Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Batáty jako skvělá příloha: Snadné způsoby, jak lahodně naložit se sladkými brambory

Batáty jako skvělá příloha: Snadné způsoby, jak lahodně naložit se sladkými brambory
ZDROJ: Apetit

Mnohdy se o nich mluví jako o alternativě brambor, společný však mají jen široký způsob použití. Chuťově se batáty a brambory odlišují. Jak nejlépe batáty připravit a na co jsou dobré? V našich receptech s batáty se dozvíte, že z nich připravíte řadu skvělých příloh.

Hlavní výhodou batátů při vaření je, že mají sladkou chuť, kterou dodají pokrmům kontrast. Jde o škrobnatou zeleninu, kterou povařenou můžete skvěle použít například k zahušťování polévek nebo do těsta. Vařené batáty se skvěle hodí k přípravě kaší, pyré nebo noků.

Jak připravit batáty jako přílohu

Před přípravou batáty omyjte. Podle toho, do jakého receptu je budete potřebovat, oloupejte jejich slupku.

  • Do polévek, zeleninových směsí, na pyré a kaše, je lepší batáty oloupat.
  • Pokud je však budete péct, grilovat nebo z nich připravovat hranolky, slupku stačí jen dobře omýt a odrbat. Obsahuje totiž cenné látky, kterých je škoda se zbavovat, pokud to není nezbytně nutné.

Batáty upečte

  • Pečené batáty jsou skvělou a super jednoduchou přílohou, která vyžaduje omyté hlízy pouze nakrájet, vložit na plech, osolit, posypat kořením, pokapat olejem a vložit na půl hodiny do trouby. Podávat je můžete k masu nebo jen tak s oblíbenými dipy a omáčkami.
  • Další variantou je batáty péct vcelku a po změknutí je zčásti vydlabat a naplnit například směsí krémového a tvrdého sýra s bylinkami či zakysanou smetanou.

Batátové hranolky 

Batátové hranolky můžete přichystat dvojím způsobem, stejně jako hranolky z brambor: Buď nakrájíte hlízy na hranolky, pokapete olejem, osolíte a necháte upéct na plechu v troubě, nebo se spolehnete na starou dobrou vrstvu rozpáleného oleje.

  • Ať už použijete pánev nebo fritézu, batátové hranolky jsou skvělou přílohou i jídlem k uzobávání. 
  • Pro smažení ve vrstvě tuku je důležité, aby byl rozpálený na vysokou teplotu.

Batátový salát

Celé batáty uvařte stejně jako byste vařili brambory ve slupce. Po uvaření je oloupejte, nakrájejte na kostičky a smíchejte se sezónní zeleninou. Jako zálivku do salátu použijte vinaigrette, majonézu, zakysanou smetanu, olej nebo bílý jogurt

Batátové kaše nebo pyré

Uvařené batáty rozmačkejte, přidejte máslo nebo mléko či smetanu, osolte a podávejte. Konzistenci můžete regulovat podle toho, jak řídkou kaši máte rádi. 

  • Batátovou kaši můžete připravit i nasladko. Do rozmačkaných hlíz přidejte vedle másla a smetany trochu medu a skořici. 
  • Rozmačkané batáty se skvěle hodí jako náplň do tortily, samosy, taštiček nebo raviol. Můžete je použít také základní materiál pro výrobu těsta na gnocchi, krokety nebo karbanátky.

Zdroje informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč