11 horkých nápojů z celého světa

sdílet:
Vzato úplně jednoduše, k nejoblíbenějším nápojům patří po celém světě káva a čaj. My se ale dnes poohlédneme po zajímavějších receptech a nakoukneme do horkých šálků některých národů. Připoutejte se, vyrážíme na gurmánskou cestu kolem světa, a bude to horké.

Maroko: tuareg

Marocký mátový čaj nebo také tuareg hraje v arabských a muslimských zemích významnou společenskou roli. Jeho základ tvoří speciální druh máty – máta klasnatá, která pochází z Maroka. Díky vysokému obsahu silic má mentolově výraznou, ale přesto jemnou vůni. Spolu s ní se k přípravě nápoje používá silný zelený čaj, nejčastěji gunpowder. Hotový nápoj se podává v malých skleničkách. Pije se velmi horký a silně oslazený cukrem. V Maroku i Egyptě je oblíbený jako dezertní čaj, ale dobře doplní také jehněčí nebo jídla se zeleninou. Vy si k němu dejte mandlové sušenky, jsou voňavé a přirozeně bezlepkové.

Mexiko: atole

Horký kukuřičný nápoj atole patří k tradičním mexickým nápojům. Při jeho přípravě se nejprve ve vodě svaří cukrová třtina se skořicí, poté se tekutina zahustí jemnou kukuřičnou moukou a přidá se mléko. Vše se společně povaří, dokud není nápoj krásně krémový. Každá rodina atole připravuje jinak, někdo přidává ovocné pyré nebo čokoládu. Čokoládová varianta se tradičně servíruje během velkolepých oslav Dne mrtvých. Sladké a výživné atole se často podává společně s balíčky tamales.

Co ochutnáte v Mexiku během Día de los muertos?

Více

Japonsko: ovocná šťáva s kuzu

Kuzu je prášek z kořene plazivého vinného keře, který roste především v Japonsku a Číně, kde je už po tisíciletí známý svými léčivými účinky. Horký nápoj z něj připravíte snadno. Zvlášť svaříte jablečnou šťávu s kořením, které máte rádi (například se skořicí, hřebíčkem, kardamomem a zázvorem). Pak přidáte kuzu, které jste předtím rozmíchali v trošce vody. Doporučené dávkování je přibližně 1 čajová lžička na 200 ml tekutiny hotového nápoje. Přikápnete citronovou šťávu a máte sladkou zimní medicínu, která z těla vyhání chlad a posiluje imunitu. Šťávu s kuzu popíjejte horkou a po malých doušcích.

Indie: masala chai

Také horký čaj s mlékem a kořením vyžene z těla každou nepohodu, zvlášť když ho osladíte medem, který má léčivé a protizánětlivé účinky. Masala chai patří k ceněným očistným a povzbuzujícím ajurvédským nápojům. Léčí, prohřívá a povzbuzuje trávení. V každé části Indie ho vaří jinak. Základ tvoří černý čaj ochucený směsí koření, ve které můžete najít kardamom, zázvor, hřebíček, černý pepř a skořici. Nápoj doplňuje mléko a cukr. K dalším ajurvédským specialitám patří kurkumové mléko. Prohřeje a zklidní organismus před spaním.

Seznamte se s golden milk alias kurkumovým mlékem

Více

Co ještě ochutnat?

Související články

  • Tipy a triky

Jak snadno připravit horké nápoje, co mají říz

Jak doma během chviličky připravit horký nápoj, co má říz?Jeho základ tvoří alkohol, který – s výjimkou svařeného vína – doplníte další tekutinou, ať už vodou, silným čajem či ovocnou šťávou. Nejdůležitějším krokem přípravy je...
  • Novinky a zajímavosti

Horké nápoje, které budou vaše děti milovat

Svařený džusDžus je oblíbeným dětským nápojem, protože chutná po ovoci a je sladký. Neměly by ho pít příliš často, protože obsahuje spoustu cukrů, pokud ale koupíte kvalitní 100 %, tak určitě neuškodí, ba naopak. Místo čaje tedy dětem...
  • Tipy a triky

Zahřejte se lahodným domácím punčem

Zpříjemněte si s námi období nadcházející zimy a připravte si pravý horký domácí punč. Drink pocházející původně z daleké Indie, který putoval přes Anglii až k nám do Evropy, si v Čechách vychutnáváme zejména v období vánočních...
  • Novinky a zajímavosti

Pečený čaj – provoní dům a potěší chuťové buňky

Jak si připravit pečený čaj?Jak název napovídá, pečený čaj je čaj připravovaný z pečeného ovoce. Můžete si ho samozřejmě koupit v obchodě nebo si jej objednat v kavárně či čajovně, ale domácí příprava přináší mnohé...
  • Tipy a triky

Připravte si domácí vaječný likér

Vaječný likér si můžete koupit v obchodně nebo si vyrobit domácí. Jakmile okusíte vůni a chuť toho doma připravovaného, už nebudete chtít jiný. Připravili jsme si pro vás tipy na nejlepší vaječný likér včetně jeho alternativ pro ty,...
  • Novinky a zajímavosti

Rooibos: výborný čaj-nečaj bez kofeinu

Odkud pochází?Rooibos je připravovaný z listů keře čajovce kapského. Jeho jméno již napovídá, kde ho najdeme. Roste na území provincie Západní Kapsko v Africe a nikde jinde na světě ho nenatrháme. První zmínky o červeném keři se datují...
  • Novinky a zajímavosti

Letem světem: churros a horká čokoláda

Odkud churros pocházejíJako většina příběhů o původu jídla i ten o churros má hned několik variant. Jedna z nich vypráví o tom, jak portugalští námořníci objevili v severní Číně jídlo zvané youtiao, jemné solené tyčinky...
  • Novinky a zajímavosti

4 filmy pro kavárenské povaleče

Kdyby… (If …, 1968)Neklidná šedesátá léta se vepsala do podoby britského dramatu pod režisérským vedením Lindsay Andersona. V hlavní roli možná poznáte mladičkého Malcolma McDowella, který později zazářil v ...
  • Tipy a triky

Čím si zpestřit večery během suchého únoru?

Nealkoholická vína překvapí svou chutíStýská se vám po vinné chuti, ale přeci jen nechcete porušit své předsevzetí a dopřát si alkohol? Nealko vína, třeba ty z vinařství Vinselekt Michlovský, chutnají jako opravdické víno a neobsahují žádný...
  • Novinky a zajímavosti

Za vůní dálek – Zanzibar

ZanzibarJednou z mála destinací, kam se poslední měsíce dalo vycestovat, byl Zanzibar. Pokud jste se do těchto končin zatím nepodívali, přinášíme vám rychlý exkurz za místní kuchyní. Pojďme si nejdříve shrnout nejdůležitější informace...

Obchod Apetit