Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Letem světem: churros a horká čokoláda

Křupavé na povrchu, krémové uvnitř. Churros, tenké smažené tyčinky z odpalovaného těsta, milují na Pyrenejském poloostrově i po celé Latinské Americe. A není se čemu divit. S šálkem horké čokolády je to opravdu božský dezert, který se báječně hodí k zimní snídani.
23. 11. 2020 | Autor: Jana Kopřivová

Odkud churros pocházejí

Jako většina příběhů o původu jídla i ten o churros má hned několik variant. Jedna z nich vypráví o tom, jak portugalští námořníci objevili v severní Číně jídlo zvané youtiao, jemné solené tyčinky ze smaženého těsta, které se tam dodnes podávají k snídani. Technika přípravy jídla se Portugalcům zalíbila natolik, že ji vzali s sebou zpět do své domoviny a ze slaných tyčinek udělali sladký dezert. O kulinářské novince se doslechli Španělé a recept ještě o kousek vylepšili. Těsto tvarovali špičkou ve tvaru hvězdy a tím dali churros jejich typický podobu.

Jiný příběh říká, že za churros vděčíme kočovným španělským pastýřům. Ti v letní sezóně zůstávali se svými stády vysoko v horách a neměli přístup ke sladkostem z cukráren. Když je tedy honila mlsná, vytvořili si vlastní dezert ze snadno dostupných surovin, které měli běžně k dispozici. Churros smažili na pánvích na otevřeném ohni. Existuje dokonce plemeno ovcí Navajo-Churro, jejichž rohy se podobají smaženým tyčinkám. 

Churros s chilli čokoládou

Tahle křupavá dobrota je rozšířená ve Španělsku, Portugalsku i v Latinské Americe, kde si ji můžete běžně...

Ať už za vynálezem churros stojí portugalští námořníci, španělští ovčáci nebo Číňané, během 16. století se díky španělským dobyvatelům smažený dezert postupně rozšířil do všech přístavů, které navštívili. Rychle si získal oblibu a nyní se tato křupavá dobrota jí v Portugalsku, Španělsku a celé Latinské Americe.

A když Hernán Cortés přivezl do Španělska tajemství výroby aztécké čokolády, vznikla nerozlučná dvojice churros s horkou čokoládou, ve které se smažené tyčinky namáčejí nebo se k ní jen tak, obalené v cukru se skořicí, přikusují. Ta prapůvodní horká čokoláda prý obsahovala jen rozdrcené kakaové boby, vodu a chilli, dnes ji připravujeme s mlékem či smetanou a podle chuti oslazenou. Nápoji sluší vánoční koření, jako jsou skořice, kardamom nebo vanilka. Bez obav ji můžete vylepšit také alkoholem, například koňakem, brandy nebo mandlovým likérem.

Jak si churros připravit doma

Smažené tyčinky se připravují z nejjednodušších surovin, které má ve spíži opravdu každý – hladké pšeničné mouky, vody nebo mléka, másla nebo rostlinného oleje, vajec, trošky cukru a špetky soli. V rendlíku se přivedou k varu všechny přísady kromě mouky a vajec. Pak se přisype mouka a za stálého míchání se těsto takzvaně odpálí, až se zformuje do koule a na dně rendlíku se vytvoří povlak. Do zchladlé hmoty se jedno po druhém zašlehají vejce. Hotové těsto se vloží do zdobicího sáčku s hvězdicovitou špičkou a v rozpáleném oleji se zprudka smaží tyčinky nebo spirálky či dokonce srdce. Hvězdicovitá špička jim dá hezky vroubkovaný povrch, díky kterému se tyčinky rychleji a důkladněji prosmaží.

Horká čokoláda

Na gauči s horkou čokoládou v ruce je na podzim prostě nejlíp!

Dozlatova osmažené a křupavé churros se jedí ještě horké, obalené ve skořicovém cukru nebo s šálkem horké čokolády, do které se tyčinky namáčejí. Oblíbené jsou také ke kávě s mlékem ke snídani. Churros patří k oblíbeným dobrotám k zimním snídaním a po probdělých nocích. V hispánských zemích se prodávají v pouličních stáncích i ve specializovaných podnicích churrerías.

