Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nahlédněte do tajů párování jídla s vínem

Víno a jídlo
ZDROJ: Chelsea Pridham/Unsplash
sdílet:

Menu vyhlášených restaurací, které svým zákazníkům poskytují komplexní gastronomický zážitek, se neobejde bez spolupráce s vinařským odborníkem - sommeliérem. Jak sommeliér vybírá vína vhodná k jednotlivým pokrmům?  Podívejte se s námi na základní principy vinného párování a připravte pro sebe a své blízké nevšední gurmánský zážitek.

Stejně tak, jako při vaření kombinujeme chutě, které společně ladí a tvoří ucelený pokrm, můžeme povznést chuť jídla o vhodné víno.

Snoubení jídla s vínem je oblíbenou gastronomickou disciplínou, jejíž původ jde ruku v ruce se vznikem samotného sommeliérství.

  • Kořeny odborného sommeliérství pak sahají až do počátků 19. století. Historie vinařských odborníků začíná ve známé vinařské a gastronomické velmoci. Ano, řeč je o Francii.

Základy správného párování

Zatímco v létě se hojně pijí hlavně svěží bílá vína, k zimnímu období pocitově náleží zase víc ta červená. Podobně je tomu i v případě jídla, kdy k lehkých pokrmům přiřazujeme vína svěží a naopak hutnějším pokrmům sluší vína výrazná a plná. Podívejte se na základní snoubící kombinace:

  • ryby, drůbež, těstoviny, rizota a saláty - svěží bílá a růžová vína s ovocnými tóny
  • vepřové, hovězí a zvěřina - plná červená vína
  • sladká jídla a dezerty - polosladká či sladká dezertní vína

Jednotlivá vína rozlišujeme podle barvy a "šumivosti", ale také podle odrůdy, původu a výraznosti jednotlivých chuťových tónů. Abyste v obchodě sáhli po té správné láhvi k vybranému receptu, připravili jsme pro vás jednoduchý seznam včetně vybraných odrůd vín.

Vyberte správnou láhev vína k masu, salátu nebo dezertu

Aby pro vás byla příprava snoubícího menu jednodušší, připravili jsme pro vás několik základních tipů, jak na to. Podívejte se, jaké vinařské odrůdy doporučují světoví vinaři k jednotlivým jídlům. Pod každým vínem pak najdete recept na ideální pokrm k danému vínu.

Chardonnay

Sauvignon Blanc

  • V chuti převládají citrusové tóny, proto se skvěle hodí k rybám a mořským plodům, salátům, rizotu nebo sýrům.

Ryzlink rýnský, rulandské šedé a tramín červený

  • Vína, která spojuje výraznější aroma vhodné ke kořeněným pokrmům.
  • Skvěle ladí s pikantním chilli nebo zázvorem.
  • Podávejte k indickým, thajským a mexickým pokrmům.

Šampaňské a šumivá vína

  • Svěží vzdušné bublinky se skvěle hodí ke kanapkám a “finger food” pokrmům.
  • Kombinovat můžete též s vyzrálými chutěmi ústřic, lanýžů či mořských řas.

Rosé 

  • Růžová vína jsou svěžestí podobná lehkým bílým vínům. V chuti často převládají ovocné tóny.
  • Ladí k salátovým pokrmům s granátovým jablkem či melounem.

Cabernet Sauvignon, Merlot a Shiraz

  • Plná červená vína, která svou chuťově výraznou podstatou ladí k pečenému, vařenému i dušenému masu a steakům na pánvi i na grilu.

Pozdní sběry a sladká vína

  • Vína s vysokým obsahem cukru podporují chuť sladkých jídel a dezertů, ale hodí se také k vyzrálým plísňovým sýrům.

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín