Kde se dort s mrkví vzal
Stejně jako u valné většiny pokrmů není jeho původ zcela jasný. Historici mají dvě verze, jak tento lahodný dezert mohl vzniknout. Tou první je postupný vývoj z anglického „pudding in a Carret root”, který byl nalezen v kuchařce z roku 1591. Velmi populární pokrm se skládal z mrkve, hrozinek, smetany, vajec, tuku, sladidla, koření a překvapivě masa. Místo mouky byl tento pudink zahušťován strouhankou.
Druhou možností je přetvoření z mrkvových pudinků, které kuchaři a kuchařky hojně připravovali ve středověku. Mrkev se do nich přidávala místo cukru. V té době byl cukr luxusním zbožím, hledaly se tedy cesty, jak jej nahradit. Takový mrkvový pudink se pekl na korpusu podobně jako klasický koláč nebo opačně s těstem nahoře. Někdy se dokonce jen tak formoval a jemně dusil v pánvi.
Přetváření mrkvového dortu pokračovalo a jeho popularita stoupala. V roce 1814 se mrkvový koláč dostal do vyhlášeného kulinářského časopisu L'art du cuisinier. Recept vytvořil Antoine Beauvilliers, který byl šéfkuchařem pro Ludvíka XVI. Oblíbený byl také ve Švýcarsku, kde jej i v současné době najdeme na narozeninových oslavách. Ve Velké Británii uspěl v době druhé světové války kvůli nedostatku potravin a přídělovému systému.
Jak si ho připravit doma
V současné době se mrkvový dort řadí mezi takové velikány jako je red velvet, sachr, croquembouche, medovník nebo cheesecake. Některé jsou na domácí výrobu náročnější, to ale pro mrkvový dort neplatí. Budou vám stačit klasické pečicí potřeby jako je dortová forma a ruční šlehač pro dokonale nadýchaný krém. Korpus je obohacený kořením jako je skořice i hřebíček, strouhanou mrkví, hrozinkami a ořechy. Právě mrkev napomáhá neuvěřitelné vláčnosti. Koření a ořechy zase dodávají unikátní, nezapomenutelnou chuť. Většinou stačí všechny ingredience pořádně promíchat a ve formě upéct dozlatova. Po vychladnutí je naplněn a potřen lahodným krémem ze smetanového sýru typu lučina nebo philadelphia. Právě ten krásně zjemňuje chuťově výrazný korpus a společně tvoří dokonalou harmonii na jazyku.
Receptů na mrkvový dort existují stovky. Při hledání narazíte na menší dilema, s ořechy a hrozinkami nebo bez nich? Vyzkoušejte je nejlépe všechny, třeba náš mrkvový dort bez hrozinek nebo mrkvový dort trochu jinak, který neobsahuje mouku. Velmi oblíbené jsou i nejrůznější variace jiných dezertů na způsob mrkvového dortu. Víkendovým snídaním kralují ricottové vafle à la mrkvový dort a chutný netradiční dezert pro každou příležitost obstará roláda à la mrkvový dort.
Pokud se do pečení zrovna nehrnete, sáhněte po kupovaném. I v dnešní době plné opatření si ho můžete vyzvednout u okénka v mnoha pekárnách a cukrárnách, těm ze supermarketů se raději vyhněte. Například vyhlášený Carrot cake peče Bakeshop v Kozí ulici, je s hrozinkami a údajně je nejlepší v celé Praze.
Foto v textu: Katarzyna Grabowska (Unsplash)
Přidat komentář