0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zelí červené k huse jako stvořené

Zelí červené k huse jako stvořené
sdílet:

Blíží se jedenáctý listopad, den, který se každoročně nese v duchu oslav sv. Martina. A co by to bylo za svatomartinské hody bez husy, knedlíků a zelí. Připravte si tradiční posvícenské pokrmy a podívejte se s námi na původní proces zpracování červeného zelí včetně tipů, jak na to nejlepší zelí k svatomartinské huse. 

Věděli jste, že sytost výrazné barvy červeného zelí určuje pH půdy, ve které je vypěstováno? Pokud vás láká pěstování této košťálové zeleniny, doporučuje se spíše méně kyselé pH půdy, vzhledem k tomu, že zelí je snadným terčem různých nežádoucích škůdců. Zároveň si zelí žádá živiny v podobě dostatečného hnojení humusem. Jak zelí uskladnit a co se hodí vědět o práci na zahrádce v měsíci listopadu se dozvíte na stránkách našeho partnerského titulu Naše krásná zahrada.   

Příprava kysaného červeného zelí

Kysané zelí je možné zakoupit hotové v jakémkoli supermarketu, jedná se o potravinu cenově dostupnou a koupené zelí pak máte bez námahy připraveno ke spotřebě. Jakmile však okusíte kouzlo domácího kvašeného zelí, už nikdy nebudete chtít jiné. Správný postup přípravy kysaného zelí začíná jeho pokrájením nebo nastrouháním na malé kousky. Zelí je velmi tvrdé a je potřeba jej důkladně rozmačkat.

V menším množství vám postačí ruce, mačkejte zelí vší silou několik minut, aby hezky změklo. Případně vezměte na pomoc paličku a zelí tlučte v míse do změknutí. Důležité je, aby zelí pustilo šťávu. Při výrobě většího množství se používá tradiční osvědčený proces šlapání zelí. Výsledné zelí je připraveno ke kvašení a vězte, že výroba kysaného zelí má svá pravidla a tento proces není radno uspěchat.

Připravené rozmačkané zelí už stačí jen společně s kořením přenést do vysterilizovaných sklenic, uzavřít dle postupu pro kvašení zeleniny, kontrolovat a čekat na finální chuť a konzistenci. Ve sklenicích připravené zelí je však možné ochutnávat průběžně, je jedlé v jakékoli fázi kvašení. Postup přípravy kysaného zelí je stejný jak u bílého, tak červeného. 

Ochutnejte to nejlepší červené zelí!

Zelí je cenným zdrojem vitaminu C a dalších látek příznivě působících na lidský organismus. Zařazením zelí do jídelníčku si tak nejen pochutnáte, zároveň pomůžete dobrému trávení a silné imunitě. Ať už máte kysané červené zelí vlastní výroby nebo koupené, vyzkoušejte naše tipy, jak jej finálně upravovat třeba ke svatomartinské huse.

Naším favoritem se jednoznačně stal recept na zelí s brusinkami. Díky brusinkám a medu má příjemně nasládlou chuť a přidáním červeného vína ještě podtrhnete jeho sytě rudou barvu.

Pokud vás láká zelí hutnější konzistence, zkuste například zahuštěné zelí, které tak trochu připomíná kaši. Přidaná slanina mu dodává ten správný říz a finální chuť je velice vyvážená. Na závěr jsme si pro vás připravili recept na chutné červené zelí bez kvašení. Stačí vám hlávka čerstvého červeného zelí a pár dalších běžně dostupných ingrediencí a můžete si připravit výtečné červené zelí pečené v troubě. Dejte nám v komentářích vědět svého zelného favorita. 

Související články

Jak upéct svatomartinské rohlíky se sladkou nádivkou
  • Tipy a triky

Jak upéct svatomartinské rohlíky se sladkou nádivkou

I podzim má své velké gastronomické svátky. Na svatého Martina se u nás podává pečená husa se zelím, ochutnávají se mladá vína a nechybí ani tradiční sladkosti. Kromě různých kynutých koláčů jsou to především svatomartinské rohlíky neboli...

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit