Menu vyhlášených restaurací, které svým zákazníkům poskytují komplexní gastronomický zážitek, se neobejde bez spolupráce s vinařským odborníkem - sommeliérem. Jak sommeliér vybírá vína vhodná k jednotlivým pokrmům? Podívejte se s námi na základní principy vinného párování a připravte pro sebe a své blízké nevšední gurmánský zážitek.
Stejně tak, jako při vaření kombinujeme chutě, které společně ladí a tvoří ucelený pokrm, můžeme povznést chuť jídla o vhodné víno.
Snoubení jídla s vínem je oblíbenou gastronomickou disciplínou, jejíž původ jde ruku v ruce se vznikem samotného sommeliérství.
- Kořeny odborného sommeliérství pak sahají až do počátků 19. století. Historie vinařských odborníků začíná ve známé vinařské a gastronomické velmoci. Ano, řeč je o Francii.
Základy správného párování
Zatímco v létě se hojně pijí hlavně svěží bílá vína, k zimnímu období pocitově náleží zase víc ta červená. Podobně je tomu i v případě jídla, kdy k lehkých pokrmům přiřazujeme vína svěží a naopak hutnějším pokrmům sluší vína výrazná a plná. Podívejte se na základní snoubící kombinace:
- ryby, drůbež, těstoviny, rizota a saláty - svěží bílá a růžová vína s ovocnými tóny
- vepřové, hovězí a zvěřina - plná červená vína
- sladká jídla a dezerty - polosladká či sladká dezertní vína
Jednotlivá vína rozlišujeme podle barvy a "šumivosti", ale také podle odrůdy, původu a výraznosti jednotlivých chuťových tónů. Abyste v obchodě sáhli po té správné láhvi k vybranému receptu, připravili jsme pro vás jednoduchý seznam včetně vybraných odrůd vín.
Vyberte správnou láhev vína k masu, salátu nebo dezertu
Aby pro vás byla příprava snoubícího menu jednodušší, připravili jsme pro vás několik základních tipů, jak na to. Podívejte se, jaké vinařské odrůdy doporučují světoví vinaři k jednotlivým jídlům. Pod každým vínem pak najdete recept na ideální pokrm k danému vínu.
Chardonnay
- Skvěle se hodí k drůbeži a mořským plodům.
- Jeho plná chuť skvěle ladí i s krémovými pokrmy a lehkými omáčkámi typu beurre blanc.
Sauvignon Blanc
- V chuti převládají citrusové tóny, proto se skvěle hodí k rybám a mořským plodům, salátům, rizotu nebo sýrům.
Ryzlink rýnský, rulandské šedé a tramín červený
- Vína, která spojuje výraznější aroma vhodné ke kořeněným pokrmům.
- Skvěle ladí s pikantním chilli nebo zázvorem.
- Podávejte k indickým, thajským a mexickým pokrmům.
Šampaňské a šumivá vína
- Svěží vzdušné bublinky se skvěle hodí ke kanapkám a “finger food” pokrmům.
- Kombinovat můžete též s vyzrálými chutěmi ústřic, lanýžů či mořských řas.
Rosé
- Růžová vína jsou svěžestí podobná lehkým bílým vínům. V chuti často převládají ovocné tóny.
- Ladí k salátovým pokrmům s granátovým jablkem či melounem.
Cabernet Sauvignon, Merlot a Shiraz
- Plná červená vína, která svou chuťově výraznou podstatou ladí k pečenému, vařenému i dušenému masu a steakům na pánvi i na grilu.
Pozdní sběry a sladká vína
- Vína s vysokým obsahem cukru podporují chuť sladkých jídel a dezertů, ale hodí se také k vyzrálým plísňovým sýrům.