Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (481)
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9277 kcal
Bílkoviny 162 g
Cukr 1009 g
Tuky 504 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Receptů na mrkvový dort existují desítky, my jsme si zamilovali verzi, v níž křupou ořechy a voní javorový sirup a kterou zvládnete upéct i bez vážení.

Suroviny

vejce 4 ks
třtinový cukr 2 hrnky
javorový sirup 2 ČL
mouka pšeničná polohrubá 2 hrnky
jedlá soda 2 ČL
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl 0.5 ČL
skořice 2 ČL
mletá
rostlinný olej 1.25 hrnku
mrkev 3 hrnky
nahrubo nastrouhaná (8 až 10 kusů)
vlašské ořechy 1 hrnek
nasekané + trocha navíc na boky dortu
Na krém
krémový sýr 500 g
např. lučina či philadephia
moučkový cukr 1 hrnek
javorový sirup 1 ČL
citron 1 ks
šťáva
máslo 2 PL

1 Troubu předehřejte na 175°C/155°C. Vejce, cukr a javorový sirup dejte do mísy a prošlehejte. Prosejte suché přísady a přidejte je do mísy ke směsi. Vlijte olej a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy.

2 Těsto promíchejte a přesuňte do velké dortové formy o průměru 26 cm (nebo na velkém plechu) a pečte asi 60 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Dort nechte ve formě vychladnout, pak vyndejte a podélně prokrojte.

3 Smetanový sýr promíchejte s ostatními přísadami na hebký krém. Spodní část těsta potřete asi 1/3 krému, přiklopte a potřete zbylým krémem (včetně boků, chcete-li. Boky můžete ještě ozdobit nasekanými ořechy.) Před podáváním nechte dort nejméně hodinu odpočinout na chladném místě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit