0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nahlédněte do tajů párování jídla s vínem

Víno a jídlo
ZDROJ: Chelsea Pridham/Unsplash
sdílet:

Menu vyhlášených restaurací, které svým zákazníkům poskytují komplexní gastronomický zážitek, se neobejde bez spolupráce s vinařským odborníkem - sommeliérem. Jak sommeliér vybírá vína vhodná k jednotlivým pokrmům?  Podívejte se s námi na základní principy vinného párování a připravte pro sebe a své blízké nevšední gurmánský zážitek.

Stejně tak, jako při vaření kombinujeme chutě, které společně ladí a tvoří ucelený pokrm, můžeme povznést chuť jídla o vhodné víno.

Snoubení jídla s vínem je oblíbenou gastronomickou disciplínou, jejíž původ jde ruku v ruce se vznikem samotného sommeliérství.

  • Kořeny odborného sommeliérství pak sahají až do počátků 19. století. Historie vinařských odborníků začíná ve známé vinařské a gastronomické velmoci. Ano, řeč je o Francii.

Základy správného párování

Zatímco v létě se hojně pijí hlavně svěží bílá vína, k zimnímu období pocitově náleží zase víc ta červená. Podobně je tomu i v případě jídla, kdy k lehkých pokrmům přiřazujeme vína svěží a naopak hutnějším pokrmům sluší vína výrazná a plná. Podívejte se na základní snoubící kombinace:

  • ryby, drůbež, těstoviny, rizota a saláty - svěží bílá a růžová vína s ovocnými tóny
  • vepřové, hovězí a zvěřina - plná červená vína
  • sladká jídla a dezerty - polosladká či sladká dezertní vína

Jednotlivá vína rozlišujeme podle barvy a "šumivosti", ale také podle odrůdy, původu a výraznosti jednotlivých chuťových tónů. Abyste v obchodě sáhli po té správné láhvi k vybranému receptu, připravili jsme pro vás jednoduchý seznam včetně vybraných odrůd vín.

Vyberte správnou láhev vína k masu, salátu nebo dezertu

Aby pro vás byla příprava snoubícího menu jednodušší, připravili jsme pro vás několik základních tipů, jak na to. Podívejte se, jaké vinařské odrůdy doporučují světoví vinaři k jednotlivým jídlům. Pod každým vínem pak najdete recept na ideální pokrm k danému vínu.

Chardonnay

Sauvignon Blanc

  • V chuti převládají citrusové tóny, proto se skvěle hodí k rybám a mořským plodům, salátům, rizotu nebo sýrům.

Ryzlink rýnský, rulandské šedé a tramín červený

  • Vína, která spojuje výraznější aroma vhodné ke kořeněným pokrmům.
  • Skvěle ladí s pikantním chilli nebo zázvorem.
  • Podávejte k indickým, thajským a mexickým pokrmům.

Šampaňské a šumivá vína

  • Svěží vzdušné bublinky se skvěle hodí ke kanapkám a “finger food” pokrmům.
  • Kombinovat můžete též s vyzrálými chutěmi ústřic, lanýžů či mořských řas.

Rosé 

  • Růžová vína jsou svěžestí podobná lehkým bílým vínům. V chuti často převládají ovocné tóny.
  • Ladí k salátovým pokrmům s granátovým jablkem či melounem.

Cabernet Sauvignon, Merlot a Shiraz

  • Plná červená vína, která svou chuťově výraznou podstatou ladí k pečenému, vařenému i dušenému masu a steakům na pánvi i na grilu.

Pozdní sběry a sladká vína

  • Vína s vysokým obsahem cukru podporují chuť sladkých jídel a dezertů, ale hodí se také k vyzrálým plísňovým sýrům.  

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč