„Tento recept mám už asi třicet let a je to náš rodinný favorit. Teď ho posílám dál, ať si na rohlíčcích pochutnají i čtenáři Apetitu,“ napsala nám Jana Volšická z Velíše. A my můžeme pouze potvrdit, že rohlíčky s povidly jsou křehké a opravdu naprosto báječné!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Mléko, cukr a rozdrobené droždí smíchejte v hrnku a nechte v teple vzejít kvásek. Na válu rychle smíchejte mouku, máslo, vejce a sůl a vzniklou směs polijte vzešlým kváskem. Vše zpracujte dohromady a ihned – bez kynutí – začněte s výrobou rohlíčků.
Těsto rozdělte na 8 dílů a z každého rozválejte asi 3 mm silné kolo. Každé kolo potom nařežte nožem nebo rádýlkem na 8 trojúhelníkových výsečí. Na nejkratší stranu trojúhelníka naneste vždy trochu povidel a od té strany zarolujte rohlíček tak, že budete končit úzkou dlouhou špičkou.
Rohlíčky skládejte na plechy vyložené pečicím papírem a ihned vkládejte do trouby. Pečte je dorůžova – trvá to asi 10–12 minut.
Upečené, ještě horké rohlíčky potírejte rozpuštěným rumovým máslem a obalujte v moučkovém cukru.
NĚCO NAVÍC
Jsou dobré s povidly, ale dají se naplnit také mákem, tvarohem, ořechy nebo jablky. A vždy s úspěchem!
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 40x povidla a co s nimi!(40 receptů )