Křupavé na povrchu, krémové uvnitř. Churros, tenké smažené tyčinky z odpalovaného těsta, milují na Pyrenejském poloostrově i po celé Latinské Americe. A není se čemu divit. S šálkem horké čokolády je to opravdu božský dezert, který se báječně hodí k zimní snídani.
Dozlatova osmažené a křupavé churros se jedí ještě horké, obalené ve skořicovém cukru nebo s šálkem horké čokolády, do které se tyčinky namáčejí.
- Oblíbené jsou ke kávě s mlékem ke snídani.
- Churros patří k oblíbeným dobrotám k zimním snídaním a po probdělých nocích.
- V hispánských zemích se prodávají v pouličních stáncích i ve specializovaných podnicích, churrerías.
Ať už rovné nebo stočené, se skořicí nebo s horkou čokoládou, věříme, že se churros stanou i vašim oblíbeným zimním dezertem. Vždyť co je víc, než sladce křupavá tyčinka a šálek horké čokolády. K nim už stačí jen ta správná společnost a zimní pohoda je zaručena.
Odkud churros pocházejí
Jedna legenda vypráví o tom, jak portugalští námořníci objevili v severní Číně jídlo zvané youtiao, jemné solené tyčinky ze smaženého těsta, které se tam dodnes podávají k snídani. Technika přípravy jídla se Portugalcům zalíbila natolik, že ji vzali s sebou zpět do své domoviny a ze slaných tyčinek udělali sladký dezert.
O kulinářské novince se doslechli Španělé a recept ještě o kousek vylepšili. Těsto tvarovali špičkou ve tvaru hvězdy a tím dali churros jejich typický podobu.
Jiný příběh říká, že za churros vděčíme kočovným španělským pastýřům. Ti v letní sezóně zůstávali se svými stády vysoko v horách a neměli přístup ke sladkostem z cukráren. Když je tedy honila mlsná, vytvořili si vlastní dezert ze snadno dostupných surovin, které měli běžně k dispozici. Churros smažili na pánvích na otevřeném ohni. Existuje dokonce plemeno ovcí Navajo-Churro, jejichž rohy se podobají smaženým tyčinkám.
Ať už za vynálezem churros stojí portugalští námořníci, španělští ovčáci nebo Číňané, během 16. století se díky španělským dobyvatelům smažený dezert postupně rozšířil do všech přístavů, které navštívili. Rychle si získal oblibu a nyní se tato křupavá dobrota jí v Portugalsku, Španělsku a celé Latinské Americe.
- Když Hernán Cortés přivezl do Španělska tajemství výroby aztécké čokolády, vznikla nerozlučná dvojice churros s horkou čokoládou, ve které se smažené tyčinky namáčejí, nebo se k ní jen tak, obalené v cukru se skořicí, přikusují.
Prapůvodní horká čokoláda prý obsahovala jen rozdrcené kakaové boby, vodu a chilli, dnes ji připravujeme s mlékem či smetanou a podle chuti oslazenou. Nápoji sluší vánoční koření, jako jsou skořice, kardamom nebo vanilka. Bez obav ji můžete vylepšit také alkoholem, například koňakem, brandy nebo mandlovým likérem.
Jak si churros připravit doma
Smažené tyčinky se připravují z nejjednodušších surovin, které má ve spíži každý – hladké pšeničné mouky, vody nebo mléka, másla nebo rostlinného oleje, vajec, trošky cukru a špetky soli.
- V rendlíku se přiveďte k varu všechny přísady kromě mouky a vajec.
- Pak přisypte mouku a za stálého míchání těsto tzv. odpalte, až se zformuje do koule a na dně rendlíku se vytvoří povlak. Do zchladlé hmoty se jedno po druhém zašlehejte vejce.
- Hotové těsto vložte do zdobicího sáčku s hvězdicovitou špičkou a rovnou do rozpáleného oleje vytlačujte tyčinky, spirálky či srdce. Hvězdicovitá špička jim dodá vroubkovaný povrch, díky kterému se tvary rychleji a důkladněji prosmaží.