Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Oslavte den nugátu a připravte si doma oříškovou lahůdku

Dnes, 26. března, je ideální čas na to dopřát si slaďoučký a na jazyku se rozplývající nugát. A víte proč? Protože právě dnes je den nugátu. Prozradíme vám, z čeho se nugát vyrábí, jaké jsou jeho druhy, jak vznikl a jak si tuhle pochoutku připravit doma
25. 3. 2021 | Autor: Sabina Jarošová

Víte, co je vlastně nugát?

Nugát je směs mletých pražených mandlí a jiných ořechů, cukru a medu, často obohacená o další ingredience, jako je například kandované ovoce nebo celé ořechy.

Dvě základní verze nugátu jsou nugát bílý a nugát hnědý. Bílý nugát se vyrábí z našlehaných vaječných bílků, mandlí, medu i cukru a připomíná turecký med. Hnědá verze obsahuje navíc zkaramelizovaný cukr. Američané do nugátu přidávají ještě čokoládu, v Rakousku zase kakaovou hmotu a kakaové máslo.

Nugát se také vyrábí ve dvou různých konzistencích. A to měkký, který se často používá jako náplň do čokolády i bonbonů, nebo jako křupavý plátek.

Ořechové oleje v kuchyni. Jaké používat?

Používají se v kosmetice i v kuchyni. Vynikají vysokým obsahem vitamínů, minerálních látek i antioxidantů. Navíc jsou...

Historie nugátu

Názory na historii nugátu se liší. Podle některých se nugát poprvé objevil v Římě, kde se vyráběl z vajíček, medu a mandlí, a sloužil jako oběť bohům.

Jiné prameny uvádí, že je nugát řeckým výrobkem, do kterého se původně místo mandlí zpracovaly vlašské ořechy. Z Řecka se nugát rozšířil do Francie, kde vlašské ořechy nahradily mandle, a to v 17. století díky muži jménem Olivier, který pěstoval mandloně. Až tato podoba je označována za pravý nugát. Ostatně slovo nugát je odvozeno z okcitánského (románský jazyk používaný v části Francie) pan nogat, což znamená ořechový chléb. V 18. století vznikla první továrna na výrobu nugátu, a to ve městě Montélimar, které je výrobou nugátu dodnes proslulé.

Tvarohové knedlíčky s blumami, nugátem & zakysankou

Sladká podzimní pohádka... Knedlíčky skrývající šťavnatou blumu před podáváním polijte rozpuštěným nugátem a citronovou...

Jak na přípravu poctivého domácího nugátu

Na přípravě nugátu není nic těžkého, můžete si ho tak hravě vyrobit doma a vězte, že bude chutnější a kvalitnější, protože v obchodech často prodávají nekvalitní verze, které okolo ořechů pouze běžely. Na přípravu tradičního nugátu si připravte:

  • 250 g medu
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g mandlí
  • 250 g lískových oříšků
  • pár vlašských ořechů
  • 5 bílků
  • 2 rýžové papíry

 

  1. Nízký pekáč vyložte pečícím papírem a na něj dejte rýžový papír.
  2. V troubě opražte všechny ořechy, utěrkou z nich vymněte slupku, a umelte na prášek.
  3. V misce si ušlehejte tuhý sníh a smíchejte ho s rozemletými ořechy.
  4. V hrnci smíchejte med s cukrem a postupně přiveďte k varu. Přimíchejte ořechovo-bílkovou směs a za stálého míchání vařte asi 10 minut.
  5. Poté směs nalijte na připravený plech, přikryjte druhým rýžovým papírem, zatěžkejte prkénkem a nechte vychladit přes noc.
  6. Po vychladnutí rozkrájejte ostrým namočeným nožem na kostičky.  

Související

Čokoládové lanýže

Udělejte si své vlastní čokoládové lanýže! Zaručujeme vám, že budou ještě chutnější a jemnější než ty z belgické...

Turecký med s mandlemi a třešněmi

Nemusíte chodit na pouť, abyste si dali tuhle dobrotu z Orientu.

Odhalte jednoduchost domácího tureckého medu

Na Matějské pouti mu málokdo dokáže odolat, pokud přemýšlíte nad jedlým dárkem pro milovníky sladkého, turecký med...

6x domácí bonbonky

Nestihli jste napéct cukroví? Nebo už máte napečeno, ale svrbí vás prsty z nicnedělání? Dejte se do bonbonů!

Mandlový máslový karamel

Nejluxusnější varianta karamelek, jakou si dovedete představit! Na pohled vypadá karamel nenápadně, ale ta chuť!

Karamelky se solenými arašídy

Karamelky má rád každý! Naplňte s nimi adventní kalendář nebo jimi ozdobte stromeček.

Přidat komentář