Kdo je svatý Martin a proč slavíme jeho svátek?

Kdo je svatý Martin a proč slavíme jeho svátek?
sdílet:

Také už pociťujete, že se venku ochladilo a teplota není daleko od nuly? Blíží se totiž svátek svatého Martina, který přijíždí na bílém koni a přináší s sebou podle tradic zimu a sníh.

Na zimu se možná netěšíme, ale na co se určitě těšíme, je dobré jídlo a pití, které k tomuto svátku patří. Jen si vybavme tu vůni pečené husy, která se line z trouby. Pojďte se s námi podívat kdo je vlastně svatý Martin, jaké byly dřívější zvyklosti a jak svátek slavíme dnes.

V dávných dobách představoval svátek svatého Martina přelom v hospodářském cyklu na venkově.

  • Čeládce v tento den končila služba a dostávala mzdu za uplynulý rok.
  • Děvečky a čeledíni si buď domluvili službu na další rok, nebo hledali práci jinde.
  • V tento den končila pastva, dělaly se zásoby na zimu a dokvašovalo se víno.
  • Konaly se také dobytčí trhy a uzavíraly se smlouvy.
  • Čeleď konec služebního roku řádně oslavovala, hojně se jedlo a pilo. Když byli oslavenci příliš divocí a hluční, říkalo se, že „světí Martínka“.

Svatomartinské tradice

Dnes již svátek svatého Martina není tolik populární, přesto se některé tradice dochovaly dodnes a 11. listopadu se scházíme u stolu, hodujeme, jíme husu a ochutnáváme svatomartinské víno. Jak tyto tradice vznikly?

Svatomartinská husa

Když svatý Martin kázal, kejhání hus v okolí ho tak rušilo, že za trest všechny husy skončily na pekáči. Jiná legenda praví, že se Martin schovával mezi husami před volbou biskupa, ale husy ho svým kejháním prozradily.

  • Tak vznikla tradice pečení svatomartinské husy. Mimo tyto legendy svátek svatého Martina spadá do doby, kdy lidé zabíjeli husy, aby si mohli před zimou a dlouhým půstem dopřát tučnou pečínku.

Svatomartinské rohlíky a koláče

Na svátek svatého Martina se peklo sladké pečivo nazvané rohy, roháče, rohlíky nebo také podkovy. Pečivo se často plnilo povidly nebo sypalo mákem. Traduje se, že s pečivem dívky obcházely své hochy a hospodyně jím obdarovávaly čeleď.

Svatomartinské víno

Na svatého Martina bylo ve vinařských oblastech zvykem ochutnávat nové víno. Svatomartinské víno je tedy první víno nového ročníku, které zrálo jen pár týdnů. Výroba musí splňovat přísná kritéria.  Podle tradice by se svatomartinské víno mělo otevřít 11. listopadu v 11 hodin a nalévat z láhve.

Svatomartinská koleda

Zejména ve 14. století bylo na svatého Martina tradicí chodit koledovat. Chudí koledníci obcházeli bohatší měšťany a dožadovali se darů, aby si tak přilepšili na zimu. Odvolávali se přitom na štědrost biskupa Martina, který se s žebrákem podělil o svůj plášť. 

Kdo je svatý Martin?

Martin Tourský žil ve 4. století našeho letopočtu. Jeho snem bylo stát se mnichem, ale na přání svého otce, který byl římským důstojníkem, se stal vojákem.

Jednoho dne jel Martin na koni kontrolovat městské hlídky a cestou potkal žebráka. Neměl mu však co nabídnout, a tak mečem rozťal svůj plášť a polovinu mu daroval, aby ho plášť ochránil před zimou.

V noci se Martinovi ve snu zjevil Ježíš oděný do poloviny pláště. Na ten popud se Martin nechal pokřtít a jako mnich šířil křesťanství venkovskému lidu. Později se stal biskupem.

Zemřel 8. listopadu ve věku asi 80 let a pohřben byl 11. listopadu. Tento den byl uznán jeho svátkem. Protože je období kolem 11. listopadu dobou, kdy začíná padat sníh, říká se, že svatý Martin přijíždí na bílém koni.

Související články

Nahlédněte do tajů párování jídla s vínem
  • Poradna

Nahlédněte do tajů párování jídla s vínem

Menu vyhlášených restaurací, které svým zákazníkům poskytují komplexní gastronomický zážitek, se neobejde bez spolupráce s vinařským odborníkem - sommeliérem. Jak sommeliér vybírá vína vhodná k jednotlivým pokrmům?  Podívejte se s námi...
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit