Mrkvový dort jinak
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1 / 5. Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7541 kcal
Bílkoviny 177 g
Sacharidy 425 g
Tuky 548 g
Vláknina 87 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mrkvový dort je klasika, která se dá dobře obměňovat a vylepšovat. Zkuste tentokrát recept obohatit o ořechy a připřavíte „carrot cake“ zcela bez mouky.

Suroviny

vejce 5 ks
o pokojové teplotě
třtinový cukr 265 g
vanilkový extrakt 1 ČL
slunečnicový olej 125 ml
mandle 220 g
jemně mleté
lískové oříšky 220 g
jemně mleté
skořice 1 ČL
mletá
zázvor (mletý) 1 ČL
muškátový oříšek 0.25 ČL
mletý
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
mrkev 400 g
nastrouhaná najemno
kokos strouhaný 75 g
mandle 70 g
nahrubo sekané, nasucho opražené
semínka
směs semínek a ořechů na posypání
Na krém
krémový sýr 250 g
čerstvý
moučkový cukr 55 g
citronová štáva 1 PL

1 Troubu předehřejte na 160°C. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem a odložte.

2 Vejce, cukr a vanilkový extrakt šlehejte v míse elektrickým šlehačem asi 15 minut, dokud neztrojnásobí svůj objem a hmota nezhoustne. Zbylé suroviny na korpus dejte do mísy a promíchejte. Opatrně vmíchejte směs k našlehaným vejcím a těsto vlijte do formy. Pečte 1 hodinu 20 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Dort nechte vychladnout ve formě.

3 Na krém prošlehejte sýr s cukrem a dochuťte citronovou šťávou. Dort vyjměte z formy. Potřete krémem, posypte semínky a nahrubo nasekanými oříšky a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Dejte si záležet na výběru mrkve. Vyberte čerstvou, šťavnatou, vyhněte se oschlým zbytkům z lednice. Čím čerstvější mrkev, tím lepší výsledek. Kypřicí prášek může obsahovat stopy lepku. Pokud chcete mít jistotu, kupte si ten, který je označen jako bezlepkový.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit