Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak uvařit poctivý domácí pudink ze žloutků? Není to tak složité, jak se zdá

Domácí pudink
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Pudink je chutný sladký dezert, který milují děti i dospělí. Je výborný jen tak, dětem ho můžete připravit jako svačinku. Dobře poslouží i jako náplň do různých koláčů, závinů, šátečků a buchet. Na trhu najdeme nespočet druhů práškových pudinků různých chutí, které se rozmíchají v mléce a povaří. Zkuste jednou udělat změnu a připravit si svůj domácí pudink. My vás provedeme všemi kroky tak, aby byl výsledek dokonalý.

Domácí pudink krok za krokem

Výroba vlastního pudinku má své výhody. Nejen že je výsledný pudink chutnější než ten z pytlíku, ale můžete si ho také ochutit tím, co máte rádi. Navíc příprava je velmi jednoduchá a vystačíte si s pár ingrediencemi.

Na začátku vám prozradíme několik užitečných tipů:

  • mléko používejte vždy plnotučné
  • smetanu používejte minimálně 30 %
  • vejce by mělo být co nejčerstvější
  • používejte vanilku ne vanilín
  • v případě čokoládového pudinku používejte 70% čokoládu
  • pudink můžete provonět trochou rumu nebo likéru

Vanilkový pudink

Co budete potřebovat: 500 ml plnotučného mléka, 3 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 3 žloutky a vanilkový lusk.

  1. Nejprve v míse vyšlehejte žloutky do pěny. Poté podélně rozkrojte vanilkový lusk a nožem seškrábněte zrníčka.
  2. Dvě třetiny mléka mléka společně s cukrem, špetkou soli a vanilkovými zrníčky přiveďte pozvolna k varu.
  3. Ve zbylé třetině mléka rozmíchejte kukuřičný škrob, přilijte ho k horké směsi a míchejte, dokud nebude pudink dostatečně hustý.
  4. Na závěr do směsi vlijte žloutky, ještě trochu povařte a máte hotovo. Pudink nalijte do misek a nechte zchladnout nebo jezte teplá. Můžete ho jíst samotný nebo přelít například ovocným rozvarem.

Náš videotip: Víte jak na oddělení bílků a žloutků? 

 
Skryt pre seznam

Pokud budete pudink používat na promazávání cukroví, budete potřebovat udělat ještě jeden krok, a to je příprava máslového základu, abyste dostali cukrářský krém. Utřete kostku změklého másla s moučkovým cukrem a pomocí šlehače pak přidávejte vychladlý pudink a rum. Směs vyšlehejte do hladkého krému.

Čokoládový pudink

Na přípravu čokoládového pudinku si připravte 200 ml smetany, 300 ml plnotučného mléka, 3 lžíce krupicového cukru, sůl, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 3 žloutky, 2 lžíce kakaa a asi 6 kostiček kvalitní čokolády.

  1. V míse vyšlehejte žloutky. Do rendlíku nalijte 2/3 směsi mléka a smetany, přisypte cukr, špetku soli a pomalu vařte.
  2. Ve zbytku směsi mléka a smetany rozmíchejte škrob. Kakao rozmíchejte s dvěma lžícemi vroucí vody a přidejte ke škrobu. Jakmile je tekutina v rendlíku horká, přilijte škrobovou směs, stáhněte plamen a míchejte do zhoustnutí.
  3. Do pudinku vmíchejte žloutky, a ještě chvíli povařte. Pudink stáhněte z ohně a rozmíchejte v něm nalámanou čokoládu. Můžete přidat špetku skořice.

Pokud jste si dali tu práci a uvařili jste vanilkový i čokoládový pudink, navrstvěte je na sebe do skleničky a připravte pudinkový pohár se zmrzlinou.

Zdroj informací: časopis Apetit, Video převzato z TopRecepty.cz

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč