0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hranolky voní po kakau, kytkách i žehlícím prknu

hranolky
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Představte si pěknou porci čerstvě usmažených hranolek. Podle vůně byste ji našli všude. Víte ale, že vůně smažených hranolek není ‚jen‘ vůně smažených hranolek? Podle britských vědců se totiž ve známé vůni linoucí se z četných fastfood restaurací mísí až devět složek!

Vědci z univerzity v Leedsu zjistili, že jde o kombinaci aromatu karamelu, cibule, hořkého kakaa, sýra, cibule, květin, a dokonce i rozehřátého žehlicího prkna. Výzkum vědci podnikli pro potřeby Národního hranolkového týdne 2009.

„Možná že tyto objevy podnítí lidi k tomu, aby v budoucnu posuzovali hranolky podobně jako víno, a možná že jejich fanoušci budou dělat znalce a ohromovat přátele výmluvnými popisy svých oblíbených značek,“ řekl jeden z autorů studie Graham Clayton. Prohlásil rovněž, že „podobně jako jemnou voňavku lze i ‚čipsy‘ dělat s různými aromatickými kombinacemi pro různé příležitosti“.

Jednotlivé složky zjistili vědci s pomocí separace a analýzy molekul, chromatografie a spektrometrie. Vůně podle studie závisí na technice přípravy, použitém oleji a druhu použitých brambor. Právě se škálou aromatických složek prý souvisí, jak neodolatelně hranolky někomu zavoní.

Výzkumný tým také zjistil, že dokonalá porce hranolek je slaná, s příchutí octu a jí se s kečupem. Dokonalé jídlo s hranolkami je podle britů ‚fish and chips‘, tedy ryba s hranolkami, nejoblíbenějším místem pro jejich konzumaci je mořské pobřeží, tři čtvrtiny milovníků hranolek je jedí vidličkou a každý pátý je jí v posteli.

Související články

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...
Dokonalé hranolky nejen z brambor
  • Zajímavosti

Dokonalé hranolky nejen z brambor

Když se řeknou hranolky, většinou si člověk vybaví ty bramborové. Zkusili jste ale například připravit hranolky z celeru, batátů nebo červené řepy? Vyzkoušejte netradiční hranolky a podívejte se s námi, jak docílit dokonalé chuti a...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit