Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Kdo je svatý Martin a proč slavíme jeho svátek?

Také už pociťujete, že se venku ochladilo a teplota není daleko od nuly? Blíží se totiž svátek svatého Martina, který přijíždí na bílém koni a přináší s sebou podle tradic zimu a sníh. Na zimu se možná netěšíme, ale na co se určitě těšíme, je dobré jídlo a pití, které k tomuto svátku patří. Jen si vybavme tu vůni pečené husy, která se line z trouby. Pojďte se s námi podívat kdo je vlastně svatý Martin, jaké byly dřívější zvyklosti a jak svátek slavíme dnes.
9. 11. 2020 | Autor: Sabina Jarošová

Kdo je svatý Martin?

Martin Tourský žil ve 4. století našeho letopočtu. Jeho snem bylo stát se mnichem, ale na přání svého otce, který byl římským důstojníkem, se stal vojákem. Jednoho dne jel Martin na koni kontrolovat městské hlídky a cestou potkal žebráka. Neměl mu však co nabídnout, a tak mečem rozťal svůj plášť a polovinu mu daroval, aby ho plášť ochránil před zimou. V noci se Martinovi ve snu zjevil Ježíš oděný do poloviny pláště. Na ten popud se Martin nechal pokřtít a jako mnich šířil křesťanství venkovskému lidu. Později se stal biskupem. Zemřel 8. listopadu ve věku asi 80 let a pohřben byl 11. listopadu. Tento den byl uznán jeho svátkem. Protože je období kolem 11. listopadu dobou, kdy začíná padat sníh, říká se, že svatý Martin přijíždí na bílém koni.

Jak si připravit svatomartinské hody z pohodlí domova?

Patříte k lidem, kteří už od začátku září netrpělivě vyčkávají na 11. listopad? Pak pravděpodobně nedáte dopustit nejen...

Konec hospodářského roku

V dávných dobách představoval svátek svatého Martina přelom v hospodářském cyklu na venkově. Čeládce v tento den končila služba a dostávala mzdu za uplynulý rok. Děvečky a chasníci si buď u chasníka domluvili službu na další rok nebo hledali práci jinde. V tento den končila pastva, dělali se zásoby na zimu a dokvašovalo se víno. Konaly se také dobytčí trhy a uzavíraly se různé smlouvy. Čeleď konec služebního roku řádně oslavovala, hojně se jedlo a pilo. Když byli oslavenci příliš divocí a hluční, říkalo se, že „světí Martínka“.

Svatomartinské tradice

Dnes již svátek svatého Martina není tolik populární, přesto se některé tradice dochovaly dodnes a 11. listopadu se scházíme u stolu, hodujeme, jíme husu a ochutnáváme svatomartinské víno. Jak tyto tradice vznikly?

Svatomartinská husa

Když svatý Martin kázal, kejhání hus v okolí ho tak rušilo, že za trest všechny husy skončily na pekáči. Jiná legenda praví, že se Martin schovával mezi husami před volbou biskupa, ale husy ho svým kejháním prozradily. A tak vznikla tradice pečení svatomartinské husy. Mimo tyto legendy svátek svatého Martina spadá do doby, kdy lidé zabíjeli husy, aby si mohli před zimou a dlouhým půstem dopřát tučnou pečínku.

Zelí červené k huse jako stvořené

Blíží se jedenáctý listopad, den, který se každoročně nese v duchu oslav sv. Martina. A co by to bylo za svatomartinské...

Svatomartinské rohlíky a koláče

Na svátek svatého Martina se peklo sladké pečivo nazvané rohy, roháče, rohlíky nebo také podkovy. Pečivo se často plnilo povidly nebo sypalo mákem. Traduje se, že s pečivem dívky obcházely své hochy a hospodyně jím obdarovávaly čeleď.

Svatomartinské víno

Na svatého Martina bylo ve vinařských oblastech zvykem ochutnávat nové víno. Svatomartinské víno je tedy první víno nového ročníku, které zrálo jen pár týdnů. Výroba musí splňovat přísná kritéria.  Podle tradice by se svatomartinské víno mělo otevřít 11. listopadu v 11 hodin a nalévat z láhve.

Svatomartinská koleda

Zejména ve 14. století bylo na svatého Martina tradicí chodit koledovat. Chudí koledníci obcházeli bohatší měšťany a dožadovali se darů, aby si tak přilepšili na zimu. Odvolávali se přitom na štědrost biskupa Martina, který se s žebrákem podělil o svůj plášť. 

Související

Pečená husa s jablky & bramborové knedlíčky

Svatomartinskou husu podávejte s bramborovými knedlíčky a brusinkovým zelím.

Husí vývar s bylinkovým kapáním

Husí vývar je o dost výraznější než kuřecí. O další stupeň ho pozvednete, když ho budete vařit ze skeletu zbylého z...

Pomazánka z husího masa

Takhle jednoduše zpracujete zbylé maso z pečené husy. Chuťovka k chlebu vám v lednici vydrží asi pět dní.

3 zapomenuté poklady staročeské kuchyně

Vládnete světové kuchyni a doma servírujete jednou exotické kari a podruhé těstoviny s boloňskou omáčkou jako od...

Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky

Kaldoun je staročeská krémová polévka s drůbky, nudlemi a knedlíčky. Není úplně bezpracná, ale výsledek (obzvlášť pro...

3 snadné kroky, jak správně skladovat víno

Archivace vín je praktická záležitost – při jakékoli příležitosti budete mít po ruce lahev dobrého vína. Skladování se...

Jak upéct svatomartinské rohlíky se sladkou nádivkou

I podzim má své velké gastronomické svátky. Na svatého Martina se u nás podává pečená husa se zelím, ochutnávají se...

Podle čeho si vybrat skutečné svatomartinské víno

Svátky svatého Martina nejsou spjaty pouze s voňavou pečenou husou. Jsou také první možností, jak ochutnat...

Proč si koupit svatomartinskou husu z české farmy?

Svatomartinské hody jsou v plném proudu. Oficiálně se slaví 11. listopadu, ale radovánky spojené s tímto dnem si...

4 rodinné komedie v duchu sv. Martina

Tento týden do témat našich článku přijel sv. Martin, a tak jsme se věnovali především huse, její přípravě a také...

Přidat komentář