Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do 30 minut Velmi snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7520 kcal
Bílkoviny 176 g
Cukr 420 g
Tuky 548 g
Vláknina 86 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mrkvový dort je klasika, která se dá dobře obměňovat a vylepšovat. Zkuste tentokrát recept obohatit o ořechy a připřavíte „carrot cake“ zcela bez mouky.

Suroviny

vejce 5 ks
o pokojové teplotě
třtinový cukr 265 g
vanilkový extrakt 1 ČL
slunečnicový olej 125 ml
mandle 220 g
jemně mleté
lískové oříšky 220 g
jemně mleté
skořice 1 ČL
mletá
zázvor (čerstvý) 1 ČL
mletý
muškátový oříšek 0.25 ČL
mletý
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
do pečiva
mrkev 400 g
nastrouhaná najemno
kokos strouhaný 75 g
mandle 70 g
nahrubo sekané, nasucho opražené
semínka
směs semínek a ořechů na posypání
Na krém
krémový sýr 250 g
čerstvý
moučkový cukr 55 g
citronová štáva 1 PL

1 Troubu předehřejte na 160°C. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem a odložte.

2 Vejce, cukr a vanilkový extrakt šlehejte v míse elektrickým šlehačem asi 15 minut, dokud neztrojnásobí svůj objem a hmota nezhoustne. Zbylé suroviny na korpus dejte do mísy a promíchejte. Opatrně vmíchejte směs k našlehaným vejcím a těsto vlijte do formy. Pečte 1 hodinu 20 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Dort nechte vychladnout ve formě.

3 Na krém prošlehejte sýr s cukrem a dochuťte citronovou šťávou. Dort vyjměte z formy. Potřete krémem, posypte semínky a nahrubo nasekanými oříšky a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Dejte si záležet na výběru mrkve. Vyberte čerstvou, šťavnatou, vyhněte se oschlým zbytkům z lednice. Čím čerstvější mrkev, tím lepší výsledek. Kypřicí prášek může obsahovat stopy lepku. Pokud chcete mít jistotu, kupte si ten, který je označen jako bezlepkový.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit