Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nejlepší mrkvový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 916
Do 90 minut Velmi snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9277 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 1009 g
Tuky 504 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Receptů na mrkvový dort neboli carrot cake existují desítky, my jsme si zamilovali verzi, kterou zvládnete upéct i bez vážení. Ve šťavnatém mrkvovém korpusu křupou ořechy a voní javorový sirup, krém ze smetanového krému je lehký a lahodný. Pro nás je to opravdu nejlepší mrkvový dort, jež se hodí pro každou slavnostní příležitost. Hrníčkový recept navíc zvládne připravit i absolutní cukrářský začátečník. Zaručeno!

Suroviny

vejce 4 ks
třtinový cukr 2 hrnky
nebo tekutý med
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl ½ ČL
mletá
rostlinný olej 1,25 hrnku
mrkev 3 hrnky
nahrubo nastrouhaná (8 až 10 kusů)
nasekané + trocha navíc na boky dortu
Na krém
např. lučina či philadephia
šťáva

Postup

1

Troubu předehřejte na 175°C. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložte pečicím papírem.

2

Vejce, cukr a javorový sirup dejte do mísy a prošlehejte.

3

Prosejte suché přísady a přidejte je do mísy k vaječné směsi.

4

Přilijte do mísy i olej a dobře promíchejte.

5

Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy.

6

Těsto promíchejte a přesuňte do připravené dortové formy a pečte asi 60 minut, až špejle zapíchnutá do středu korpusu vyjde čistá, beze stop syrového těsta.

7

Dort nechte ve formě vychladnout, pak vyndejte a jednou prokrojte.

8

Krémový sýr promíchejte s ostatními přísadami na hebký krém.

9

Spodní část dortu položte na servírovací talíř či etažér a potřete ho asi 1/3 krému, přiklopte vrchní částí dortu a potřete zbylým krémem (včetně boků). Boky ozdobte  nasekanými vlašskými ořechy.

10

Před podáváním nechte dort nejméně hodinu odpočinout v lednici nebo jiném chladném místě.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Komentáře

03.02.2024 18:06
Dobrý den, mohla bych nahradit olej v receptu přepuštěným máslem? Předem děkuji za info a hezký den 🌻
21.02.2024 12:59

Dobrý den, 
nikdy jsme tuto záměnu nezkoušeli, ale v principu nevidíme důvod, proč by to nemělo fungovat :-)! Přepuštěné máslo by mělo být rozpuštěné a zchladlé na pokojovou teplotu. Budeme rádi, když nám napíšete, jak záměna dopadla.

Mějte se krásně, redakce Apetitu

11.07.2023 17:57
Recept jsem vyzkoušel a dopadlo to snad dobře :) Jen mi tedy taky pečení trvalo o poznání déle, než je udávaná hodina - ale možná je to vyšší vrstvou vinou menší formy, v receptu je 26 cm, já jsem z opatrnosti nedal celé těsto, právě kvůli tomu, ale i tak to trvalo asi hodinu a čtyřicet minut, než špejle vylezla čistá. Málem jsem kvůli tomu nestihl další přípravy. Takže pokud pečete jako já trochu ve fofru, dejte si tam rezervu. :-) Pomohla ta rada s alobalem, aby se to na vršku nepřipalovalo. Díky za ni! Trochu se to sice chytilo, ale to jsem vyřešil tak, že jsem tu vrchní část taky trošku seřízl. Philadelphii jsem zrovna nemohl sehnat, tak jsem na radu prodavačky použil mascarpone a dopadlo to taky fajn. Lučina mi přišla pro tenhle účel slaná, tak jsem radši sáhl po chuťově neutrálnějším mascarpone. Upozornění pro "ochutnávače" - krému jsem měl z toho půlkila mascarpone, 2 lžic rozpuštěného másla, lžičky javorového sirupu, šťávy z citronu a hrnku cukru opravdu "tak tak", takže nedoporučuju krém nějak moc ochutnávat, nebo vám nezbyde. :) Mně to vyšlo na promazání středu, namazání vršku a opatlání stran tak, aby na tom držely ořechy, tak tak. Příště asi dort zkusím na plechu (a okrojit podle formy) nebo možná ve dvou formách naráz v nižší vrstvě, aby se to peklo rychleji. Každopádně dík za fajn recept, mrkvový dort jsem pekl poprvé v životě a dopadl myslím dobře :)
28.01.2022 13:21
dáváme méně cukru. a 3 hrnky strouhané mrkve určitě není 8-10 ks, možná nějakých malilinkatých. dnes jsme ho dělali a byly to necelé 4 mrkve prumerne velikosti.
05.12.2021 17:38
Dobrý den, peču ho jednoduše ve formě buchty na plech s krémem nahoře. Upečený je spolehlivě za 25-30 minut a vždycky rychle zmizí :-)
08.10.2021 13:09
Skvělý recept, dort se povedl na jedničku.
24.07.2021 19:43
Dort je výborný a všem moc chutnal !!!!Super ,super !!!!!
07.07.2021 16:40
Dort je vynikající, vláčný, voní a chutná skvěle. Přidala jsem ořechy, aby bylo i na obalení. Pekla jsem na 180 stupňů horkovzduchem, cca za 25-30 minut byl hotový. Mrkev obsahuje hodně vody, dávám proto do těsta pouze drť, která zbyde po odšťavení mrkví šnekovým odšťavovačem. Pak není nutno péci hodinu, nic se nepřipaluje, šetří se elektřina.
23.02.2021 00:39

Dobrý den,
Dort je výborný, když ho upeču a někde přinesu, všem moc chutná a chtějí recept..
Chtěla jsem se ale zeptat, jestli se Vám také někdy stalo, že Vám korpus spadl? Dřív jsem s tím neměla problem, ale teď dvakrát ano a nevím, čím by to tak mohlo být?
Děkuji mnohokrát za odpověď a zkušenosti :)
Hezký den,
A.

23.02.2021 13:19

Dobrý den, paní Copová,
a nezměnilo se něco? Nemáte třeba novou troubu nebo novou formu?

Děkujeme, redakce Apetitu

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč