Zelí červené k huse jako stvořené

Zelí červené k huse jako stvořené
sdílet:
Blíží se jedenáctý listopad, den, který se každoročně nese v duchu oslav sv. Martina. A co by to bylo za svatomartinské hody bez husy, knedlíků a zelí. Připravte si tradiční posvícenské pokrmy a podívejte se s námi na původní proces zpracování červeného zelí včetně tipů, jak na to nejlepší zelí k svatomartinské huse.

Věděli jste, že sytost výrazné barvy červeného zelí určuje pH půdy, ve které je vypěstováno? Pokud vás láká pěstování této košťálové zeleniny, doporučuje se spíše méně kyselé pH půdy, vzhledem k tomu, že zelí je snadným terčem různých nežádoucích škůdců. Zároveň si zelí žádá živiny v podobě dostatečného hnojení humusem. Jak zelí uskladnit a co se hodí vědět o práci na zahrádce v měsíci listopadu se dozvíte na stránkách našeho partnerského titulu Naše krásná zahrada.   

Kysané zelí a jeho vliv na lidský organismus

Kysané zelí a jeho vliv na lidský organismus

Více

Příprava kysaného červeného zelí

Kysané zelí je možné zakoupit hotové v jakémkoli supermarketu, jedná se o potravinu cenově dostupnou a koupené zelí pak máte bez námahy připraveno ke spotřebě. Jakmile však okusíte kouzlo domácího kvašeného zelí, už nikdy nebudete chtít jiné. Správný postup přípravy kysaného zelí začíná jeho pokrájením nebo nastrouháním na malé kousky. Zelí je velmi tvrdé a je potřeba jej důkladně rozmačkat. V menším množství vám postačí ruce, mačkejte zelí vší silou několik minut, aby hezky změklo. Případně vezměte na pomoc paličku a zelí tlučte v míse do změknutí. Důležité je, aby zelí pustilo šťávu. Při výrobě většího množství se používá tradiční osvědčený proces šlapání zelí. Výsledné zelí je připraveno ke kvašení a vězte, že výroba kysaného zelí má svá pravidla a tento proces není radno uspěchat. Připravené rozmačkané zelí už stačí jen společně s kořením přenést do vysterilizovaných sklenic, uzavřít dle postupu pro kvašení zeleniny, kontrolovat a čekat na finální chuť a konzistenci. Ve sklenicích připravené zelí je však možné ochutnávat průběžně, je jedlé v jakékoli fázi kvašení. Postup přípravy kysaného zelí je stejný jak u bílého, tak červeného. 

Polévka z červeného zelí s kmínem a křenem

Polévka z červeného zelí s kmínem a křenem

Více

Ochutnejte to nejlepší červené zelí!

Zelí je cenným zdrojem vitaminu C a dalších látek příznivě působících na lidský organismus. Zařazením zelí do jídelníčku si tak nejen pochutnáte, zároveň pomůžete dobrému trávení a silné imunitě. Ať už máte kysané červené zelí vlastní výroby nebo koupené, vyzkoušejte naše tipy, jak jej finálně upravovat třeba ke svatomartinské huse. Naším favoritem se jednoznačně stal recept na zelí s brusinkami. Díky brusinkám a medu má příjemně nasládlou chuť a přidáním červeného vína ještě podtrhnete jeho sytě rudou barvu. Pokud vás láká zelí hutnější konzistence, zkuste například zahuštěné zelí, které tak trochu připomíná kaši. Přidaná slanina mu dodává ten správný říz a finální chuť je velice vyvážená. Na závěr jsme si pro vás připravili recept na chutné červené zelí bez kvašení. Stačí vám hlávka čerstvého červeného zelí a pár dalších běžně dostupných ingrediencí a můžete si připravit výtečné červené zelí pečené v troubě. Dejte nám v komentářích vědět svého zelného favorita. 

