
Mrkvový dort jinak
Mrkvový dort je klasika, která se dá dobře obměňovat a vylepšovat. Zkuste tentokrát recept obohatit o ořechy a připřavíte „carrot cake“ zcela bez mouky.
Ingredience
- 5 vajec, o pokojové teplotě
- 265 g třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 125 ml slunečnicového oleje
- 220 g jemně mletých mandlí
- 220 g jemně mletých lískových ořechů
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 400 g mrkve, nastrouhané najemno
- 75 g strouhaného kokosu
- 70 g nahrubo sekaných mandlí, nasucho opražených
- směs semínek a ořechů na posypání
- 250 g čerstvého smetanového sýra
- 55 g moučkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
NA KRÉM
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 160°C. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem a odložte.
2 Vejce, cukr a vanilkový extrakt šlehejte v míse elektrickým šlehačem asi 15 minut, dokud neztrojnásobí svůj objem a hmota nezhoustne. Zbylé suroviny na korpus dejte do mísy a promíchejte. Opatrně vmíchejte směs k našlehaným vejcím a těsto vlijte do formy. Pečte 1 hodinu 20 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Dort nechte vychladnout ve formě.
3 Na krém prošlehejte sýr s cukrem a dochuťte citronovou šťávou. Dort vyjměte z formy. Potřete krémem, posypte semínky a nahrubo nasekanými oříšky a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Dejte si záležet na výběru mrkve. Vyberte čerstvou, šťavnatou, vyhněte se oschlým zbytkům z lednice. Čím čerstvější mrkev, tím lepší výsledek. Kypřicí prášek může obsahovat stopy lepku. Pokud chcete mít jistotu, kupte si ten, který je označen jako bezlepkový.
Přidat komentář