Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9277 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 1009 g
Tuky 504 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Receptů na mrkvový dort existují desítky, my jsme si zamilovali verzi, v níž křupou ořechy a voní javorový sirup a kterou zvládnete upéct i bez vážení.

Suroviny

vejce 4 ks
třtinový cukr 2 hrnky
javorový sirup 2 ČL
mouka pšeničná polohrubá 2 hrnky
jedlá soda 2 ČL
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl 0.5 ČL
skořice 2 ČL
mletá
rostlinný olej 1.25 hrnku
mrkev 3 hrnky
nahrubo nastrouhaná (8 až 10 kusů)
vlašské ořechy 1 hrnek
nasekané + trocha navíc na boky dortu
Na krém
krémový sýr 500 g
např. lučina či philadephia
moučkový cukr 1 hrnek
javorový sirup 1 ČL
citron 1 ks
šťáva
máslo 2 PL

1 Troubu předehřejte na 175°C/155°C. Vejce, cukr a javorový sirup dejte do mísy a prošlehejte. Prosejte suché přísady a přidejte je do mísy ke směsi. Vlijte olej a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy.

2 Těsto promíchejte a přesuňte do velké dortové formy o průměru 26 cm (nebo na velkém plechu) a pečte asi 60 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Dort nechte ve formě vychladnout, pak vyndejte a podélně prokrojte.

3 Smetanový sýr promíchejte s ostatními přísadami na hebký krém. Spodní část těsta potřete asi 1/3 krému, přiklopte a potřete zbylým krémem (včetně boků, chcete-li. Boky můžete ještě ozdobit nasekanými ořechy.) Před podáváním nechte dort nejméně hodinu odpočinout na chladném místě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Komentáře

Lukáš Pohořelý

Tento recept NEDOPORUČUJI! Postupovali jsme přesně podle receptu a ani po hodině a půl dort není upečený (špejle stále mokrá) a na povrchu se přitom už začíná pálit.

Martina Kojzarová

Dobrý den, pane Pohořelý, opravdu moc nás mrzí, že se dort nepovedl :-(. Bohužel doba pečení je vždy velmi individuální záležitost a je závislá na více faktorech. Například každá trouba peče jinak – rozdíly mezi nastavenou a reálnou teplotou mohou být opravdu obrovské (třeba i o několik desítek stupňů) a od toho se pak samozřejmě odvíjí i doba pečení. Nám se osvědčil teploměr do trouby (věší se na rošt), který pomůže nastavit opravdu správnou teplotu. Při pečení záleží ovšem třeba i na velikosti formy. Menší forma znamená vyšší vrstvu těsta a tím i delší dobu pečení (a naopak). V podobných případech se nám osvědčil jednoduchý trik – pokud je těsto stále syrové, ale povrch začíná hnědnout více, než chceme, je dobré dort přikrýt alobalem (stačí volně). Těsto se tak dopeče, ale povrch už nebude dále tmavnout. Třeba tento trik pomůže i Vám.

Doufáme, že s dalšími recepty už budete mít jen dobré zkušenosti, redakce Apetit

Petr Hybler

dobry den, mel jsem ty same trable ale trpelive jsem vyckal :) vse se nakonec vyplatilo i presto, ze dort se pekl opravdu asi dve hodiny a vrsek byl lehce chycenej.. zkusim priste dat ten alobal jak radi pani dole a uvidime kdyby neco...

jinak az na tohle "zaskobrtnuti" je recept fantastickej a dort zmizel ihned... naprosto doporucuji tento recept a sam ho budu pect furt :)

Lucie Kovarikova

Už jsem ho dělala potřetí a je vynikající! Dávám méně cukru a místo oleje rozpuštěné máslo (jen půl hrnku) a peču ho v Remosce (45 min stačí).

Lucie Velek

Dobrý den, Lívie,
naše recepty jsou spočítané na vejce velikosti M (zlatý střed – obvykle jsou navíc v obchodech nejdostupnější). V případě, že by bylo pro některý recept potřeba vejce jiné velikosti, bude to uvedeno v ingrediencích. Ale myslíme si, že v případě tohoto konkrétního dortu můžete použít vejce obou velikostí (úplně bychom nedoporučili pouze vejce S). Jelikož jde o recept bez vážení (hrnkový), nevyžaduje na gram přesně dodržet poměr surovin, takže můžete postupovat volněji a nehrozí, že by něco technologicky nevyšlo (což třeba u některých receptů z vysoké cukrařiny nejde). Mrkváč by se měl povést vždy. :-)

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit