0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zelí červené k huse jako stvořené

Červené zelí
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Blíží se jedenáctý listopad, den, který se každoročně nese v duchu oslav sv. Martina. A co by to bylo za svatomartinské hody bez husy, knedlíků a zelí. Připravte si tradiční posvícenské pokrmy a podívejte se s námi na původní proces zpracování červeného zelí včetně tipů, jak na to nejlepší zelí k svatomartinské huse. 

Věděli jste, že sytost výrazné barvy červeného zelí určuje pH půdy, ve které je vypěstováno?  

Příprava kysaného červeného zelí

Kysané zelí je možné zakoupit hotové v jakémkoli supermarketu, jedná se o potravinu cenově dostupnou a kdykoli po ruce. Jakmile však okusíte kouzlo domácího kvašeného zelí, už nikdy nebudete chtít jiné.

  • Správný postup přípravy kysaného zelí začíná jeho pokrájením nebo nastrouháním na malé kousky. Zelí je velmi tvrdé a je potřeba jej důkladně rozmačkat.
  • V menším množství vám postačí ruce, mačkejte zelí vší silou několik minut, aby hezky změklo. Případně vezměte na pomoc paličku a zelí tlučte v míse do změknutí. Důležité je, aby zelí pustilo šťávu. Při výrobě většího množství se používá tradiční osvědčený proces šlapání zelí. Výsledné zelí je připraveno ke kvašení a vězte, že výroba kysaného zelí má svá pravidla a tento proces není radno uspěchat.
  • Připravené rozmačkané zelí už stačí jen společně s kořením přenést do sterilizovaných sklenic, uzavřít dle postupu pro kvašení zeleniny, kontrolovat a čekat na finální chuť a konzistenci. Ve sklenicích připravené zelí je však možné ochutnávat průběžně, je jedlé v jakékoli fázi kvašení. Postup přípravy kysaného zelí je stejný jak u bílého, tak červeného. 

Ochutnejte to nejlepší červené zelí!

Zelí je cenným zdrojem vitaminu C a dalších látek příznivě působících na lidský organismus. Zařazením zelí do jídelníčku si tak nejen pochutnáte, zároveň pomůžete dobrému trávení a silné imunitě. Ať už máte kysané červené zelí vlastní výroby nebo koupené, vyzkoušejte naše tipy, jak jej finálně upravovat třeba ke svatomartinské huse.

  • Naším favoritem se jednoznačně stal recept na zelí s brusinkami. Díky brusinkám a medu má příjemně nasládlou chuť a přidáním červeného vína ještě podtrhnete jeho sytě rudou barvu.
  • Pokud vás láká zelí hutnější konzistence, zkuste například zahuštěné zelí, které tak trochu připomíná kaši. Přidaná slanina mu dodává ten správný říz a finální chuť je velice vyvážená.
  • Na závěr jsme si pro vás připravili recept na chutné červené zelí bez kvašení. Stačí hlávka čerstvého červeného zelí a pár dalších běžně dostupných ingrediencí a můžete si připravit výtečné červené zelí pečené v troubě. Dejte nám v komentářích vědět svého zelného favorita. 

Související články

Jak upéct svatomartinské rohlíky se sladkou nádivkou
  • Tipy a triky

Jak upéct svatomartinské rohlíky se sladkou nádivkou

I podzim má své velké gastronomické svátky. Na svatého Martina se u nás podává pečená husa se zelím, ochutnávají se mladá vína a nechybí ani tradiční sladkosti. Kromě různých kynutých koláčů jsou to především svatomartinské rohlíky neboli...
Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit