Vyzkoušeno! Dukátové buchtičky s krémem jsou jako návrat do dětství. Není možné je nemilovat. Lze je podávat také s řidším vanilkovým pudinkem, ale věřte, že žloutkový krém má své kouzlo. Jestli s ním nemáte žádné zkušenosti, o recept i jeho přípravu se s vámi rádi podělíme.
Suroviny
Postup
V misce rozmíchejte rozdrobené droždí, lžíci cukru, čtyři lžíce mléka a lžíci mouky. Nechte v teple vzejít kvásek.
Prosátou mouku smíchejte se zbylým cukrem, solí a citronovou kůrou. Přidejte vajíčko, olej, kvásek i zbývající mléko a vypracujte těsto.
Těsto vyklopte na pomoučený vál, rozdělte na čtyři části a rozválejte na válečky. Ty pokrájejte na malé kousky a z nich tvořte kuličky. Rychlejší a jednodušší variantu najdete níže mezi tipy.
Kuličky obalte v rozpuštěném másle a pak skládejte vedle sebe do pekáčku. Nechte je v teple půl hodiny kynout. Pak je v troubě předehřáté na 180 °C upečte do růžova – trvá to dvacet pět až třicet minut.
Mezitím uvařte krém. Svařte mléko, rozpůlený vanilkový lusk a polovinu cukru a nechte na vypnuté plotýnce čtvrt hodiny louhovat; pak lusk vyjměte.
Žloutky rozmíchejte se zbytkem cukru a postupně k nim zašlehejte polovinu horkého mléka. Zbytek mléka znovu zahřejte a za stálého míchání přilévejte žloutkovou směs. Míchejte na mírném ohni deset minut, aby směs zhoustla na hustší krém. Pozor, nesmí se vařit! Dochuťte rumem. Ještě teplým krémem přelijte horké buchtičky a hned podávejte.
Tip:
Těsto rozválejte na plát (zhruba na prst silný) a cukrářskou kartou nebo rádýlkem rozkrájejte na stejné čtverečky.
Proč krém?
- Vanilka vám provoní celý byt a sametově jemná chuť vás katapultuje do sedmého nebe a výš.
- Vrátíte se k původnímu receptu – a my se s vámi klidně vsadíme, že budete nadšeni!
Proč pudink?
- Někdy není času nazbyt, a pak se rychlá a plnohodnotná alternativa žloutkového krému víc než hodí.
- Uděláte radost chuťové paměti, která občas zatouží po jídle, jež dávno znáte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!(21 receptů )
- Krupicová kaše a víc jak 30 dalších dokonalých sladkých jídel(33 receptů )
Komentáře