Ať už rovné nebo stočené, se skořicí nebo s horkou čokoládou, věříme, že se churros stanou i vašim oblíbeným zimním dezertem. Vždyť co je víc, než sladce křupavá tyčinka a šálek horké čokolády. K nim už stačí jen ta správná společnost a zimní pohoda je zaručena.

Související

Horká čokoláda s vanilkou

Nejlepší zbraň na chmury. Doporučeno českými psychiatry, ale pozor, žádná z pojišťoven náklady nehradí!

Mayská horká čokoláda

Kdo by nechtěl ochutnat sladce palčivou mayskou horkou čokoládu, kterou ve filmu Čokoláda vařila Juliette Binoche? Po...

Kokosová horká čokoláda s marshmallows

Jak správně poznamenala naše redaktorka Stáňa Moravcová ml.: Tenhle drink si dáte k snídani a pak už zvládnete jen celý...

Co ochutnáte v Mexiku během Día de los muertos?

Mexičané milují oslavy, které trvají až do rána. Dušičkové období je tak jen jednou z mnoha příležitostí, Día de los...

11 horkých nápojů z celého světa

Vzato úplně jednoduše, k nejoblíbenějším nápojům patří po celém světě káva a čaj. My se ale dnes poohlédneme po...

Churros sendviče s mandlovou zmrzlinou

Přesvědčíme vás, že zmrzlina není jen letní záležitost! My si ji dáváme celý rok – jako sladkou tečku...

Mexická horká čokoláda

Mexická horká čokoláda je pramáti všech čokolád určených k pití. Je hustá a skvěle chutná po jídle i ráno po probdělé...

Churros s chilli čokoládou

Tahle křupavá dobrota je rozšířená ve Španělsku, Portugalsku i v Latinské Americe, kde si ji můžete běžně...

Krémová horká čokoláda

Hustá, krémová, pravá – až ji ochutnáte, jinou už chtít nebudete!...

Královská horká čokoláda

Je hustá, tmavá a voňavá. Uvařte si ji, když máte splín, když se chcete vrátit do dětství, když se potřebujete zahřát...

Koblihy a spol.

Do těchto dozlatova usmažených krasavců se zamilujete!

21 překvapivých faktů o čokoládě

Když se řekne čokoláda, každému se vybaví sladká, kakaová chuť příjemně se rozplývající na jazyku. Není divu, že...

Jak na to: rozpouštění čokolády

Od tabulky čokolády k hříšnému dezertu vede dlouhá cesta, která může být někdy pořádně kostrbatá. Abyste nezabloudili a...

Malá exkurze do sladkých dějin čokolády

Bývala platidlem, vyráběl se z ní hořký nápoj a své největší slávy dosáhla v 16. století, kdy byla dovezena z Ameriky...

Zdravá či nezdravá, toť čokoládová otázka

V posledních letech se velmi často můžeme setkat s názorem, že hořká čokoláda je zdravá. Zaslechneme i výkřiky typu...

Kakaové boby – pochoutka s tradicí 3 000 let

Čokoládu známe všichni, ale zkoušeli jste někdy ochutnat samotné kakaové boby? Obsahují spoustu zdraví prospěšných...

Rychlé čokoládové dezerty, které připravíte do 40 minut

Říkal někdo, že čokoládový dezert se podává pouze při výjimečných událostech? My se domníváme, že každý den je...

(Roz)poznejte kvalitní čokoládu

Víte, co by hořká čokoláda měla obsahovat a co by se v ní naopak nemělo objevit? Poradíme vám, jak si v nepřeberné...

(Roz)poznejte kvalitní čokoládu

Víte, co by hořká čokoláda měla obsahovat a co by se v ní naopak nemělo objevit? Poradíme vám, jak si v nepřeberné...

Přidat komentář