Dokonale připravený steak si žádá dokonalou přílohu – křupavé hranolky z trouby, luxusní kaši anebo na másle opečenou zeleninu. Přílohy můžete libovolně kombinovat s teplými či studenými omáčkami i s bylinkovým máslem. Steak si však můžete dát i jen tak s křupavou bagetou.
Suroviny
Postup
BRAMBOROVÉ HRANOLKY Z TROUBY (Pečení: 25 minut)
Brambory nakrájejte na zhruba 1cm silné plátky a ty pak na hranolky. Můžete je ale udělat i tenčí.
Troubu předehřejte na co nejvyšší teplotu (230 °C).
Hranolky vhoďte do hrnce s vroucí osolenou vodou a povařte 3 minuty. Slijte a promíchejte s olejem, aby byl každý hranolek pěkně obalený. Rozložte na plech v jedné vrstvě. Řádně osolte a pečte 20–25 minut dozlatova. Jednou dvakrát během pečení obraťte.
NĚCO NAVÍC
Zkuste přidat trochu rozmarýnu nebo jiné oblíbené koření.
SMAŽENÉ BRAMBOROVÉ HRANOLKY (Smažení: 15 minut)
Očištěné brambory nakrájejte na dlouhé hranolky silné cca 8 mm. Zalijte je vodou, pořádně vyperte, aby se z povrchu vyplavil veškerý přebytečný škrob, sceďte a osušte v čisté utěrce. Rozehřejte vysokou vrstvu oleje na 120 °C. Po částech v ní předsmažte hranolky dobleda, trvá to 6–10 minut. Rozložte je na papírové utěrky a nechte odsát tuk.
Před podáváním dosmažte v oleji rozpáleném na 180 °C dozlatova a osolte.
MLÉČNÁ BRAMBOROVÁ KAŠE (Vaření: 20 minut)
Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a propláchněte. V hrnci zalijte vodou, osolte a přiveďte k varu. Vařte 5 minut a sbírejte pěnu (škrob). Slijte a vraťte předvařené brambory do hrnce.
Zalijte mlékem tak, aby byly ponořené, a na středním plameni uvařte doměkka. Mléko slijte a odložte. Brambory osolte, rozšťouchejte s máslem, přilijte horké mléko podle potřeby a ručním šlehačem našlehejte dohladka.
ZELENINA NA MÁSLE (Vaření: 10 minut)
Mrkev dejte vařit na páru. Po 5 minutách přidejte růžičky brokolice nebo květáku a vařte dalších 5 minut. V hlubší pánvi rozehřejte máslo, přidejte předvařenou zeleninu a hrášek, osolte a za stálého míchání prohřejte.
NĚCO NAVÍC
Do mixu můžete použít i jiné druhy zeleniny, nebo naopak jenom jeden druh, třeba hrášek.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Rychlé večeře jako z bistra(39 receptů )