0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nahlédněte do tajů párování jídla s vínem

Víno a jídlo
ZDROJ: Chelsea Pridham/Unsplash
sdílet:

Menu vyhlášených restaurací, které svým zákazníkům poskytují komplexní gastronomický zážitek, se neobejde bez spolupráce s vinařským odborníkem - sommeliérem. Jak sommeliér vybírá vína vhodná k jednotlivým pokrmům?  Podívejte se s námi na základní principy vinného párování a připravte pro sebe a své blízké nevšední gurmánský zážitek.

Stejně tak, jako při vaření kombinujeme chutě, které společně ladí a tvoří ucelený pokrm, můžeme povznést chuť jídla o vhodné víno.

Snoubení jídla s vínem je oblíbenou gastronomickou disciplínou, jejíž původ jde ruku v ruce se vznikem samotného sommeliérství.

  • Kořeny odborného sommeliérství pak sahají až do počátků 19. století. Historie vinařských odborníků začíná ve známé vinařské a gastronomické velmoci. Ano, řeč je o Francii.

Základy správného párování

Zatímco v létě se hojně pijí hlavně svěží bílá vína, k zimnímu období pocitově náleží zase víc ta červená. Podobně je tomu i v případě jídla, kdy k lehkých pokrmům přiřazujeme vína svěží a naopak hutnějším pokrmům sluší vína výrazná a plná. Podívejte se na základní snoubící kombinace:

  • ryby, drůbež, těstoviny, rizota a saláty - svěží bílá a růžová vína s ovocnými tóny
  • vepřové, hovězí a zvěřina - plná červená vína
  • sladká jídla a dezerty - polosladká či sladká dezertní vína

Jednotlivá vína rozlišujeme podle barvy a "šumivosti", ale také podle odrůdy, původu a výraznosti jednotlivých chuťových tónů. Abyste v obchodě sáhli po té správné láhvi k vybranému receptu, připravili jsme pro vás jednoduchý seznam včetně vybraných odrůd vín.

Vyberte správnou láhev vína k masu, salátu nebo dezertu

Aby pro vás byla příprava snoubícího menu jednodušší, připravili jsme pro vás několik základních tipů, jak na to. Podívejte se, jaké vinařské odrůdy doporučují světoví vinaři k jednotlivým jídlům. Pod každým vínem pak najdete recept na ideální pokrm k danému vínu.

Chardonnay

Sauvignon Blanc

  • V chuti převládají citrusové tóny, proto se skvěle hodí k rybám a mořským plodům, salátům, rizotu nebo sýrům.

Ryzlink rýnský, rulandské šedé a tramín červený

  • Vína, která spojuje výraznější aroma vhodné ke kořeněným pokrmům.
  • Skvěle ladí s pikantním chilli nebo zázvorem.
  • Podávejte k indickým, thajským a mexickým pokrmům.

Šampaňské a šumivá vína

  • Svěží vzdušné bublinky se skvěle hodí ke kanapkám a “finger food” pokrmům.
  • Kombinovat můžete též s vyzrálými chutěmi ústřic, lanýžů či mořských řas.

Rosé 

  • Růžová vína jsou svěžestí podobná lehkým bílým vínům. V chuti často převládají ovocné tóny.
  • Ladí k salátovým pokrmům s granátovým jablkem či melounem.

Cabernet Sauvignon, Merlot a Shiraz

  • Plná červená vína, která svou chuťově výraznou podstatou ladí k pečenému, vařenému i dušenému masu a steakům na pánvi i na grilu.

Pozdní sběry a sladká vína

  • Vína s vysokým obsahem cukru podporují chuť sladkých jídel a dezertů, ale hodí se také k vyzrálým plísňovým sýrům.  

Související články

Jak degustovat víno jako profesionál
  • Tipy a triky

Jak degustovat víno jako profesionál

Degustace vína není jenom zábava, ale i velké umění, které se řídí přísnými pravidly. Nabízíme vám jejich základní přehled. ...
Ledové víno
  • Tipy a triky

Ledové víno

Kdo by si pomyslel, že když je na vinici mráz, mnou si vinaři ruce. Jedině tehdy totiž může vzniknout sladké a aromatické ledové víno. ...
Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...

Obchod Apetit