0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.7 / 5. Počet hodnocení: 65
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3462 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 196 g
Tuky 259 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle křupavá dobrota je rozšířená ve Španělsku, Portugalsku i v Latinské Americe, kde si ji můžete běžně koupit na ulici v kornoutu jen tak do ruky.

Suroviny

mléko 310 ml
plnotučné
máslo 4 PL
třtinový cukr 1 PL
vanilkový extrakt 0.5 ČL
sůl 1 špetka
mouka pšeničná hladká 140 g
vejce 3 ks
rostlinný olej
na smažení
Na omáčku
tmavá čokoláda 200 g
s chilli (např. Lindt)
smetana ke šlehání 250 ml

Postup

1

Na churros dejte do rendlíku mléko, máslo, cukr, vanilku a špetku soli a na středním plameni a za stálého míchání přiveďte k varu. Míchejte, až se cukr rozpustí. Ztlumte plamen a přisypte mouku. Míchejte pár minut, až se z těsta zformuje koule.

2

Přesuňte ji do mísy a nechte 5 minut chladnout. Ručním šlehačem pak zapracujte jedno vejce po druhém. Těsto potom přesuňte do zdobicího sáčku s řezanou špičkou.

3

Na omáčku rozpusťte čokoládu se smetanou na malém plameni, až vznikne hladký krém. Odložte a udržujte horké.

4

Rozpalte 5cm vysokou vrstvu oleje (optimálně na 180°C) a vytlačujte zhruba 7 cm dlouhé kousky těsta přímo do oleje.

5

Smažte je dozlatova celkem 3 minuty, během smažení jednou obraťte. Nechte okapat na papírových utěrkách. Podávejte s horkou čokoládovou omáčkou k namáčení.

NĚCO NAVÍC
Churros budou ještě lepší, když je ihned po usmažení obalíte v krupicovém cukru či cukru smíchaném se skořicí. 

Související články

Jak na odpalované těsto, aby se vždycky podařilo
  • Tipy a triky

Jak na odpalované těsto, aby se vždycky podařilo

Věnečky a větrníky jsou známé české klasiky. Řekneme vám, jak na odpalované těsto v domácích podmínkách. Pak už stačí přidat poctivý krém nebo našlehanou smetanu a ocitnete se v ráji. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/2

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit