Víte, co je vlastně nugát?
Nugát je směs mletých pražených mandlí a jiných ořechů, cukru a medu, často obohacená o další ingredience, jako je například kandované ovoce nebo celé ořechy.
Dvě základní verze nugátu jsou nugát bílý a nugát hnědý. Bílý nugát se vyrábí z našlehaných vaječných bílků, mandlí, medu i cukru a připomíná turecký med. Hnědá verze obsahuje navíc zkaramelizovaný cukr. Američané do nugátu přidávají ještě čokoládu, v Rakousku zase kakaovou hmotu a kakaové máslo.
Nugát se také vyrábí ve dvou různých konzistencích. A to měkký, který se často používá jako náplň do čokolády i bonbonů, nebo jako křupavý plátek.
Historie nugátu
Názory na historii nugátu se liší. Podle některých se nugát poprvé objevil v Římě, kde se vyráběl z vajíček, medu a mandlí, a sloužil jako oběť bohům.
Jiné prameny uvádí, že je nugát řeckým výrobkem, do kterého se původně místo mandlí zpracovaly vlašské ořechy. Z Řecka se nugát rozšířil do Francie, kde vlašské ořechy nahradily mandle, a to v 17. století díky muži jménem Olivier, který pěstoval mandloně. Až tato podoba je označována za pravý nugát. Ostatně slovo nugát je odvozeno z okcitánského (románský jazyk používaný v části Francie) pan nogat, což znamená ořechový chléb. V 18. století vznikla první továrna na výrobu nugátu, a to ve městě Montélimar, které je výrobou nugátu dodnes proslulé.
Jak na přípravu poctivého domácího nugátu
Na přípravě nugátu není nic těžkého, můžete si ho tak hravě vyrobit doma a vězte, že bude chutnější a kvalitnější, protože v obchodech často prodávají nekvalitní verze, které okolo ořechů pouze běžely. Na přípravu tradičního nugátu si připravte:
- 250 g medu
- 250 g cukru krupice
- 250 g mandlí
- 250 g lískových oříšků
- pár vlašských ořechů
- 5 bílků
- 2 rýžové papíry
- Nízký pekáč vyložte pečícím papírem a na něj dejte rýžový papír.
- V troubě opražte všechny ořechy, utěrkou z nich vymněte slupku, a umelte na prášek.
- V misce si ušlehejte tuhý sníh a smíchejte ho s rozemletými ořechy.
- V hrnci smíchejte med s cukrem a postupně přiveďte k varu. Přimíchejte ořechovo-bílkovou směs a za stálého míchání vařte asi 10 minut.
- Poté směs nalijte na připravený plech, přikryjte druhým rýžovým papírem, zatěžkejte prkénkem a nechte vychladit přes noc.
- Po vychladnutí rozkrájejte ostrým namočeným nožem na kostičky.
Přidat komentář