znehodnotí.
Vhoďte papriku i růžičky brokolice a krátce, asi tři minuty, opékejte.
Potom přisypte rýži a další tři až čtyři minuty všechno promíchávejte.
Uprostřed směsi vytvořte vařečkou dolík a vlijte do něj vejce. Nechte asi minutu usadit a pak je pečlivě rozmíchejte. Odstavte z ohně, osolte, okořeňte a ve finále pokapejte sójovou omáčkou. Neprodleně neste na stůl, dokud je rizoto horké.