Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Mrkvový dort

Receptů na mrkvový dort existují desítky, my jsme si zamilovali verzi, v níž křupou ořechy a voní javorový sirup a kterou zvládnete upéct i bez vážení.

Vydání: 2017/4
Autor:
Hodnocení:
452 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chladnutí
PT1H
Pečení 1:00
Dort

Ingredience

    • 4 vejce
    • 2 hrnky třtinového cukru 
    • 2 lžičky javorového sirupu 
    • 2 hrnky polohrubé mouky 
    • 2 lžičky jedlé sody
    • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
    • 1/2 lžičky soli
    • 2 lžičky mleté skořice
    • 1 a 1/4 hrnku rostlinného oleje 
    • 3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve (8 až 10 kusů)
    • 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů + na boky dortu

    NA KRÉM

    • 500 g čerstvého smetanového sýra (např. lučina, philadelphia...)
    • 1 hrnek moučkového cukru
    • 1 lžička javorového sirupu šťáva z 1 citronu
    • 2 lžíce másla

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 175°C/155°C. Vejce, cukr a javorový sirup dejte do mísy a prošlehejte. Prosejte suché přísady a přidejte je do mísy ke směsi. Vlijte olej a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy.

2 Těsto promíchejte a přesuňte do velké dortové formy o průměru 26 cm (nebo na velkém plechu) a pečte asi 60 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Dort nechte ve formě vychladnout, pak vyndejte a podélně prokrojte.

3 Smetanový sýr promíchejte s ostatními přísadami na hebký krém. Spodní část těsta potřete asi 1/3 krému, přiklopte a potřete zbylým krémem (včetně boků, chcete-li. Boky můžete ještě ozdobit nasekanými ořechy.) Před podáváním nechte dort nejméně hodinu odpočinout na chladném místě.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sladké Velikonoce!

Velikonoční hostina

Hody, hody aneb Velké velikonoční menu

Hostina pro koledníky

Sladké i slané recepty z mrkve

Sladké pečení se zeleninou

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tento recept NEDOPORUČUJI! Postupovali jsme přesně podle receptu a ani po hodině a půl dort není upečený (špejle stále mokrá) a na povrchu se přitom už začíná pálit.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, pane Pohořelý, opravdu moc nás mrzí, že se dort nepovedl :-(. Bohužel doba pečení je vždy velmi individuální záležitost a je závislá na více faktorech. Například každá trouba peče jinak – rozdíly mezi nastavenou a reálnou teplotou mohou být opravdu obrovské (třeba i o několik desítek stupňů) a od toho se pak samozřejmě odvíjí i doba pečení. Nám se osvědčil teploměr do trouby (věší se na rošt), který pomůže nastavit opravdu správnou teplotu. Při pečení záleží ovšem třeba i na velikosti formy. Menší forma znamená vyšší vrstvu těsta a tím i delší dobu pečení (a naopak). V podobných případech se nám osvědčil jednoduchý trik – pokud je těsto stále syrové, ale povrch začíná hnědnout více, než chceme, je dobré dort přikrýt alobalem (stačí volně). Těsto se tak dopeče, ale povrch už nebude dále tmavnout. Třeba tento trik pomůže i Vám.

Doufáme, že s dalšími recepty už budete mít jen dobré zkušenosti, redakce Apetit
Obrazek uzivatele
dobry den, mel jsem ty same trable ale trpelive jsem vyckal :) vse se nakonec vyplatilo i presto, ze dort se pekl opravdu asi dve hodiny a vrsek byl lehce chycenej.. zkusim priste dat ten alobal jak radi pani dole a uvidime kdyby neco...

jinak az na tohle "zaskobrtnuti" je recept fantastickej a dort zmizel ihned... naprosto doporucuji tento recept a sam ho budu pect furt :)
Obrazek uzivatele
Ahoj, za 45 min byl hotový a naprosto luxusní!
Obrazek uzivatele
Chuťově naprosto vynikající. Jen do krému jsem nepřidávala máslo a sirup, ale i tak jsme si opravdu moc pochutnali.
Obrazek uzivatele
Už jsem ho dělala potřetí a je vynikající! Dávám méně cukru a místo oleje rozpuštěné máslo (jen půl hrnku) a peču ho v Remosce (45 min stačí).
Obrazek uzivatele
Dobrý den, jaké velikosti vejce použit v receptu (M,L?) Děkuji.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Lívie,
naše recepty jsou spočítané na vejce velikosti M (zlatý střed – obvykle jsou navíc v obchodech nejdostupnější). V případě, že by bylo pro některý recept potřeba vejce jiné velikosti, bude to uvedeno v ingrediencích. Ale myslíme si, že v případě tohoto konkrétního dortu můžete použít vejce obou velikostí (úplně bychom nedoporučili pouze vejce S). Jelikož jde o recept bez vážení (hrnkový), nevyžaduje na gram přesně dodržet poměr surovin, takže můžete postupovat volněji a nehrozí, že by něco technologicky nevyšlo (což třeba u některých receptů z vysoké cukrařiny nejde). Mrkváč by se měl povést vždy. :-)
Obrazek uzivatele
Vynikající. Hlavně když se dort rozležel.
Obrazek uzivatele
Skvělí dort. Je nadýchaný a všem chutnal.
Obrazek uzivatele
recept super.. pekl se teda dele nez hodinu (cca dve) a mel jsem tedy trosku problem s pripekanim na povrchu.. nicmene nakonec se vse povedlo a dort musim rict delam super.. davam teda mene oleje (3/4 hrnku) a pouze jeden hrnek cukru do testa a neni tak sladky a mastny :) na polevu lucina, citron a trtinova moucka a top !!!!
Obrazek uzivatele
Dobrý den,
Dort je výborný, když ho upeču a někde přinesu, všem moc chutná a chtějí recept..
Chtěla jsem se ale zeptat, jestli se Vám také někdy stalo, že Vám korpus spadl? Dřív jsem s tím neměla problem, ale teď dvakrát ano a nevím, čím by to tak mohlo být?
Děkuji mnohokrát za odpověď a zkušenosti :)
Hezký den,
A.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, paní Copová,
a nezměnilo se něco? Nemáte třeba novou troubu nebo novou formu?

Děkujeme, redakce Apetitu
Obrazek uzivatele
Dobrý den, právě, že co se týká trouby, tak ne. Ale je pravda, že jsem si teď asi dvakrát hrála s teplotou, aby se mi vršek nepálil, tak to bude asi tím..
Obrazek uzivatele
Dobrý den,
aha, tak to bude ten problém :-). Lepší je volně přikrýt formu alobalem ve chvíli, kdy už je povrch zlatý přesně podle vašich představ. Dort už dál tmavnout nebude, ale propeče se správně.

Držíme palce, ať příště vše klapne na výbornou,
redakce Apetitu

Přidat komentář