Taštičky z listového těsta s pudinkem a jahodami jsou jako jemné jahodové žaluzie. Svěží a krémový dezert, který hravě zvládnou i začátečníci. Kupované listové těsto vám značně usnadní práci a výsledek bude v každém ohledu dokonalý – svou chutí i vzhledem.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C.
Třetinu těsta vyválejte na pomoučněné ploše na rozměr 15 x 30 cm, zbytek dejte zpět do lednice. Vyválené těsto přeneste na plech vyložený papírem na pečení, propíchejte ho vidličkou, potřete vejcem a vložte do trouby na 5–7 minut, aby zezlátlo.
Mezitím uvařte z mléka, 60 g cukru a prášku pudink. Ještě teplý ho natřete na plát těsta, okraje však nechte volné. Dejte chladit.
Na vychladlé těsto s krémem naskládejte do několika řad očištěné jahody (jednu vedle druhé).
Ze zbývajícího těsta vyválejte obdélník, který bude o 3 cm větší než upečený základ. Ostrým nožem v něm prokrojte mřížky, řezy dělejte asi 2 cm od sebe a neprokrajujte je až do konce (po každé straně musejí zůstat asi 2 cm neproříznuté); těsto by mělo vypadat skoro jako žaluzie.
Pak ho položte na upečený plát tak, aby jahody vykukovaly. Po stranách přitiskněte k podkladu, potřete vejcem, posypte 40 g cukru a dejte asi na 10 minut péct.
NĚCO NAVÍC
Taštičkám s jahodami dejte podlouhlý, ne čtvercový tvar – jinak se mřížka při přenášení rozpadne.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Ovocné koláče na plech(6 receptů )
- Nejen nostalgická vzpomínka na dětství: Dezerty s pudinkem pokaždé jinak(47 receptů )
- 20 neodolatelných moučníků z listového těsta(20 receptů )