Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dukátové buchtičky s krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 128
Do 90 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7881 kcal
Bílkoviny 233 g
Sacharidy 546 g
Tuky 501 g
Vláknina 91 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyzkoušeno! Dukátové buchtičky s krémem jsou jako návrat do dětství. Není možné je nemilovat. Lze je podávat také s řidším vanilkovým pudinkem, ale věřte, že žloutkový krém má své kouzlo. Jestli s ním nemáte žádné zkušenosti, o recept i jeho přípravu se s vámi rádi podělíme.

Související recepty

Suroviny

+ 1 lžíce do kvásku
mléko 200 ml
vlažné
+ na vysypání pracovný plochy
vejce 2 ks
z poloviny citronu
olej 200 ml
sůl 1 špetka
rozpuštěné
Na žloutkový krém
mléko 750 ml
rum 2 PL
nemusí být

Postup

1

V misce rozmíchejte rozdrobené droždí, lžíci cukru, čtyři lžíce mléka a lžíci mouky. Nechte v teple vzejít kvásek.

2

Prosátou mouku smíchejte se zbylým cukrem, solí a citronovou kůrou. Přidejte vajíčko, olej, kvásek i zbývající mléko a vypracujte těsto.

3

Těsto vyklopte na pomoučený vál, rozdělte na čtyři části a rozválejte na válečky. Ty pokrájejte na malé kousky a z nich tvořte kuličky. Rychlejší a jednodušší variantu najdete níže mezi tipy.
Kuličky obalte v rozpuštěném másle a pak skládejte vedle sebe do pekáčku. Nechte je v teple půl hodiny kynout. Pak je v troubě předehřáté na 180 °C upečte do růžova – trvá to dvacet pět až třicet minut.

4

Mezitím uvařte krém. Svařte mléko, rozpůlený vanilkový lusk a polovinu cukru a nechte na vypnuté plotýnce čtvrt hodiny louhovat; pak lusk vyjměte. 

5

Žloutky rozmíchejte se zbytkem cukru a postupně k nim zašlehejte polovinu horkého mléka. Zbytek mléka znovu zahřejte a za stálého míchání přilévejte žloutkovou směs. Míchejte na mírném ohni deset minut, aby směs zhoustla na hustší krém. Pozor, nesmí se vařit! Dochuťte rumem. Ještě teplým krémem přelijte horké buchtičky a hned podávejte.

Tip:

Těsto rozválejte na plát (zhruba na prst silný) a cukrářskou kartou nebo rádýlkem rozkrájejte na stejné čtverečky.

Proč krém?

  • Vanilka vám provoní celý byt a sametově jemná chuť vás katapultuje do sedmého nebe a výš.
  • Vrátíte se k původnímu receptu – a my se s vámi klidně vsadíme, že budete nadšeni!

Proč pudink?

  • Někdy není času nazbyt, a pak se rychlá a plnohodnotná alternativa žloutkového krému víc než hodí.
  • Uděláte radost chuťové paměti, která občas zatouží po jídle, jež dávno znáte.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/5

Komentáře

07.04.2009 12:13
Chtěla bych se zeptat, jestli místo vanilkových lusků nestačí vanilková esence? díky za odpověď :)
10.04.2009 12:29
Já osobně mám recept na krém od své babičky, která se inspirovala u Sandtnerové a trochu ho upravila. A babi nikdy do něj nedávala alkohol, který tu jemnou chuť jen zabije. Takže nejlepší je pro 4 osoby 1,5 kelímku smetany ke šlehání, 3 žloutky a zrníčka z poloviny vanilkového lusku, mírně povařit do jemného krémového zhoustnutí. Hustota je jako velmi řídký pudink . Je to krémová omáčka, ne ten škrobový polopudink ze socialistických jídelen. V dobách nouze se smetana kombinovala s mlékem, aby se dala dosladit vanilinovým cukrem a nebyla ještě přeslazená, jestli se přidávaly navíc žloutky, to si nepamatuju. Každopádně pravá vanilka z krému udělá královské jídlo.
01.01.2009 18:08
Výborný recept, buchtičky nadýchané. Měla jsem obavy, za bude kynutí na plechu stačit, tak jsem pro jitotu nechala kynout těsto po zadělání.
12.09.2008 09:55
Cim sa da nahradit rum? Bez rumu je to trochu nevyrazne, ale kedze mame doma epileptika, ziadny alkohol pouzit nemozem.
15.10.2008 13:26
...v tomto i jiných případech (polevy...) je rumová esence. Několik kapek puding provoní ještě lépe než rum :-)
13.08.2008 16:02
delali jsme je dnes k obedu a opravdu super, dvakrat jsem si pridaval ;o)
07.11.2007 19:44
Jak můžete dávat recept se syrovými žloutky? Tím povařením se případné salmonely nezničí. Ještě doporučení, že je to vhodné obzvlášť pro děti!!!!!!! jen nevěřícně kroutím hlavou
07.11.2007 23:00
Milá Květo,vám nestačí povaření oněch žloutků deset minut? Já myslím,že je to dostačující :-)
08.11.2007 19:59
Milá Naďo, dovolte, abych se Květy zastala, vždyť v receptu se vysloveně píše: POZOR, NESMÍ SE SE VAŘIT! Tudíž salmonely se dost pravděpodobně nezničí. Proto jsem ještě neměla odvahu tenhle recept vyzkoušet, i když vypadá velice lákavě :(((
31.12.2007 11:05
Milé dámy, co se krému týče- nesmí se vařit, avšak pro zničení salmonely a jiných bakterií postačí zahřát krém ve vodní lázni na 75 st.C po dobu 10 minut. Jinak pro větší bezpečnost na 79,4 st.C, kdy se jedná o pasterizaci... Mějte se fine:-)

Apetit magazín

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům
  • Tipy a triky

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům

Škvarky, které křupnou při každém soustu, a sádlo, které dodá poctivou chuť každému receptu, zvládnete připravit i vy doma. Stačí jen dodržet náš jednoduchý postup krok za krokem a výsledek vás určitě nadchne – ať už je namažete na chleba,...