0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zarážání hory aneb nechte hrozny zrát

Zarážání hory aneb nechte hrozny zrát
sdílet:
Znáte tuto tradici, která se dodnes na mnoha místech u nás dodržuje?
 

Mezi vinaři se drží starý zvyk, který se prováděl od poloviny srpna do poloviny září, kdy se zavírají vinice. Zmínka o zarážání hory je v horenském právu z roku 1550.


Den před slavností hlídač vinice nechal v kostele posvětit velkou kytici polního kvítí. Poté připevnil na dřevěnou tyč kříž a na něj připevnil tři červená jablka. Po západu slunce vykopal jámu, vedle které hořel oheň. V něm se pálila kytice z loňského roku.

Modlitba k patronům vína



Zarážání začínala při západu slunce. Na vinici se dostavili významní občané obce. Přes vykopanou jámu se položila ozdobená májka. Všichni s hromničkami v ruce obešli májku, pokropili kytici svěcenou vodou a prosili patrony vinařů – svatého Václava a svatého Urbana, aby chránili vinici a také ty, kteří se o víno starají.

Hrozící prst



Pak se do jámy hodily tři hrozny, taktéž pokropené svěcenou vodou. Nakonec se tyč zasadila do jámy a zaházela hlínou. Tím se hora uzavřela. Zaražená tyč měla všechny varovat jako zvednutý prst, aby na vinici nevstupovali. 

Víno potřebuje klid



Po této slavnosti už nikdo nesměl na vinici chodit, až do té doby, než začalo vinobraní. Kdo zákaz porušil, byl přísně potrestán. Na závěr slavnosti se střílelo do čtyř světových stran a vinaři pískali na píšťaly. Po slavnosti většinou následovala lidová zábava s muzikou a samozřejmě vínem.

Kde uzavírají vinice?



Pokud chcete vidět, jak tento starý ritual probíhá, můžete se vypravit třeba do Bořetic, Kobylí nebo Vlkoše.
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč