
Mrkvový dort
Receptů na mrkvový dort existují desítky, my jsme si zamilovali verzi, v níž křupou ořechy a voní javorový sirup a kterou zvládnete upéct i bez vážení.
Ingredience
- 4 vejce
- 2 hrnky třtinového cukru
- 2 lžičky javorového sirupu
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 a 1/4 hrnku rostlinného oleje
- 3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve (8 až 10 kusů)
- 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů + na boky dortu
- 500 g čerstvého smetanového sýra (např. lučina, philadelphia...)
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 lžička javorového sirupu šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce másla
NA KRÉM
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 175°C/155°C. Vejce, cukr a javorový sirup dejte do mísy a prošlehejte. Prosejte suché přísady a přidejte je do mísy ke směsi. Vlijte olej a dob- ře promíchejte. Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy.
2 Těsto promíchejte a přesuňte do velké dortové formy o průměru 26cm (nebo na velkém plechu) a pečte asi 60 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Dort nechte ve formě vychladnout, pak vyndejte a podélně prokrojte.
3 Smetanový sýr promíchejte s ostatními přísadami na hebký krém. Spodní část těsta potřete asi 1/3 krému, přiklopte a potřete zbylým krémem (včetně boků, chcete-li. Boky můžete ještě ozdobit nasekanými ořechy. ) Před podáváním nechte dort nejméně hodinu odpočinout na chladném místě.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Lukáš Pohořelý
19. Leden 2019 12:56
Martina Zajícová
21. Leden 2019 08:47
Doufáme, že s dalšími recepty už budete mít jen dobré zkušenosti, redakce Apetit
Gabriela Topkova
25. Leden 2019 20:31