Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborové hranolky z trouby & další přílohy ke steaku
Bramborové hranolky z trouby & další přílohy ke steaku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bramborové hranolky z trouby & další přílohy ke steaku

5/5 Počet hodnocení: 8
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4472 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 503 g
Tuky 197 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonale připravený steak si žádá dokonalou přílohu – křupavé hranolky z trouby, luxusní kaši anebo na másle opečenou zeleninu. Přílohy můžete libovolně kombinovat s teplými či studenými omáčkami i s bylinkovým máslem. Steak si však můžete dát i jen tak s křupavou bagetou.

Suroviny

Bramborové hranolky z trouby
nebo olivový
sůl mořská
Smažené bramborové hranolky
olej
na smažení
sůl mořská
Mléčná bramborová kaše
varný typ C
mléko 300 ml
plnotučné
máslo 100 g
sůl mořská
Zelenina na másle
mrkev 200 g
na plátky
nebo květák
hrášek 200 g
sůl mořská

Postup

1

BRAMBOROVÉ HRANOLKY Z TROUBY (Pečení: 25 minut)

Brambory nakrájejte na zhruba 1cm silné plátky a ty pak na hranolky. Můžete je ale udělat i tenčí.

2

Troubu předehřejte na co nejvyšší teplotu (230 °C).

3

Hranolky vhoďte do hrnce s vroucí osolenou vodou a povařte 3 minuty. Slijte a promíchejte s olejem, aby byl každý hranolek pěkně obalený. Rozložte na plech v jedné vrstvě. Řádně osolte a pečte 20–25 minut dozlatova. Jednou dvakrát během pečení obraťte.

NĚCO NAVÍC

Zkuste přidat trochu rozmarýnu nebo jiné oblíbené koření.

SMAŽENÉ BRAMBOROVÉ HRANOLKY (Smažení: 15 minut)

Očištěné brambory nakrájejte na dlouhé hranolky silné cca 8 mm. Zalijte je vodou, pořádně vyperte, aby se z povrchu vyplavil veškerý přebytečný škrob, sceďte a osušte v čisté utěrce. Rozehřejte vysokou vrstvu oleje na 120 °C. Po částech v ní předsmažte hranolky dobleda, trvá to 6–10 minut. Rozložte je na papírové utěrky a nechte odsát tuk.

4

Před podáváním dosmažte v oleji rozpáleném na 180 °C dozlatova a osolte.

MLÉČNÁ BRAMBOROVÁ KAŠE (Vaření: 20 minut)

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a propláchněte. V hrnci zalijte vodou, osolte a přiveďte k varu. Vařte 5 minut a sbírejte pěnu (škrob). Slijte a vraťte předvařené brambory do hrnce.

5

Zalijte mlékem tak, aby byly ponořené, a na středním plameni uvařte doměkka. Mléko slijte a odložte. Brambory osolte, rozšťouchejte s máslem, přilijte horké mléko podle potřeby a ručním šlehačem našlehejte dohladka.

ZELENINA NA MÁSLE (Vaření: 10 minut)

Mrkev dejte vařit na páru. Po 5 minutách přidejte růžičky brokolice nebo květáku a vařte dalších 5 minut. V hlubší pánvi rozehřejte máslo, přidejte předvařenou zeleninu a hrášek, osolte a za stálého míchání prohřejte.

NĚCO NAVÍC

Do mixu můžete použít i jiné druhy zeleniny, nebo naopak jenom jeden druh, třeba hrášek.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...