Tahle křupavá dobrota je rozšířená ve Španělsku, Portugalsku i v Latinské Americe, kde si ji můžete běžně koupit na ulici v kornoutu jen tak do ruky.
Suroviny
Postup
Na churros dejte do rendlíku mléko, máslo, cukr, vanilku a špetku soli a na středním plameni a za stálého míchání přiveďte k varu. Míchejte, až se cukr rozpustí. Ztlumte plamen a přisypte mouku. Míchejte pár minut, až se z těsta zformuje koule.
Přesuňte ji do mísy a nechte 5 minut chladnout. Ručním šlehačem pak zapracujte jedno vejce po druhém. Těsto potom přesuňte do zdobicího sáčku s řezanou špičkou.
Na omáčku rozpusťte čokoládu se smetanou na malém plameni, až vznikne hladký krém. Odložte a udržujte horké.
Rozpalte 5cm vysokou vrstvu oleje (optimálně na 180°C) a vytlačujte zhruba 7 cm dlouhé kousky těsta přímo do oleje.
Smažte je dozlatova celkem 3 minuty, během smažení jednou obraťte. Nechte okapat na papírových utěrkách. Podávejte s horkou čokoládovou omáčkou k namáčení.
NĚCO NAVÍC
Churros budou ještě lepší, když je ihned po usmažení obalíte v krupicovém cukru či cukru smíchaném se skořicí.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Koblihy a spol.: vdolky, donuty, boží milosti, churros, beignets, fritters i uzly(30 receptů)
- Kulinární jízda Evropou: 59 ověřených receptů(59 receptů)
- 80 čokoládových (a božských) dezertů s tipy jak na ně(82 receptů)
- Měsíční jídelníček ve španělském rytmu: 30 jídel, která vám rozproudí krev v žilách (31 receptů)