Související recepty

Související články

Vyrobte si vlastní kysané zelí
  • Tipy a triky

Vyrobte si vlastní kysané zelí

Redaktorka Stáňa Moravcová několik týdnů testovala a ladila postup na kvašené zelí, které se dá připravit i v tom nejmenším bytě, s pomocí dvou sklenic a z jediné hlávky zelí. Kromě toho vám doporučí, jak kysané zelí dál využít –...
Ochutnejte v sezoně: kysané zelí
  • Tipy a triky

Ochutnejte v sezoně: kysané zelí

V obchodě vybírejte zelí kysané (v sáčku). Sterilované zelí ve sklenici bývá ochuceno cukrem a obsahuje také konzervanty. Protože neprošlo mléčným kvašením, neobsahuje bioaktivní látky důležité pro lidské zdraví – vitamin C, kyselinu...
Škola vaření: dušené zelí
  • Tipy a triky

Škola vaření: dušené zelí

Při nákupu vybírejte čerstvé nezavadlé hlávky zelí, které ještě neztratily svoji barvu a nejsou poškozené. Bílé zelí má vrchní listy tmavě až světlounce zelené, červené krásně fialové a hlávky jsou tvrdé a lesklé. Nakrouhané hlávky můžete...
Jak skladovat zelí
  • Tipy a triky

Jak skladovat zelí

Pokud je hlávka načatá, musíte stranu řezu pečlivě zabalit do fólie. Zelí byste také měli uchovávat v chladu a spotřebovat během následujícího týdne. Čerstvě sklizené zelí vydrží v chladu a temnu ještě déle – třeba ve sklepě nebo studené...
Ochutnejte to nejlepší zelí!
  • Novinky a zajímavosti

Ochutnejte to nejlepší zelí!

Akce se uskuteční v restauraci Moštárna na Jasence. „Začínáme ve 14.00 a hodnotit se bude přibližně 40 vzorků,“ poznamenala Alena Olšáková ze Spolku pro zachování valašských tradic. Do soutěže se přitom podle ní přihlásili výrobci domácího...
Tajemství hlávky zelí
  • Novinky a zajímavosti

Tajemství hlávky zelí

Zelí má v kuchyni všestranné využití. Oceníte na něm především snadnou přípravu a možnost dlouhého skladování. Obsahuje hodně vody a málo kalorií. V zimě vám díky vysokému obsahu vitaminu C pomáhá bojovat proti nachlazení. Možná dáváte...
Jak upéct svatomartinské rohlíky se sladkou nádivkou
  • Tipy a triky

Jak upéct svatomartinské rohlíky se sladkou nádivkou

Jejich historie sahá do dávné minulosti, kdy se ještě chodilo po službě v hospodářství. Právě na počátku listopadu končil jeden pracovní rok, úroda už byla sklizená a schovaná pod střechou. Čeledi končila smlouva a uzavíraly se smlouvy nové...
Kontroverzní delikatesa foie gras
  • Novinky a zajímavosti

Kontroverzní delikatesa foie gras

Co znamená foie gras?Pojďme se na pojem foie gras podívat trochu podrobněji. Název totiž v překladu znamená „tučná játra“ a od 18. století se používá ve Francii k označení tučných jater...
Podle čeho si vybrat skutečné svatomartinské víno
  • Tipy a triky

Podle čeho si vybrat skutečné svatomartinské víno

Tradice otevírání vín na svatého MartinaLahve Svatomartinského vína se každý rok otevírají v 11 hodin a 11 minut 11. 11. Stará vinařská tradice praví, že mladým vínem si vinař může ve sklepě přiťuknout až na sv. Martina. Toto datum...
Proč si koupit svatomartinskou husu z české farmy?
  • Novinky a zajímavosti

Proč si koupit svatomartinskou husu z české farmy?

Pokud si chcete vychutnat svatomartinskou husu, máte dvě možnosti. První je návštěva restaurace, což v současné době není zrovna jednoduché. Husu si však můžete předem objednat, restaurace mají možnost rozvozu a rádi vám ji dovezou. Druhou...

Obchod Apetit