Bramborové hranolky z trouby & další přílohy ke steaku

Bramborové hranolky z trouby & další přílohy ke steaku

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4331 kcal
Bílkoviny 139 g
Cukr 488 g
Tuky 191 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Dokonale připravený steak si žádá dokonalou přílohu – křupavé hranolky, luxusní kaši anebo na másle opečenou zeleninu. Přílohy můžete libovolně kombinovat s teplými či studenými omáčkami i s bylinkovým máslem. Steak si však můžete dát i jen tak s křupavou bagetou.

Suroviny

Bramborové hranolky z trouby
brambory červené 800 g
oloupané
arašídový olej 4 PL
lze nahradit olivovým
sůl mořská
Smažené bramborové hranolky
brambory 800 g
oloupané
olej
na smažení
sůl mořská
Mléčná bramborová kaše
brambory 1 kg
varný typ C
300 g
plnotučné mléko cca
máslo 100 g
sůl mořská
Zelenina na másle
mrkev 200 g
na plátky
brokolice 300 g
lze nahradit květákem
hrášek 200 g
máslo 3 PL

BRAMBOROVÉ HRANOLKY Z TROUBY (Pečení: 25 minut)

1 Brambory nakrájejte na zhruba 1cm silné plátky a ty pak na hranolky. Můžete je ale udělat i tenčí. 

2 Troubu předehřejte na co nejvyšší teplotu (230°C).

3 Hranolky vhoďte do hrnce s vroucí osolenou vodou a povařte 3 minuty. Slijte a promíchejte s olejem, aby byl každý hranolek pěkně obalený. Rozložte na plech v jedné vrstvě. Řádně osolte a pečte 20–25 minut dozlatova. Jednou dvakrát během pečení obraťte.

NĚCO NAVÍC

Zkuste přidat trochu rozmarýnu nebo jiné oblíbené koření. 

 

SMAŽENÉ BRAMBOROVÉ HRANOLKY (Smažení: 15 minut)

1 Brambory nakrájejte na dlouhé hranolky silné cca 8 mm. Zalijte je vodou, pořádně vyperte, aby se z povrchu vyplavil veškerý přebytečný škrob, sceďte a osušte v čisté utěrce. Rozehřejte vysokou vrstvu oleje na 120°C. Po částech v ní předsmažte hranolky dobleda, trvá to 6-10 minut. Rozložte je na papírové utěrky a nechte odsát tuk.

Před podáváním dosmažte v oleji rozpáleném na 180°C dozlatova a osolte.

 

MLÉČNÁ BRAMBOROVÁ KAŠE (Vaření: 20 minut)

1 Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a propláchněte. V hrnci zalijte vodou, osolte a přiveďte k varu. Vařte 5 minut a sbírejte pěnu (škrob). Slijte a vraťte předvařené brambory do hrnce. Zalijte mlékem tak, aby byly ponořené, a na středním plameni uvařte doměkka. Mléko slijte a odložte. Brambory osolte, rozšťouchejte s máslem, přilijte horké mléko podle potřeby a ručním šlehačem našlehejte dohladka.

 

ZELENINA NA MÁSLE (Vaření: 10 minut)

1 Mrkev dejte vařit na páru. Po 5 minutách přidejte růžičky brokolice nebo květáku a vařte dalších 5 minut. V hlubší pánvi rozehřejte máslo, přidejte předvařenou zeleninu a hrášek, osolte a za stálého míchání prohřejte.

NĚCO NAVÍC

Do mixu můžete použít i jiné druhy zeleniny, nebo naopak jenom jeden druh, třeba hrášek. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit