0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mrkvový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8 / 5. Počet hodnocení: 298
Více než hodinu Snadné Pro 8 - 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6990 kcal
Bílkoviny 145 g
Sacharidy 485 g
Tuky 485 g
Vláknina 72 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Veselý, šťavnatý, plný čerstvé mrkve...

Suroviny

máslo 175 g
změklé
třtinový cukr 175 g
vejce 3 ks
žloutky a bílky odděleně
podmáslí 2 PL
případně jogurt nebo olej
mouka pšeničná hladká 175 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl 0.5 ČL
skořice 0.75 ČL
mletá
muškátový oříšek 0.5 ČL
mletý
mandle 50 g
mleté
mrkev 220 g
nastrouhaná najemno
Na dokončení
mascarpone 500 g
krémový sýr 680 g
např. Lučina
moučkový cukr 80 g
citronová štáva
z jednoho až dvou citronů
mrkev 8 ks
mladé mrkvičky

Postup

1

Troubu předehřejte na 160°C.

2

Mouku, sůl, skořici, muškátový oříšek a kypřící prášek prosejte do mísy.

3

Do jiné dejte máslo, přisypte cukr a prošehejte, poté přidejte žloutky, podmáslí (jogurt či olej) a promíchejte.

4

Přidejte moučnou směs, mandle, mrkev a promíchejte.

5

Nakonec vyšlehejte bílky do tuhého sněhu a opatrně je vmíchejte do těsta. 

6

Těsto vlijte do pečicím papírem vyložené formy o průměru 20 cm a pečte asi hodinu, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.

7

Vyndejte, počkejte 10 minut, vyjměte korpus z formy a nechte vychladnout.

8

Mascarpone prošlehejte se sýrem, moučkovým cukrem a dochuťte citronovou šťávou. 

9

Korpus dvarkát podélně prokrojte (vzniknou tak 3 díly), na spodní namažte zhruba čtvrtinu krému, poté přiklopte prostředním, opět namažte čtvrtinou krému a přiklopte posledním korpusem. Celý dort potřete zbytkem krému, uhlaďte a dejte chladit (alespoň na 2 hodiny)

10

Mrkvičky očistěte, seřízněte zelenou nať na zhruba 5 cm a samotné mrkvičky na zhruba 7 cm a zapíchejte je do dortu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se vyrábí káva bez kofeinu?
  • Zajímavosti

Jak se vyrábí káva bez kofeinu?

Vypadá jako káva, voní jako káva, chutná jako káva a... je to káva. Jenže má jednu zvláštnost – neobsahuje důležitou látku zvanou kofein. Právě kvůli kofeinu mnozí lidé kávu pijí, proč tedy existuje kafe bez kofeinu? Představuje sskvělou...

Obchod Apetit