Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

11 horkých nápojů z celého světa

mátový čaj
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Vzato úplně jednoduše, k nejoblíbenějším nápojům patří po celém světě káva a čaj. My se ale dnes poohlédneme po zajímavějších receptech a nakoukneme do horkých šálků některých národů. Připoutejte se, vyrážíme na gurmánskou cestu kolem světa, a bude to horké.

    Maroko: tuareg

    Marocký mátový čaj nebo také tuareg hraje v arabských a muslimských zemích významnou společenskou roli.

    • Jeho základ tvoří speciální druh máty – máta klasnatá, která pochází z Maroka.
    • Díky vysokému obsahu silic má mentolově výraznou, ale přesto jemnou vůni.
    • Spolu s ní se k přípravě nápoje používá silný zelený čaj, nejčastěji gunpowder.
    • Hotový nápoj se podává v malých skleničkách. Pije se velmi horký a silně oslazený cukrem.
    • V Maroku i Egyptě je oblíbený jako dezertní čaj, ale dobře doplní také jehněčí nebo jídla se zeleninou. Vy si k němu dejte mandlové sušenky, jsou voňavé a přirozeně bezlepkové.

    Mexiko: atole

    Horký kukuřičný nápoj atole patří k tradičním mexickým nápojům.

    • Při jeho přípravě se nejprve ve vodě svaří cukrová třtina se skořicí, poté se tekutina zahustí jemnou kukuřičnou moukou a přidá se mléko. Vše se společně povaří, dokud není nápoj krásně krémový.
    • Každá rodina atole připravuje jinak, někdo přidává ovocné pyré nebo čokoládu.
    • Čokoládová varianta se tradičně servíruje během velkolepých oslav Dne mrtvých. Sladké a výživné atole se často podává společně s balíčky tamales.

    Japonsko: ovocná šťáva s kuzu

    Kuzu je prášek z kořene plazivého vinného keře, který roste především v Japonsku a Číně, kde je už po tisíciletí známý svými léčivými účinky.

    • Horký nápoj z něj připravíte snadno. Zvlášť svaříte jablečnou šťávu s kořením, které máte rádi (například se skořicí, hřebíčkem, kardamomem a zázvorem).
    • Pak přidáte kuzu, které jste předtím rozmíchali v trošce vody. Doporučené dávkování je přibližně 1 čajová lžička na 200 ml tekutiny hotového nápoje.
    • Přikápnete citronovou šťávu a máte sladkou zimní medicínu, která z těla vyhání chlad a posiluje imunitu. Šťávu s kuzu popíjejte horkou a po malých doušcích.

    Indie: masala chai

    Také horký čaj s mlékem a kořením vyžene z těla každou nepohodu, zvlášť když ho osladíte medem, který má léčivé a protizánětlivé účinky.

    • Masala chai patří k ceněným očistným a povzbuzujícím ajurvédským nápojům. Léčí, prohřívá a povzbuzuje trávení. 
    • V každé části Indie ho vaří jinak. Základ tvoří černý čaj ochucený směsí koření, ve které můžete najít kardamom, zázvor, hřebíček, černý pepř a skořici. Nápoj doplňuje mléko a cukr.
    • K dalším ajurvédským specialitám patří kurkumové mléko. Prohřeje a zklidní organismus před spaním.

    Co ještě ochutnat?

    Skryt pre seznam

    Související články

    Autor: Jana Kopřivová

    Apetit magazín