
Mrkvový dort
Receptů na mrkvový dort existují desítky, my jsme si zamilovali verzi, v níž křupou ořechy a voní javorový sirup a kterou zvládnete upéct i bez vážení.
Ingredience
- 4 vejce
- 2 hrnky třtinového cukru
- 2 lžičky javorového sirupu
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 a 1/4 hrnku rostlinného oleje
- 3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve (8 až 10 kusů)
- 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů + na boky dortu
- 500 g čerstvého smetanového sýra (např. lučina, philadelphia...)
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 lžička javorového sirupu šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce másla
NA KRÉM
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 175°C/155°C. Vejce, cukr a javorový sirup dejte do mísy a prošlehejte. Prosejte suché přísady a přidejte je do mísy ke směsi. Vlijte olej a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy.
2 Těsto promíchejte a přesuňte do velké dortové formy o průměru 26 cm (nebo na velkém plechu) a pečte asi 60 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Dort nechte ve formě vychladnout, pak vyndejte a podélně prokrojte.
3 Smetanový sýr promíchejte s ostatními přísadami na hebký krém. Spodní část těsta potřete asi 1/3 krému, přiklopte a potřete zbylým krémem (včetně boků, chcete-li. Boky můžete ještě ozdobit nasekanými ořechy.) Před podáváním nechte dort nejméně hodinu odpočinout na chladném místě.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Lukáš Pohořelý
19. Leden 2019 12:56
Martina Zajícová
21. Leden 2019 08:47
Doufáme, že s dalšími recepty už budete mít jen dobré zkušenosti, redakce Apetit
Petr Hybler
29. Prosinec 2020 13:41
jinak az na tohle "zaskobrtnuti" je recept fantastickej a dort zmizel ihned... naprosto doporucuji tento recept a sam ho budu pect furt :)
Gabriela Topkova
25. Leden 2019 20:31
Markéta Hinzová
4. Duben 2019 11:49
Lucie Kovarikova
29. Duben 2019 12:44
Lívia Kalafutová
6. Únor 2020 20:33
Lucie Velek
7. Únor 2020 09:20
naše recepty jsou spočítané na vejce velikosti M (zlatý střed – obvykle jsou navíc v obchodech nejdostupnější). V případě, že by bylo pro některý recept potřeba vejce jiné velikosti, bude to uvedeno v ingrediencích. Ale myslíme si, že v případě tohoto konkrétního dortu můžete použít vejce obou velikostí (úplně bychom nedoporučili pouze vejce S). Jelikož jde o recept bez vážení (hrnkový), nevyžaduje na gram přesně dodržet poměr surovin, takže můžete postupovat volněji a nehrozí, že by něco technologicky nevyšlo (což třeba u některých receptů z vysoké cukrařiny nejde). Mrkváč by se měl povést vždy. :-)
Alzbeta Maříková
2. Duben 2020 14:44
Štěpánka Ebrová
6. Květen 2020 08:22
Petr Hybler
29. Prosinec 2020 13:43
Andrea Copová
23. Únor 2021 00:39
Dort je výborný, když ho upeču a někde přinesu, všem moc chutná a chtějí recept..
Chtěla jsem se ale zeptat, jestli se Vám také někdy stalo, že Vám korpus spadl? Dřív jsem s tím neměla problem, ale teď dvakrát ano a nevím, čím by to tak mohlo být?
Děkuji mnohokrát za odpověď a zkušenosti :)
Hezký den,
A.
Martina Zajícová
23. Únor 2021 13:19
a nezměnilo se něco? Nemáte třeba novou troubu nebo novou formu?
Děkujeme, redakce Apetitu
Andrea Copová
24. Únor 2021 22:41
Martina Zajícová
25. Únor 2021 09:21
aha, tak to bude ten problém :-). Lepší je volně přikrýt formu alobalem ve chvíli, kdy už je povrch zlatý přesně podle vašich představ. Dort už dál tmavnout nebude, ale propeče se správně.
Držíme palce, ať příště vše klapne na výbornou,
redakce Apetitu