Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Hranolky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a proto se ideálně hodí ke smažení na pánvi wok nebo ke grilování. Klidně ale použijte olej, který máte doma.

Jak na to

  • Na domácí hranolky oloupejte 400 g brambor (dobré jsou ty s červenou slupkou) a nakrájejte je na 1cm plátky, ty pak na 1 cm silné hranolky.
  • Troubu předehřejte na maximum (230 °C). Hranolky vhoďte do vroucí osolené vody a vařte 3 minuty.
  • Slijte a rozložte je na plechu v jedné vrstvě. Pokapejte arašídovým olejem a promíchejte, aby byl každý hranolek obalený.
  • Řádně osolte a pečte 15–20 minut dozlatova, jednou či dvakrát během pečení obraťte.
  • Celý recept nadejte níže.

Zjednodušená verze: pečené brambory

Ještě o něco snadnější je příprava pečených brambor. Využijte toho, že slupka nových brambor je jemná, a neloupejte je. Stačí je důkladně omýt pod tekoucí vodou.

  • Brambory podélně přepulte a nakrájejte na tenké dílky.
  • Přesuňte je na plech vyložený pečicím papírem, hojně pokapejte olejem, posypte rozmarýnem, hrubou mořskou solí a čerstvě namletým pepřem.
  • Pečte v troubě vyhřáté na 200–220 °C, až brambory změknou a zezlátnou.

Oranžová obměna: Dýňové hranolky

Dýňové hranolky jsou skvělou obměnou, která navíc vypadá na talíři naprosto skvěle! Z trouby bohužel nebudou nikdy tak křupavé, jako když je osmažíte, ale i trošku gumovější jsou skvělou přílohou i hlavním chodem. Třeba s naší skvělou BBQ omáčkou!

Tip k podávání

Pečené brambory jsou skvělé s ochucenou majonézou nebo hustými dipy, které jsou plné šťavnatých kousků zeleniny.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín