Mrkvový dort je veselý, šťavnatý a plný čerstvé mrkve. Nadýchaný korpus jsme celý potřeli krémem z mascarpone a ozdobili očištěnými mrkvičkami s natí. Ale můžete ho ozdobit podle své fantazie. Luxusní nádech mu dodají makronky nebo sněhové pusinky v kombinaci s ovocem a lístky čerstvé máty. Nejlepší je mrkvový dort až druhý den, kdy se rozleží a chutě se propojí.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160 °C.
Mouku, sůl, skořici, muškátový oříšek a kypřící prášek prosejte do mísy.
Do jiné dejte máslo, přisypte cukr a prošehejte, poté přidejte žloutky, podmáslí (jogurt či olej) a promíchejte.
Přidejte moučnou směs, mandle, mrkev a promíchejte.
Nakonec vyšlehejte bílky do tuhého sněhu a opatrně je vmíchejte do těsta.
Těsto vlijte do pečicím papírem vyložené formy o průměru 20 cm a pečte asi hodinu, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
Vyndejte, počkejte 10 minut, vyjměte korpus z formy a nechte vychladnout.
Mascarpone prošlehejte se sýrem, moučkovým cukrem a dochuťte citronovou šťávou.
Korpus dvarkát podélně prokrojte (vzniknou tak 3 pláty), na spodní namažte zhruba čtvrtinu krému, poté přiklopte prostředním, opět namažte čtvrtinou krému a přiklopte posledním korpusem. Celý dort potřete zbytkem krému, uhlaďte a dejte chladit (alespoň na 2 hodiny)
Mrkvičky očistěte, seřízněte zelenou nať na zhruba 5 cm a samotné mrkvičky na zhruba 7 cm a zapíchejte je do dortu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladké i slané recepty z mrkve: 23 nejlepších jídel(23 receptů )
- Mrkvové dorty a další mrkvové sladkosti: 14 receptů(15 receptů )
- Dokonalé slavnostní dorty(20 receptů )
- Hody, hody aneb Velké velikonoční menu(12 receptů )
- Kořenová zelenina: Levná surovina, kterou připravíte na desítky lahodných způsobů(36 receptů )