Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Hranolky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a proto se ideálně hodí ke smažení na pánvi wok nebo ke grilování. Klidně ale použijte olej, který máte doma.

Jak na to

  • Na domácí hranolky oloupejte 400 g brambor (dobré jsou ty s červenou slupkou) a nakrájejte je na 1cm plátky, ty pak na 1 cm silné hranolky.
  • Troubu předehřejte na maximum (230 °C). Hranolky vhoďte do vroucí osolené vody a vařte 3 minuty.
  • Slijte a rozložte je na plechu v jedné vrstvě. Pokapejte arašídovým olejem a promíchejte, aby byl každý hranolek obalený.
  • Řádně osolte a pečte 15–20 minut dozlatova, jednou či dvakrát během pečení obraťte.
  • Celý recept nadejte níže.

[[nid:41315]]

Zjednodušená verze: pečené brambory

Ještě o něco snadnější je příprava pečených brambor. Využijte toho, že slupka nových brambor je jemná, a neloupejte je. Stačí je důkladně omýt pod tekoucí vodou.

  • Brambory podélně přepulte a nakrájejte na tenké dílky.
  • Přesuňte je na plech vyložený pečicím papírem, hojně pokapejte olejem, posypte rozmarýnem, hrubou mořskou solí a čerstvě namletým pepřem.
  • Pečte v troubě vyhřáté na 200–220 °C, až brambory změknou a zezlátnou.

Oranžová obměna: Dýňové hranolky

Dýňové hranolky jsou skvělou obměnou, která navíc vypadá na talíři naprosto skvěle! Z trouby bohužel nebudou nikdy tak křupavé, jako když je osmažíte, ale i trošku gumovější jsou skvělou přílohou i hlavním chodem. Třeba s naší skvělou BBQ omáčkou!

Tip k podávání

Pečené brambory jsou skvělé s ochucenou majonézou nebo hustými dipy, které jsou plné šťavnatých kousků zeleniny.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech
  • Zajímavosti

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč