0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dukátové buchtičky s krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 79
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7544 kcal
Bílkoviny 233 g
Sacharidy 546 g
Tuky 464 g
Vláknina 91 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S naším receptem se do nich znovu zamilujete. Vyzkoušeno! Dukátové buchtičky s krémem jsou jako návrat do dětství. Není možné je nemilovat. 

Suroviny

droždí 25 g
krupicový cukr 80 g
mléko 200 ml
vlažné
mouka pšeničná hladká 500 g
na vysypání pracovný plochy
vejce 2 ks
strouhaná kůra
olej 200 ml
olej 2 PL
na obal
sůl 1 špetka
Na žloutkový krém
mléko 750 ml
vanilkový lusk 1 ks
krupicový cukr 60 g
žloutek 6 ks
rum 2 PL
nemusí být

Postup

1

Droždí, lžíci cukru, čtyři lžíce mléka a lžíci mouky rozmíchejte v misce a nechte v teple vzejít do pěny.

2

Prosátou mouku smíchejte se zbylým cukrem, solí, citronovou kůrou, vajíčkem, olejem a kváskem, přidejte zbývající mléko a vypracujte těsto.

3

Těsto vyklopte na pomoučněný vál, rozdělte na čtyři části a rozválejte na válečky. Ty pokrájejte na malé kousky a z nich tvořte kuličky.

4

V misce je potřete olejem a skládejte do pekáčku. Nechte v teple půl hodiny kynout.

5

Pak je v troubě předehřáte na 180 stupňů upečte do červena; trvá to dvacet pět až třicet minut.

6

Mezitím uvařte krém. Svařte mléko, rozpůlený vanilkový lusk a polovinu cukru a nechte na vypnuté plotýnce čtvrt hodiny louhovat; pak přeceďte.

7

Žloutky rozmíchejte se zbytkem cukru a postupně k nim zašlehejte polovinu horkého mléka.

8

Zbytek mléka znovu zahřejte a za stálého míchání přilévejte žloutkovou směs. Míchejte na mírném ohni deset minut, aby krém zhoustl jako řídký pudink. Pozor, nesmí se vařit! Dochuťte rumem.

9

Ještě teplým krémem přelijte horké buchtičky a hned podávejte.

Proč krém?

  • Vanilka vám provoní celý byt a sametově jemná chuť vás katapultuje do sedmého nebe a výš.
  • Vrátíte se k původnímu receptu – a my se s vámi klidně vsadíme, že budete nadšeni!

Proč pudink?

  • Někdy není času nazbyt, a pak se rychlá a plnohodnotná alternativa žloutkového krému víc než hodí.
  • Uděláte radost chuťové paměti, která občas zatouží po jídle, jež dávno znáte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/5

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.5/07, str. 24

Anonym

Doporucuji do hotoveho variciho kremu lehce vmichat snih ze 2 bilku a jenom zavarit, teprve pote ochutit rumem. Je to lahodne.

Anonym

Jak můžete dávat recept se syrovými žloutky? Tím povařením se případné salmonely nezničí. Ještě doporučení, že je to vhodné obzvlášť pro děti!!!!!!! jen nevěřícně kroutím hlavou

Anonym

Milá Květo,vám nestačí povaření oněch žloutků deset minut? Já myslím,že je to dostačující :-)

Anonym

Milá Naďo, dovolte, abych se Květy zastala, vždyť v receptu se vysloveně píše: POZOR, NESMÍ SE SE VAŘIT! Tudíž salmonely se dost pravděpodobně nezničí. Proto jsem ještě neměla odvahu tenhle recept vyzkoušet, i když vypadá velice lákavě :(((

Anonym

Milé dámy, co se krému týče- nesmí se vařit, avšak pro zničení salmonely a jiných bakterií postačí zahřát krém ve vodní lázni na 75 st.C po dobu 10 minut. Jinak pro větší bezpečnost na 79,4 st.C, kdy se jedná o pasterizaci... Mějte se fine:-)

Anonym

Dneska jsem buchtičky pekla a konstatuju, že zatím všichni přežíváme... Jestli ono to nebude tím, že salmonela se nedrží uvnitř vajíčka, ale na skořápkách a hodně vzorným umytím vajíček se jich nezbavíte sice na 100%, ale aspoň trochu jo....

Anonym

delali jsme je dnes k obedu a opravdu super, dvakrat jsem si pridaval ;o)

Anonym

Cim sa da nahradit rum? Bez rumu je to trochu nevyrazne, ale kedze mame doma epileptika, ziadny alkohol pouzit nemozem.

Anonym

...v tomto i jiných případech (polevy...) je rumová esence. Několik kapek puding provoní ještě lépe než rum :-)

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...