Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Hranolky voní po kakau, kytkách i žehlícím prknu

Hranolky voní po kakau, kytkách i žehlícím prknu

Představte si pěknou porci čerstvě usmažených hranolek. Podle vůně byste ji našli všude. Víte ale, že vůně smažených hranolek není ‚jen‘ vůně smažených hranolek? Podle britských vědců se totiž ve známé vůni linoucí se z četných fastfood restaurací mísí až devět složek! Vědci z univerzity v Leedsu zjistili, že jde o kombinaci aromatu karamelu, cibule, hořkého kakaa, sýra, cibule, květin, a dokonce i rozehřátého žehlicího prkna. Výzkum vědci podnikli pro potřeby Národního hranolkového týdne 2009.
9. 2. 2009 | Autor: redakce Apetitu

„Možná že tyto objevy podnítí lidi k tomu, aby v budoucnu posuzovali hranolky podobně jako víno, a možná že jejich fanoušci budou dělat znalce a ohromovat přátele výmluvnými popisy svých oblíbených značek,“ řekl jeden z autorů studie Graham Clayton. Prohlásil rovněž, že „podobně jako jemnou voňavku lze i ‚čipsy‘ dělat s různými aromatickými kombinacemi pro různé příležitosti“.

Jednotlivé složky zjistili vědci s pomocí separace a analýzy molekul, chromatografie a spektrometrie. Vůně podle studie závisí na technice přípravy, použitém oleji a druhu použitých brambor. Právě se škálou aromatických složek prý souvisí, jak neodolatelně hranolky někomu zavoní.

Výzkumný tým také zjistil, že dokonalá porce hranolek je slaná, s příchutí octu a jí se s kečupem. Dokonalé jídlo s hranolkami je podle britů ‚fish and chips‘, tedy ryba s hranolkami, nejoblíbenějším místem pro jejich konzumaci je mořské pobřeží, tři čtvrtiny milovníků hranolek je jedí vidličkou a každý pátý je jí v posteli.

REKLAMA

Přidat komentář