Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zelí červené k huse jako stvořené

Červené zelí
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Blíží se jedenáctý listopad, den, který se každoročně nese v duchu oslav sv. Martina. A co by to bylo za svatomartinské hody bez husy, knedlíků a zelí? Připravte si tradiční posvícenské pokrmy a podívejte se s námi na původní proces zpracování červeného zelí včetně tipů, jak na to nejlepší zelí k svatomartinské huse. 

Příprava kysaného červeného zelí

Kysané zelí je možné koupit hotové v jakémkoli supermarketu, jedná se o potravinu cenově dostupnou a kdykoli po ruce. Jakmile však okusíte kouzlo domácího kvašeného zelí, už nikdy nebudete chtít jiné.

  • Správný postup přípravy kysaného zelí začíná jeho pokrájením nebo nastrouháním na malé kousky. Zelí je velmi tvrdé a je potřeba jej důkladně rozmačkat.
  • V menším množství vám postačí ruce, mačkejte zelí vší silou několik minut, aby hezky změklo. Případně vezměte na pomoc paličku a zelí tlučte v míse do změknutí. Důležité je, aby zelí pustilo šťávu.
  • Při výrobě většího množství se používá tradiční osvědčený proces šlapání zelí. Výsledné zelí je připraveno ke kvašení a vězte, že výroba kysaného zelí má svá pravidla a tento proces není radno uspěchat.
  • Připravené rozmačkané zelí už stačí jen společně s kořením přenést do sterilizovaných sklenic, uzavřít dle postupu pro kvašení zeleniny, kontrolovat a čekat na finální chuť a konzistenci. Ve sklenicích připravené zelí můžete ochutnávat průběžně. Postup přípravy kysaného zelí je stejný jak u bílého, tak červeného.

Bleskové varianty

Kysané zelí by mělo být naložené minimálně 4 týdny, takže pokud ho chcete ke svatému Martinovi, musíte začít s předstihem. Vyzkoušet ale můžete rychlejší variantu. Rychle kvašená zelenina je bleskovou a svěží přílohou. Jak na takzvané pickles se dočtete v článku níže. Udělejte si ho i do zásoby, je zdrojem všech možných prospěšných látek, především probiotik!

Pokud jste si koupili hlávku, na přípravu jste dočita zapomněli a sv. Martin už číhá ze dveřmi, zkuste ke kachně připravit naložené zelí. Připravíte ho stejně, jako byste nakládali cibuli. V octovém nálevu (voda, sůl, cukr a koření dle libosti) ho nechte pokrájené na tenké plátky louhovat několik hodin, ideálně přes noc v lednici.

  • Svěží variatnou je, když takto připravené zelí ke kachně naservírujete za studena.

Ochutnejte to nejlepší červené zelí!

Ať už máte kysané červené zelí vlastní výroby nebo koupené, vyzkoušejte naše tipy, jak jej finálně upravit třeba ke svatomartinské huse.

  • Naším favoritem se jednoznačně stal recept na zelí s brusinkami. Díky brusinkám a medu má příjemně nasládlou chuť a přidáním červeného vína ještě podtrhnete jeho sytě rudou barvu.
  • Pokud vás láká zelí hutnější konzistence, zkuste například zahuštěné zelí, které tak trochu připomíná kaši. Přidaná slanina mu dodává ten správný říz a finální chuť je velice vyvážená.
  • Na závěr jsme si pro vás připravili recept na chutné červené zelí bez kvašení. Stačí hlávka čerstvého červeného zelí a pár dalších běžně dostupných ingrediencí a můžete si připravit výtečné červené zelí pečené v troubě. Dejte nám v komentářích vědět svého zelného favorita.

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín