0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zarážání hory aneb nechte hrozny zrát

Zarážání hory aneb nechte hrozny zrát
sdílet:
Znáte tuto tradici, která se dodnes na mnoha místech u nás dodržuje?
 

Mezi vinaři se drží starý zvyk, který se prováděl od poloviny srpna do poloviny září, kdy se zavírají vinice. Zmínka o zarážání hory je v horenském právu z roku 1550.


Den před slavností hlídač vinice nechal v kostele posvětit velkou kytici polního kvítí. Poté připevnil na dřevěnou tyč kříž a na něj připevnil tři červená jablka. Po západu slunce vykopal jámu, vedle které hořel oheň. V něm se pálila kytice z loňského roku.

Modlitba k patronům vína



Zarážání začínala při západu slunce. Na vinici se dostavili významní občané obce. Přes vykopanou jámu se položila ozdobená májka. Všichni s hromničkami v ruce obešli májku, pokropili kytici svěcenou vodou a prosili patrony vinařů – svatého Václava a svatého Urbana, aby chránili vinici a také ty, kteří se o víno starají.

Hrozící prst



Pak se do jámy hodily tři hrozny, taktéž pokropené svěcenou vodou. Nakonec se tyč zasadila do jámy a zaházela hlínou. Tím se hora uzavřela. Zaražená tyč měla všechny varovat jako zvednutý prst, aby na vinici nevstupovali. 

Víno potřebuje klid



Po této slavnosti už nikdo nesměl na vinici chodit, až do té doby, než začalo vinobraní. Kdo zákaz porušil, byl přísně potrestán. Na závěr slavnosti se střílelo do čtyř světových stran a vinaři pískali na píšťaly. Po slavnosti většinou následovala lidová zábava s muzikou a samozřejmě vínem.

Kde uzavírají vinice?



Pokud chcete vidět, jak tento starý ritual probíhá, můžete se vypravit třeba do Bořetic, Kobylí nebo Vlkoše.
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit