Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fish & Chips: V čem spočívá kouzlo britského fenoménu, z jaké ryby nejlíp chutná a co má společného s Alfredem Hitchcockem

Fish and Chips
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Filet z bělomasé mořské ryby smažený v křupavém těstíčku a dozlatova smažené bramborové hranolky patří mezi nejoblíbenější jídla ve Velké Británii. Miloval je i John Lennon nebo Winston Churchill. Fish & Chips se prodává ve stáncích jako rychlé občerstvení, podává v restauracích jako regulerní menu, přichystat si ho můžete i sami doma.

Tak jako spousta jiných světoznámých jídel, má i Fish & Chips nejednoznačný původ. V každém případě se pokrm skládá ze dvou částí, které ne vždy patřily k sobě.

Smaženou rybu připravovali už na konci 17. století sefardští Židé, kteří přišli do Anglie z Pyrenejského poloostrova. Ti smažili kusy rybího masa obalené v těstíčku z mouky a vody nebo piva.

  • Masový nástup Fish & Chips jako rychlého jídla pro dělnickou třídu souvisí s průmyslovou revolucí v polovně 19. století. 

Kdo poprvé podával rybu v těstíčku společně se zlatavými hranolky? To nikdo přesně netuší. Jisté je, že se brambory objevily v Anglii v 17. století, kdy je z nového světa přivezl Sir Walter Raleigh. O to, kdo původně přišel s nápadem upravit brambory jako hranolky, se přou Francouzi s Belgičany. 

  • První záznam o smažených bramborových hranolcích v Anglii přichází o něco později, přibližně v roce 1860. 

S čím jsou fish & chips nejlepší?

O tom, jaké dochucovadla, omáčky a přílohy by se měly k této britské klasice podávat, se vedou – podobně jako o jejich původu – nekonečné debaty. Co si dáte na rybu a hranolky a co s nimi budete jíst, se v Británii liší region od regionu. Původně se však podávaly pouze lehce posypané mořskou solí. Dnes je na výběr hned z několika možností.

  • ocet a sůl
  • „chippy sauce“ (slaná hnědá omáčka)
  • mátová omáčka
  • kari omáčka
  • mačkaný hrášek
  • nakládané okurky, cibule a vejce
  • majonéza

Proč Britové jedí fish & chips hlavně v pátek?

Ve Velké Británii patří k dlouholetým tradicím, že ryby se na stole objevují v pátek. Původ tohoto zvyku najdeme v římskokatolické víře, která doporučuje nejíst v pátek maso teplokrevných zvířat. Tato tradice je stále velmi živá. Mnoho školních jídelen připravuje ryby právě v pátek a pro spoustu Britů je pátek dnem, kdy se jí ryba s hranolky.

Až do nedávna do novin

Běžným způsobem servírování ryby dlouho bylo v novinovém papíru, což Fish & Chips udržovalo pověst levného pouličního jídla. V 80. letech 20. století však přišel zákaz a  novinový papír se přestal z hygienických důvodů používat.

  • Do klasických novin vám dnes tuto rybí dobrotu nikdo nezabalí, ale tradice zůstává zachována alespoň na oko.
  • Prodejci používají speciálně upravený papír, který vypadá jako noviny, ale pravý inkoust na něm nenajdete.

John Lennon prý k Fish & Chips miloval kečup, Michael Jackson si pokrm oblíbil s rozmačkaným hráškem.

Kdy otevřela první Fish & Chips restaurace?

Jak už jsme zmiňovali, ryba a hranolky vznikla jako britská verze rychlého občerstvení. Původně se jedla doma nebo jen tak z novinového kornoutu na ulici.

  • V roce 1863 začal podnikatel John Lees jako první prodávat smaženou rybu s hranolky v dřevěném stánku na trhu v Mossley v Lancashire nedaleko Manchesteru.
  • V Londýně se v roce 1896 rozhodl Samuel Isaacs Fish & Chips povýšit a začal je nabízet v klasické restauraci jako součást běžného menu. Podával rybu s hranolky na talířích za cenu, která byla dostupná i běžným dělníkům.

Co jste možná nevěděli o Fish & Chips

  • Na samém konci 19. století se narodil Alfred Hitchcock. Své dětství prožil nad rodinným obchodem s Fish & Chips.
  • V roce 1937 ve svém díle Cesta k Wigan Pier píše autor George Orwell o smažené rybě s hranolky jako o jídle, které umí zahřát dělnické davy na těle i na duši. 
  • 1939 – 1945 během druhé světové války se britská vláda postarala, aby Fish & Chips byly na seznamu několika málo jídel, která nikdy nebyla na příděl. 
  • Během 80. let 20. století  se porce ryb a hranolků běžně balily do starých novin, aby nevznikaly další náklady na balení. Ke konci 80. let byla tato praxe vyhodnocena úřady jako nevhodná a tak se od ní ustoupilo. Mezi noviny a jídlo se musel vkládat povoskovaný papír nebo se od skutečných novin zcela ustoupilo. 
  • I v současné době, kdy musí smažená ryba bojovat o místo na slunci s burgery, pizzou a indickými nebo čínskými rychlými specialitami, si drží velkou popularitu. 

Zdroje informací: Historic-uk, Britannica, GreatBritishMag, RoyalMuseumGreenwich

Skryt pre seznam

Související články

Autor: jana.koprivova

Apetit magazín