Churros jsou smažené tyčinky, křupavé na povrchu a jemné uvnitř. Voní po vanilce a často se obalují ve skořicovém cukru nebo podávají s čokoládovou omáčkou. Tato dobrota je rozšířená ve Španělsku, Portugalsku i v Latinské Americe, kde si ji můžete běžně koupit na ulici v kornoutu jen tak do ruky. Pokud však máte chuť na churros a nevíte, kde je u nás koupit, můžete si je připravit sami. Na těsto potřebujete jen pár ingrediencí a na omáčku dvě tabulky čokolády a smetanu.
Suroviny
Postup
Na churros dejte do rendlíku mléko, máslo, cukr, vanilku a špetku soli a na středním plameni za stálého míchání přiveďte k varu. Míchejte, až se cukr rozpustí. Ztlumte plamen a přisypte mouku. Míchejte pár minut, až se z těsta zformuje koule.
Přesuňte ji do mísy a nechte 5 minut chladnout. Ručním šlehačem pak zapracujte jedno vejce po druhém. Těsto potom přesuňte do zdobicího sáčku s řezanou špičkou.
Na omáčku rozpusťte čokoládu se smetanou na malém plameni, až vznikne hladký krém. Odložte a udržujte horké.
Rozpalte 5cm vysokou vrstvu oleje (optimálně na 180 °C) a vytlačujte zhruba 7 cm dlouhé kousky těsta přímo do oleje.
Smažte je dozlatova celkem 3 minuty, během smažení jednou obraťte. Nechte okapat na papírových utěrkách. Churros podávejte s horkou čokoládovou omáčkou k namáčení.
NĚCO NAVÍC
Churros budou ještě lepší, když je ihned po usmažení obalíte v krupicovém cukru či cukru smíchaném se skořicí.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Koblihy a spol.: Usmažte si voňavé vdolky, donuty, boží milosti, churros, beignets, fritters nebo uzly(30 receptů)
- Kulinární jízda Evropou: 59 ověřených receptů(59 receptů)
- Měsíční jídelníček ve španělském rytmu: 30 jídel, která vám rozproudí krev v žilách (31 receptů)
- Božské čokoládové dezerty a tipy, jak pracovat s čokoládou bez rozčilování(84 receptů)
- Odpalované těsto napříč Evropou: Pochutnejte si na českých či francouzských věnečcích, španělských churros nebo ovocných knedlících(30 receptů)