Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.8/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4660 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 487 g
Tuky 237 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přesvědčíme vás, že zmrzlina není jen letní záležitost! My si ji dáváme celý rok – jako sladkou tečku nebo jako součást dezertů. A baví nás i sezonnost; na podzim je skvělá zmrzlina s mandlemi a likérem...

Suroviny

Na churros
vanilkový extrakt 1 ČL
sůl 1 špetka
vejce 2 ks
velká
rostlinný olej
na smažení
Na obalení
mletá
Na zmrzlinu
mandle celé 150 g
neloupané
mléko 500 ml
citron ½ ks
kůra nakrájená v širších proužcích (pouze žlutá část)
škrob 2 PL
kukuřičný

Postup

1

Na zmrzlinu rozmixujte mandle s cukrem, nasypte je do mléka. Mléko přiveďte těsně pod bod varu, přidejte proužky citronové kůry, stáhněte z ohně, přiklopte pokličkou a nechte hodinu stát. Pak sceďte a mandlovou drť důkladně vymačkejte přes sítko, kůru vyhoďte. Drť můžete využít do pečení.

2

Potom smetanu rozmíchejte se škrobem dohladka. Vlijte do mléka a přiveďte k varu. Vařte 2–3 minuty, až směs zhoustne. Odstavte a na povrch přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Vychlaďte, do studené směsi přilijte amaretto, promíchejte a dejte zmrazit do zmrzlinovače.

3

Na churros zahřejte 480 ml vody, máslo, cukr, vanilkový extrakt a špetku soli v rendlíku. Když směs začne vřít a máslo se rozpustí, odstavte, vsypte mouku a vmíchejte vařečkou do tekutiny. Vraťte rendlík na plotnu a na střední teplotě pár minut vařte a míchejte, až se těsto odděluje od stěn a je hladké. Ještě chvíli míchejte, pak nechte těsto 10 minut odpočinout. Přidávejte po jednom vejce a vždy je důkladně zapracujte do těsta.

4

Plech vyložte pečicím papírem. Těsto přendejte do cukrářského sáčku s malou řezanou špičkou a na papír nastříkejte ploché spirály o průměru cca 7,5 cm. Plech vložte na 20 minut do mrazáku, aby těsto ztuhlo a spirály šly odlepit.

5

V hrnci rozehřejte zvolna rostlinný olej na teplotu 180°C. Vkládejte postupně do oleje ztuhlá kolečka těsta a usmažte je po obou stranách dozlatova. Vyjměte a odložte na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Teplé churros obalte ve směsi cukru a skořice a nechte je zcela vychladnout.

6

Zmrzlinu nechte povolit. Naberte kopeček a dejte jej na plochou stranu kolečka těsta. Přiklopte druhým kolečkem a jemně sendvič nahoře zmáčkněte. Ihned podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...