Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bramborové hranolky z trouby & další přílohy ke steaku

Hranolky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bramborové hranolky z trouby & další přílohy ke steaku

5/5 Počet hodnocení: 5
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4472 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 503 g
Tuky 197 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonale připravený steak si žádá dokonalou přílohu – křupavé hranolky, luxusní kaši anebo na másle opečenou zeleninu. Přílohy můžete libovolně kombinovat s teplými či studenými omáčkami i s bylinkovým máslem. Steak si však můžete dát i jen tak s křupavou bagetou.

Suroviny

Bramborové hranolky z trouby
nebo olivový
sůl mořská
Smažené bramborové hranolky
olej
na smažení
sůl mořská
Mléčná bramborová kaše
varný typ C
mléko 300 g
plnotučné
máslo 100 g
sůl mořská
Zelenina na másle
mrkev 200 g
na plátky
nebo květák
hrášek 200 g
sůl

BRAMBOROVÉ HRANOLKY Z TROUBY (Pečení: 25 minut)

1 Brambory nakrájejte na zhruba 1cm silné plátky a ty pak na hranolky. Můžete je ale udělat i tenčí. 

2 Troubu předehřejte na co nejvyšší teplotu (230°C).

3 Hranolky vhoďte do hrnce s vroucí osolenou vodou a povařte 3 minuty. Slijte a promíchejte s olejem, aby byl každý hranolek pěkně obalený. Rozložte na plech v jedné vrstvě. Řádně osolte a pečte 20–25 minut dozlatova. Jednou dvakrát během pečení obraťte.

NĚCO NAVÍC

Zkuste přidat trochu rozmarýnu nebo jiné oblíbené koření. 

 

SMAŽENÉ BRAMBOROVÉ HRANOLKY (Smažení: 15 minut)

1 Očištěné brambory nakrájejte na dlouhé hranolky silné cca 8 mm. Zalijte je vodou, pořádně vyperte, aby se z povrchu vyplavil veškerý přebytečný škrob, sceďte a osušte v čisté utěrce. Rozehřejte vysokou vrstvu oleje na 120°C. Po částech v ní předsmažte hranolky dobleda, trvá to 6-10 minut. Rozložte je na papírové utěrky a nechte odsát tuk.

2Před podáváním dosmažte v oleji rozpáleném na 180°C dozlatova a osolte.

 

MLÉČNÁ BRAMBOROVÁ KAŠE (Vaření: 20 minut)

1Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a propláchněte. V hrnci zalijte vodou, osolte a přiveďte k varu. Vařte 5 minut a sbírejte pěnu (škrob). Slijte a vraťte předvařené brambory do hrnce.

2Zalijte mlékem tak, aby byly ponořené, a na středním plameni uvařte doměkka. Mléko slijte a odložte. Brambory osolte, rozšťouchejte s máslem, přilijte horké mléko podle potřeby a ručním šlehačem našlehejte dohladka.

 

ZELENINA NA MÁSLE (Vaření: 10 minut)

1Mrkev dejte vařit na páru. Po 5 minutách přidejte růžičky brokolice nebo květáku a vařte dalších 5 minut. V hlubší pánvi rozehřejte máslo, přidejte předvařenou zeleninu a hrášek, osolte a za stálého míchání prohřejte.

NĚCO NAVÍC

Do mixu můžete použít i jiné druhy zeleniny, nebo naopak jenom jeden druh, třeba hrášek. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč